MATIJA DJANJEŠIĆ/Cropix
Dražen Krušelj
NOVE STRUJE U MAKSIMIRU

Traži se budući predsjednik Dinama, tri kandidata u prvom planu. Antolić ne odustaje od borbe?

Klub se trese i podrhtava poput Banovine, ali i dalje odolijeva i življi je od cijelog HNL-a
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 26. prosinac 2023. 18:46

Vijest da je Dinamo na povijesnoj prekretnici objektivno i nije neka novost već dobrih godinu dana. Od one kaubojske Skupštine u prosincu 2022. godine, kada je tajna o dubokom raskolu i službeno objavljena općinstvu, klub se trese i podrhtava. Svejedno, Dinamo na neku foru odolijeva i zapravo je življi od kompletnog HNL-a, čije se perjanice više niti ne sjećaju kada su posljednji put igrale neku ozbiljnu Europu. Argumenti? Devastirana transferima i ozljedama, plava momčad je na koncu rezultatski pristojno izgurala polusezonu, prezimila je u KL i kod kuće juri za trofejima, dok su u isto vrijeme ‘strukture‘ poslije dugog mačevanja ipak izglasale novi Statut koji otvara vrata demokratizaciji. Pod skenerom Jutarnjeg u formi pitanja i odgovora klupska budućnost izgleda otprilike ovako.

Što očekivati do ožujka kada današnjem sazivu Skupštine istječe mandat?

Očekujte neočekivano. Dok čitam komplicirani Pravilnik o izborima u klubu, koji bi se trebali održati u dvije izborne jedinice, jedino što znam jest da ništa ne znam. Nekim jednostavnim jezikom ipak ću pokušati objasniti proces: u prvoj izbornoj jedinici Mirko Barišić i njegovi saveznici uvest će 35 lojalnih zastupnika u Skupštinu od 60 članova i na taj način zadržati kontrolu, dok će sljedećih 25 zastupnika izabrati članovi na slobodnim izborima. U javnosti se dosad uvriježilo mišljenje da će sjeverna tribina na tim izborima pomesti konkurenciju tako da će ‘boysi‘ napokon imati pravo glasa u upravljačkim procesima.

"Budi oprezan s takvim zaključkom", upozoravaju potpisnika ovih redaka pripadnici odmetnute frakcije pod kontrolom Damira Zorića. "Postoji na Facebooku grupa ‘Dinamo - najveći hrvatski klub‘ s 35 tisuća pratitelja. Znamo tko administrira tu priču. Oni mogu mobilizirati ozbiljnu glasačku mašineriju, možda čak dobiti izbore i uzeti 25 mandata".

image

Krešimir Antolić

RONALD GORŠIĆ/Cropix

U prijevodu, ‘zorićevci‘ sumnjaju da Krešimir Antolić, član Uprave koji je iz kluba ispraćen otpremninom još prije godinu dana, nema namjeru odustati od borbe. Ako ste ga zaboravili, Antolić je onaj tip koji je šokirao javnost odbivši funkcionirati na daljinski upravljač Zdravka Mamića. Policajac čija je ‘stop‘ palica isukana velikom vođi zapravo pomogla Dinamu da se distancira od kriminala i otvori novim klupskim reformama.

Što očekivati na duže staze?

Ta srednjoročna strategija zapravo je najškakljivije Dinamovo pitanje. Zvučat će brutalno, ali krugovi oko kluba već izvjesno vrijeme vladajuću garnituru u žargonu nazivaju ‘mirogojskim mališanima‘. Predsjednik Barišić je navršio 87 godina i još se nije umorio, ako će suradnici inzistirati on će prihvatiti još jedan mandat, dok Franjo Gregurić kao glas razuma iz skupštinskih klupa ima 84 ljeta.

Njegov najživahniji saveznik zove se Mladen Vedriš i u posljednjim je previranjima isplivao kao favorit za sljedećeg suparnika, ali zainteresirana javnost ima pravo znati da je 73-godišnji gospodin upravo pobijedio tešku bolest. U njihovu susjedstvu sjede Nikola Hanžel, dr. Većeslav Bergman i dr. Vladimir Gašparović, redom gospoda u osmom životnom desetljeću. Dinamo vapi za pomlađivanjem i nekom novom snagom.

image

Mirko Barišić

Foto: Cropix, Ilustracija: SN

Mogu li navijači izgurati ovu priču? U prvi plan su zasad izgurali trojicu svojih ljudi, prvi je Ivan Nauković, drugi Dubravko Skender, a treći odvjetnik Saša Pavličić-Bekić. Netko će se u razdoblju od sljedeće dvije ili tri godine valjda isprofilirati kao lider, jer ambiciozan klub teško može funkcionirati bez jasnog frontmena, bio on Florentino Perez ili šeik s adresom u Abu Dhabiju ili Dohi.

Što Dinamu donose sljedeće dvije ‘petoljetke‘?

Ovdje već čitamo iz kristalne kugle, jer planet nogomet se okreće neviđenom brzinom. Superliga je, recimo, upravo dobila zeleno svjetlo, potencijalne sudionike osnivači šarmiraju pozivnicama teškim desetke ili stotine milijuna eura, a Dinamo se požurio poljubiti prsten Aleksandru Čeferinu. Zašto? Proračun za 2024. Dinamo je skicirao na prihodovnoj granici od 50 milijuna eura, iako je prema svemu što znamo ta skica zapravo ulazak u casino jer klub bi puno lakše funkcionirao s budžetom od 30-ak milijuna eura, budući da ne može sa sigurnošću predvidjeti zaradu od transfera i Uefinih nagrada.

Zdrav razum nalaže da se klub u ovom smislu vrati na tvorničke postavke i da se ponaša kao odgovoran gospodar, ali stvarnost je takva da ostavlja dovoljno prostora za lude planove...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 21:58