RONALD GORSIC/CROPIX
Tvrtko Puljić
RITAM SPORTA

Treba biti oprezan kad se po velikanima nazivaju lige i nagrade, postoji puno zgodnija opcija

Primjeri iz prošlosti pokazuju da bi neke odluke mogle s vremenom izgubiti smisao
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 22. siječanj 2024. 09:28

Užasna vijest pristigla iz Salt Lake Cityja, srčani incident koji je zauvijek odnio Dejana Milojevića, tek 46-godišnjeg pomoćnog trenera Golden State Warriorsa, obilježila je protekli tjedan. Milojević je ostavio veliki trag u ABA ligi, ne samo igrački u dresu Budućnosti i Partizana, već i trenerski na klupi Mege. Milojevićeva osobnost, toplina i optimizam kojima je zračio dodatno su u svakom košarkaškom fanu na ovim prostorima kreirali sliku o mladom čovjeku pred kojim je stajalo pola života.

Nije trebalo proteći dugo, a već su se pojavile ideje kako bi u budućnosti nagrada za MVP-ja sezone u ABA ligi trebala nositi ime Dejana Milojevića. On je uostalom jedini koji je nagradu za MVP-ja, tamo na začecima Lige osvajao tri puta, i to tri puta uzastopno u dresovima Budućnosti i Partizana. Uostalom, samo je još jedan igrač u povijesti ABA lige osvajao MVP nagradu više od jednom, a bio je to nekadašnji hrvatski reprezentativac Luka Žorić, koji je bio MVP ovoga natjecanja u dresu Zagreba i Cibone. Trebao je dvije nagrade u svojem vlasništvu imati još jedan Luka, Luka Božić, no on je preskočen u odabiru prije dvije sezone, pa je osvojio MVP priznanje lani, a kako ove sezone opet dominira u MVP poretku, Božić je mogao ili trebao ponoviti doseg Dejana Milojevića. No, neće se dogoditi, barem za sada.

S obzirom na to da je ideja oko imena MVP nagrade Dejan Milojević lansirana s više adresa, ne treba dvojiti kako će i sama Liga prihvatiti tu inicijativu. Dobru inicijativu.

I trgovi pred dvoranama

Doduše, što se tiče imena velikana kojima se nazivaju neke lige ili pojedinačne nagrade, treba biti oprezan. Recimo, kad se pokretao Kup Radivoja Koraća, nakon tragične smrti velikog košarkaša, a bilo je to FIBA-ino natjecanje koje trajalo dvadesetak godina, ideja je bila da traje zauvijek. Međutim, kad je FIBA krenula u reorganizaciju svojih natjecanja, Kup Radivoja Koraća postao je Srbiji naziv natjecanja za državni Kup.

S obzirom na to da su u Srbiji domaća natjecanja prilično srozana, pa tako Partizan dvije sezone uzastopno nije igrao za domaći naslov prvaka, dok sada Zvezda prijeti da neće igrati Kup Radivoja Koraća, trofej po velikanu za koji se igra tamo pomalo gubi smisao.

Nije niti s ove strane Schengena bolja priča. Mi imamo svoje natjecanje Kupa koje se zove Kup Krešimir Ćosić i borbe za prvi trofej sezone uvijek se odvijaju pod tim velikim imenom. Međutim, prije nekoliko sezona pojavila se ideja oko Superkupa uoči sezone, koji se igrao nekoliko sezona pod imenom Dražena Petrovića. Međutim, privatna organizacija tog natjecanja bila je daleko od veličine imena i značaja koji između svih nas još uvijek ima Dražen. I ovo je natjecanje kratko trajalo.
Puno je zgodnije, stoga, po velikanima nazvati neku sportsku arenu kako bi njihova imena vječno trajala. Ime Dražena Petrovića sljubilo se s Ciboninom dvoranom, dio je cijelog jednog kompleksa u kojem se nalazi i Trg Dražena Petrovića, pa i Muzej o kojemu se vrijedno brine Biserka Petrović. Ista je stvar s Višnjikom, gdje Zadar igra u Dvorani Krešimir Ćosić, kako je ovaj velikan rodom iz Zagreba, tako je na Trgu Krešimira Ćosića smješten i Dom sportova, koji je godinama, uz maksimirski stadion, središnje sportsko zdanje Grada.

Dvojka po Šurbeku

Upravo je ovih dana iz gradskih struktura tako stigla informacija po kojoj se mijenjaju nazivi dvije dvorane u sklopu Doma sportova kojemu slijedi obnavljanje. Tako će Ledena dvorana dobiti ime lani preminulog oca košarke Mirka Novosela, Dvojka ime legendarnog stolnotenisača Dragutina Šurbeka.

Tako će se po Mirku Novoselu nazvati dvorana u kojoj je isti vodio manje utakmice nego, recimo, u Dvojci ili Kutiji šibica, čak i u Draženovoj dvorani. I u kojoj će se većinom igrati hokej na ledu. Doduše, i sam Novosel, dok je bio moćan, odlučio je kako će pod svodom Draženove dvorane visjeti tri dresa, osim Draženovog, tu su i dresovi Andre Knege i Mihovila Nakića. Do dan danas nikome nije jasno zašto s njima zajedno nisu dresovi Ace Petrovića i Zorana Čuture, što će netko, nadam se, uskoro promijeniti...

Linker
04. svibanj 2024 11:09