TOM DUBRAVEC Cropix
Davorin Olivari
HRVATSKI BLACKOUT

Vatreni izgledaju kao da im je Dalić zabranio jednu stvar. Jedan je u Cardiffu bio potpuno pogubljen

Ne pamtimo da je treća reprezentacija svijeta ikad bila ovako lišena bilo kakve ideje
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. listopad 2023. 22:57

Hrvatska je izgubila u Cardiffu i sad smo u drami kad se radi o odlasku na Europsko prvenstvo. Bila je blizu, a sad je mnogo dalje, bit će muke da se dokopamo natjecanja na kojeg smo, budimo realni, mislili da smo se već plasirali.

Vatreni su totalno razočarali. Razmišljali smo tako da ne možemo opet odigrati kao protiv Turske u Osijeku, ali pokazalo se da ipak možemo. Do zadnjih dvadesetak minuta utakmice Hrvatska je izgledala grozno. Tek nakon pogotka Pašalića stisli smo Velšane, ali nismo uspjeli zabiti za poravnanje.

Veliki je ovo udarac za našu reprezentaciju. Imali smo Euro u Njemačkoj na pladnju, a sad se sve skroz zakompliciralo. Nakon deset godina izgubili dvije kvalifikacijske utakmice zaredom, to je još jedan negativni dodatak jučerašnjem porazu, teškom posrtanju. Jasno jest da je u ovom ciklusu nacionalna vrsta bila oslabljena zbog ozljeda i izostanaka bitnih igrača, ali ovako kako smo izgledali protiv Turaka i jučer Velšana, Hrvatska ne smije izgledati. To je jednostavno neprihvatljivo.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

U Walesu je nacionalni sport ragbi. Dalić i njegovi kao da su im željeli pokazati da i oni znaju igrati taj sport. Jer, Vatreni kao da su u Cardiffu igrali ragbi. Gotovo je nevjerojatno koliko je lopta kad je bila kod hrvatskih nogometaša putovala prema nazad. Gotovo svi su primivši loptu odigravali unatrag. Jedino su Luka Modrić i Lovro Majer pokušavali nešto odigrati prema naprijed.

Bilo bi nepravedno da smo u onoj stihiji i nabacivanjima, kad smo hvatali neodlučeno, zabili pogodak

Ali i Brekalo na lijevoj strani i Majer ne desnoj su prvo poluvrijeme praktički proveli na centru. Musa je u napadu izgledao kao izgubljeni dječak koji nije mogao doći do lopte. A kako je mogao i doći kad su Hrvati igrali kao da im je Dalić zabranio preko centra.

U prvom poluvremenu Hrvatska je izgledalo posve bezidejno. Ne pamtimo da je treća reprezentacija svijeta ikad bila lišene bilo kakve ideje kao jučer u Cardiffu. Sve je u tom razdoblju izgledalo kao nekakav totalni ‘blackout‘. Niti obrana nije djelovala kako spada, lopte su često zalazile iza leđa naših bekova, kao recimo Dinamu u Prištini...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Izbornik Dalić na poluvremenu je napravio izmjene, s njima je pokušao promijeniti tijek događanja na travnjaku, ali brzo smo na startu druge dionice primili pogodak, pa onda još jedan i sve je otišlo k vragu. Malu nadu je ponudio pogodak Pašalića, ali ona je trajala kao svijeća na vjetru.

Wales nas je posve zasluženo pobijedio, bilo bi nepravedno da smo u onoj stihiji i nabacivanjima kad smo hvatali neodlučeno, zabili pogodak. Pred Hrvatskom su teška vremena, sami smo ih prizvali. Daliću i kompanijo, sad se vadite kako znate.

Linker
20. svibanj 2024 08:48