Sergej Jakirović

 Ronald Goršić/Cropix
BROD KOJI TONE

‘Uništio je Dinamo!‘; Jakirović u Maksimiru ima sve više protivnika. Zaziva se Bjelica, ali i stara želja

Klub trenerovih "obožavatelja" je preko noći toliko narastao da sve teže pronalazi prostor za novo članstvo
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 28. listopad 2023. 07:55

Nije on nikakav Jakir, u WhatsApp poruci dan nakon novog poraza jedan član Dinamove vrhuške prekorio je novinara jer se, eto, kao, u komentaru utakmice intimizirao s trenerom. On je Jakirović koji nas je uništio, podsjeća on u nastavku pomalo paranoičnim tonom, ostavljajući potpisnika ovih redaka na rubu bizarne nezgodancije - naime, zašto ovo šalješ meni, umjesto onoj bistroj šefici Uprave koja je podlo maznula trenera Damiru Miškoviću, otključavši masnom odštetom njegovu izlaznu klauzulu u Rijeci?

Uglavnom, klub trenerovih "obožavatelja", ubrali ste iz konteksta, u Maksimiru je preko noći toliko narastao da sve teže pronalazi prostor za novo članstvo. Znači li to da 46-godišnjaku u klubu već pišu otkaz?

Ne znači, uvjerava nas drugi sugovornik ove igre, jer bio bi to paničan potez, a Dinamo ni nakon četvrtog poraza u posljednjih pet službenih utakmica nema razloga za paniku. U prvenstvu je tu gdje jest, jednu pobjedu udaljen od vrha tablice. U Konferencijskoj ligi i nakon dvije uzastopne kvrge još uvijek uživa solidne izglede za prezimljavanje u Europi.

Oni uzemljeniji i prizemljeniji članovi plave obitelji - siti brutalnih prizora iz trenerske klaonice, a još više prestrašeni prijetnjom još jedne milijunske otpremnine - pozivaju na razboritost i hladnokrvnost. Klasni treneri ne rastu na stablima, njihova je logika, a Jakirović je snažan karakter i dobra energija, ono sidro koje će prije ili poslije momčad ipak vezati na pravome mjestu.

Gledaju plave, vide Titanic

Postoji, međutim, i sve masovnija fronta onih koji u ovom narativu prepoznaju završne prizore s Titanica. Brod samo što nije potonuo na dno oceana, tamo u unutrašnjosti nastupila je opća panika i bježanija, ali orkestar i dalje svira. Ovo društvo nezadovoljnih već bi protiv Lokomotive (nedjelja, 17.10) na klupi željelo vidjeti novo trenersko lice.

Očekivano, narod u komentarima u prvom redu zaziva Nenada Bjelicu. Premda se u međuvremenu uspio ozbiljno kompromitirati, prvo sa svim onim Boharima, Hirošima i Topčagićima u Osijeku, a zatim i na klupi Trabzonspora kroz koji je samo prozujao, Bjelica je u memoriji Dinamovih navijača veliki reformator, trener koji je pomaknuo granice i lansirao momčad u europsko proljeće prvi put nakon polustoljetnog posta.

Prije nego što potraga za nasljednikom preraste u vruću priču, Jakirović će dobiti jednu ili dvije prilike da spasi posao

Drugi favorit masa je Goran Tomić. Ima neka tajna veza između Dinama i Šibenika, valjda još od vremena Dražana Jerkovića, pa zašto nakon Arijana Ademija i Marka Bulata, koji danas upravljaju strojarnicom u veznom redu, klub ne bi u malom zavičajnom klubu iz srednje Dalmacije pronašao novu snagu? Tomić je slobodan od svibnja kada se razišao s Al-Nassrom iz Dubaija, ambiciozan je, ali nije jeftin. Ako je Igor Bišćan radio za 50 tisuća eura mjesečno i na izlasku potegnuo jackpot u iznosu od dvanaest mjesečnih plaća, spomenuta dvojica kandidata bliže su iznosu od milijun eura po sezoni.

Ali prije nego što potraga za nasljednikom preraste u vruću priču, Jakirović će dobiti jednu ili dvije prilike da spasi posao i izbjegne reprizu onog scenarija iz Maribora, s čije je klupe bio prisiljen abdicirati premda se hvalio da ima gotovo 70 posto pobjeda. Mariborčani su izgubili strpljenje kada su se "viole" u pretkolu Europske lige raspale protiv Colerainea, autsajdera iz Sjeverne Irske. Trener je tada na klupi izdržao samo četiri mjeseca. U Dinamu traje samo dva mjeseca.

Nove snage za Lokomotivu

Što bi trebao zarotirati da ovdje preživi Dan mrtvih i probudi momčad iz katatonične obamrlosti u koju je zapala? Za početak, Jakirović vjerojatno neće pogriješiti ako se u nedjelju odluči za duboki kadrovski rez jer njegovi na papiru vodeći igrači, poput Martina Baturine i Josipa Mišića, a onda i oni iz "kvote za dijasporu", poput Roberta Ljubičića i Gabriela Vidovića, ne vraćaju kredite. Čekanje frustrira navijače, u četvrtak su igrači u svlačionicu ispraćeni gromkom paljbom negodovanja, a lideri, umjesto da rastu i usvajaju trenerove ideje, svakom novom utakmicom sve više podsjećaju na slijepe putnike na plavom brodu.

Iako se na kraju Bišćanova mandata činilo da svaki od igrača ima neku kapitalnu, diskvalificirajuću "falingu", Dinamov roster zapravo uopće nije tragičan. Ako su indisponirani Ljubičić ili Perić, na klupi se protiv Viktorije nalazio mladi reprezentativac Mauro Perković, a pokraj njega Joaquin Sosa kojeg još nismo pošteno vidjeli na djelu. Ako se Mišić bori s formom, barem privremeno mogu uskočiti Tibor Halilović ili Petar Sučić. Pravo na odmor istom bi logikom mogli zaslužiti i Baturina ili Dario Špikić koji ove sezone igra debelo ispod razine na koju nas je navikao u mandatu Ante Čačića. Transfuzija svježe krvi vratit će pigment u obraze anemičnoj momčadi prije nego Jakirovićevo titranje senatorima koji bi morali vući momčad, a trenutačno nemaju ni nadahnuće, ni moral za ozbiljan nogomet.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 16:26