Ante Čizmić/Cropix
HRVATSKA ZA PET

Vatreni su pravim pristupom izbjegli opasnosti, a Livakoviću jedna stvar nije bila ugodna

Bila je to momčadska pobjeda i ta spoznaja svakako najviše veseli izbornika Zlatka Dalića
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. studeni 2023. 21:01

Bio je to scenarij utakmice kakav smo i priželjkivali. Rano je vodstvo usmjerilo dvoboj u Rigi u hrvatsku ulicu, sve je praktički bilo jasno nakon 15-ak minuta igre, kad je na semaforu bljesnulo 2:0 vodstvo naše nacionalne vrste. Lagano smo odahnuli jer vidjeli smo dosad "mali milijun" sličnih utakmica u kojima se pobjeda grčevito čupala do zadnje sekunde (a nerijetko se i nije iščupala), ne krene li u samome početku sve onako kako se planiralo.

Ovaj put nije bilo tako, ovaj je put kristalno jasnija i opipljivija kvaliteta našeg sastava bila i na samome startu rezultatski potvrđena. Ozbiljna, maksimalno motivirana Hrvatska, dodatno osokoljena remijem Armenije i Walesa u Erevanu, sve je konce igre držala u svojim rukama i nije dopustila skromnim Latvijcima da zaprijete Livakoviću.

U pravilu dobra momčad izbacuje dobre pojedince, no ovaj put nitko nije posebno iskočio, ni zavrijedio samostalni epitet junaka utakmice. I to je manje važno, ali je zato iznimno bitno što u našem sastavu nije bilo neraspoloženog pojedinca i svatko je odradio ono što je trebao i morao odraditi. Pobjedu je u Rigi ostvarila - momčad...

Kramarićev uspješni povratak

Kapetan Luka Modrić dirigirao je igrom Vatrenih, svaka je njegova lopta, kao i uvijek imala smisao i "poruku", povezivao je naše redove i diktirao ritam igre. Gdjekad je ubrzao, gdjekad je "stao na loptu" i smirio situaciju, pokazavši još jednom istančani osjećaj za igru.

image

Luka Modrić

Ante Čizmić/Cropix

Lovro Majer je ušao u udarnu postavu umjesto ozlijeđenog Kovačića i posve je opravdao povjerenje. Dobro se Majer snašao u toj ulozi "lažnoga" desnog krila, ulazio je u sredinu, tražio je slobodni prostor ubacujući se između suparničkih obrambenih linija. Načeo je goste pogotkom u 7. minuti, a devet minuta kasnije sudjelovao je i u akciji za Kramarićev pogodak. Opet je Kramarić pokazao svoje golgetersko umijeće, uspješno se vratio nakon ozljede i zapečatio je hrvatsku pobjedu.

Pobjeda donosi Euro

I Luka Ivanušec je, poput Kramarića, bio povratnik nakon ozljede, svoje je odradio, pamtit će se filigranski točna asistencija Majeru za vodstvo Hrvatske. Stanišić je zatvorio desni obrambeni bok, ali je koristio i svaku priliku za odlazak u napad, probio je stranu i ubacio loptu u kazneni prostor uoči Kramarićeva pogotka.

image

Zlatko Dalić

Ante Čizmić/Cropix

Budimir nije bio strijelac, ali je bio pokretljiv, otvarao je prostor i uz sebe vezao domaće stopere. Brozović je bio discipliniran i trkački jak, srednji braniči Šutalo i Erlić dobro su se postavljali i pravodobno rješavali potencijalne opasnost. Gvardiol je bio solidan na lijevom obrambenom boku, a vratar Livaković gotovo nezaposlen, nije bilo ugodno stajati sat i pol između vratnica na latvijskoj hladnoći.

Bila je to, eto, momčadska pobjeda i ta spoznaja svakako najviše veseli izbornika Zlatka Dalića. Utakmice protiv objektivno slabijih suparnika uvijek donose možebitne opasnosti i strahove, međutim ovaj je put pravi pristup od prve minute donio i pravi rezultat. Hrvatska je u Rigu došla po sva tri boda, s tim se plijenom i vraća doma, a pobjeda protiv Armenije u utorak u Zagrebu donosi i plasman na Euro.

Linker
25. travanj 2024 09:44