RONALD GORSIC Cropix
Dražen Krušelj
ADVENTSKA KRIŽALJKA

U Dinamo stiže čovjek koji je već jednom bio na pragu kluba? Četiri lica na iglama čekaju rasplet

Rezultati derbija utjecat će na dionice i planove više protagonista
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 11. prosinac 2023. 13:43

Godinama neprijateljski raspoložen prema nogometu, prosinački kalendar u Maksimiru kapitulirao je pred adventskim šarenilom i sada na svojim kućicama svaka tri dana časti nekim spektaklom. U sljedećih desetak dana Dinamo igra čak četiri velika derbija: prvi u četvrtak s Ballkanijem za ovjeru europskog proljeća, drugi u nedjelju s Hajdukom za veliki comeback u šampionskoj borbi, a treći i četvrti odigrat će se uoči Božića u forumima (Izvršni odbor i Skupština), gdje zaraćene frakcije jedna drugoj uklizavaju odredbama Statuta i izbornim kvotama.

Rezultati ove hektične serije utjecat će na dionice i planove više protagonista u "plavom" taboru, ali za potrebe ovog teksta recimo da sljedeća četiri lica na iglama čekaju rasplet četiriju prosinačkih derbija.

Vlatka Peras

Prije nego što je krajem tjedna otputovala u Kopenhagen na sastanak ECA-e - tamo je zamijenila Amru Peternel, koja je upravo meko sletjela u HNS-ov Odjel za licenciranje (toliko o okopnjelom utjecaju Zdravka Mamića u nogometnom ekosustavu) - šefica klupske Uprave povukla je dva poteza. Prvi potez, inicirala je Dinamov salto mortale na osječkom sudu: "plavi" sada suprotno odluci klupske Skupštine iz 2018. ipak potražuju da im se u blagajnu vrati novac opljačkan u Mamićevim transfernim muljažama, umjesto da završava u kasici državnog proračuna. Drugi potez, bacila se u potragu za novim sportskim direktorom "koji će pomiriti sve frakcije". Tumačenje da negdje na tržištu postoji sportski direktor koji će kao spužvom na ploči izbrisati razlike među frakcijama je, naravno, priča za hlebince, ali dok očajnički pokušava popraviti imidž kurirke odbjeglog Mamića, šefica Uprave lovi se za slamku.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Ta se slamka danas navodno zove Ivan Mance, čovjek koji je svojedobno radio odličan posao u Rijeci kao diskretni pobočnik Matjaža Keka, a poslije se izgubio na Cipru i u Turskoj. Već se jednom nalazio na Dinamovu pragu, trebao je doći u paketu s Darkom Milaničem, ali je tu akciju prošle godine izminirao Krešimir Antolić ocijenivši da u Dinamu ne može biti mjesta za trenera koji se u javnosti predstavlja kao cijepljeni partizanovac.

Sergej Jakirović

Dinamov trener je pred zidom: ako u siječnju namjerava dočekati novog sportskog direktora i aranžirati njegove transferne planove ponekim prijedlogom za kupovinu, Jakirović mora apsolvirati dva derbija. Matematika kaže da je za prolaz skupine Konferencijske lige protiv kosovskog prvaka dovoljan i bod, ali takav način razmišljanja u sportu pouzdano će vam popločiti jedino put u pakao.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Za kraj polusezone obilježene turbulencijama Dinamu i Jakiroviću nasušno trebaju dvije pobjede. Trener je zagazio duboko u četvrti mjesec mandata, ali još uvijek nije uvjerio javnost da ima viziju kako rekonstruirati momčad. Taman kada izvuče neke važne pobjede na gostovanjima (Astana, Slaven) i pošalje poruku da je spreman za iskorak, momčad mu ponovno zaroni u apatiju (Rudeš). I tako u krug...

Bruno Petković

Produžujući ugovor na kraju ljetnog pregovaračkog maratona, Petković se vodio sljedećim motivima: a) htio je fiksirati odštetu u ugovoru prije nego što se pod b) u oproštajnoj sezoni baci u lov na još jednu titulu s Dinamom.

Na većoj mapi Petkovićev je motiv demonstrirati navijačima da - nakon rastanka s Oršićem, Livakovićem, Ivanušecom i Šutalom - može oko sebe okupiti novu generaciju pobjednika.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Lider momčadi koja je godinama drmala HNL-om bio je i ostao Arijan Ademi, ali njezina prva zvijezda je nesumnjivo Petković. A na manjoj karti, onoj koja se tiče nedjeljnog derbija, Petković želi izravnati neke račune iz onog maksimirskog derbija u kojem je mekano izvedenim jedanaestercem omogućio bijelima povratak u utakmicu i put do pobjede. Ostatak prvenstva na izvjestan način je i mini-derbi Petkovića i Marka Livaje - tko je autentično poster lice hrvatske lige.

Takuro Kaneko

Shohei Ohtani zove se japanska bejzbol zvijezda koja se od subote hvali titulom najbolje plaćenog sportaša na svijetu: za desetogodišnji ugovor s LA Dodgersima pitcher poznat kao Shotime zaradit će 700 milijuna dolara. Slatka je podudarnost da su se svjetske agencije raspisale o njemu u trenutku kad je Kaneko protiv Rudeša isporučivao asistenciju za pobjednički Kulenovićev gol.

image
RONALD GORSIC Cropix

Gol i asistencija Lokomotivi, asist za remi u Varaždinu, gol Astani, dvije asistencije protiv Slavena, još jedna za pobjedu protiv Rudeša, i za 40-ak dana "kaj neko" je iz parodijskog štofa prerastao u ljubimca navijača, na putu da postane "građanin Kaneko" koji rješava utakmice. Od 26-godišnjaka bi "plavi" mogli imati puno koristi u budućnosti, prvo kroz golove i asistencije, a jednoga dana možda i kroz dobru transfernu zaradu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 17:37