RONALD GORSIC Cropix
Robert Šola
NESHVATLJIVA POLITIKA

Zašto se Dinamo okreće strancima, a igrač mu blista na posudbi!? ‘On ima očev, ratnički karakter‘

Modri su od stopera koje su sami stvorili u pet godina zaradili brutalnih 79,3 milijuna eura
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 13. listopad 2023. 15:51

Povratkom Kevina Theophile-Catherinea (33) Dinamov trener Sergej Jakirović dobio je na raspolaganje i sedmog stopera. Uz iskusnog Francuza u svlačionici su još Perić, Boško Šutalo, Sosa, Bernauer i Perković, a znamo da poziciju stopera odlično igra i Ristovski. Ima Jakirović brojkom sada stopera u izobilju, premda bi se o kvalitetama većine njih dalo raspravljati...

Je li Kevin Theophile-Catherine bio potreban Modrima? Nije stvar u njegove 33 godine - što u današnjem nogometu doista nije puno - ali Francuz je još u prošloj sezoni bio "prekrižen", nakupio je u svim natjecanjima mizernih 959 minuta. I u protekla četiri mjeseca nije uspio pronaći klub u kojem bi nastavio karijeru. Neobično je da Dinamo u svlačionicu vraća igrača čija karijera evidentno ide silaznom putanjom...

Neobično je za Dinamo da od sedam stopera niti jedan nije ponikao u Maksimiru. Maksimirska škola godinama je izbacivala sjajne stopere, a koliko ih nogometni svijet cijeni najbolje će oslikati sljedeći podatak: Dinamo je u preteklih pet godina samo od prodaje stopera koji su ponikli u njegovoj školi zaradio nevjerojatnih 79,3 milijuna eura. Za Joška Gvardiola 36,8 milijuna, za Josipa Šutala 20,5, Filipa Benkovića 14,5 i Bartola Franjića 7,5. Briljantan učinak, zapravo šokantno dobar!

Stoga zapravo čudi da je Dinamo već duži period "zaključao" vrata seniorske svlačionice za svoje stoperske izdanke. A nije da nije bilo "štofa" kojeg se moglo promovirati, odnosno iskušati u pojedinim utakmicama. Jednog koji je morao dobiti šansu upravo gledamo na Kajzerici.

image
RANKO SUVAR Cropix

Pogledali smo u nekoliko utakmica Morena Živkovića (19), Dinamovog stopera koji je ljetos posuđen Lokomotivi. Moreno je sin nekadašnjeg kapetana i stopera Vatrenih Borisa Živkovića. U četiri nastupa za Lokose vidjeli smo u Morenovoj igri puno elemenata koji podsjećaju na oca koji je napravio sjajnu karijeru. I koji s 19 nije bio ni izbliza dobar kao što mu je sin. Moreno je u Dinamo od pete godine - nosi naslov neslužbenog rekordera kluba po duljini staža u Akademiji - a proljetos je za Modre ušao u dvije prvenstvene utakmice.

Lokomotiva je u četiri utakmice koliko je Živković proveo na terenu primila samo jedan gol. Mladi stoper je pokazao iznimnu zrelost, odigravši svih 360 minuta bez ijedne pogreške. Nitko ga nije uspio predriblati, dobio je sve duele koje je mogao dobiti, a u prosjeku je četiri puta po utakmici izravno otklanjao opasne situacije za svoj gol. Na sjajan je tako način iskoristio prilike koje mu je trener Čabraja ukazao, jer nemojte zaboraviti da Lokomotiva na stoperskim pozicijama ima odličan i prokušani tandem Mersinaj - Kalaica. Nije lako izboriti se minutažu pokraj njih, ali Živković tu uspijeva, jer - kažu nam ljudi koji ga dugo prate - ima očev, ratnički karakter. I usput sa svojih 19 godina i 360 minuta u nogama izgleda - impresivno! Bitno bolje i zrelije nego neki od aktualnih i bitno starijih i iskusnijih stopera u Dinamu. Međutim, oni mogu dobiti šansu, a Dinamov talent - ne može!?

Moreno će zasigurno profitirati od sezone na Kajzerici, što bi ga u sljedećoj konačno trebalo nominirati za ozbiljnu ulogu u Dinamu, s kojim ga ugovor veže do ljeta sljedeće godine. Nije tajna da je Živković već s 15 godina u Dinamu bio označen kao stoper svjetskog potencijala, te da je njegov otac i menadžer Boris Živković na stolu imao pregršt ponuda velikih klubova iz Lige petice. Na sreću, otac je dovoljno toga proživio u nogometu da bi prihvatio takve ponude, svjestan da one sa sobom nose previše rizika, da je vani profesionalizam surov.

Samo, vrijeme prolazi, a Moreno u Dinamu nije dobio šansu. I to zato što je ona omogućena nekakvim "polovnim" stoperima iz inozemstva. Pa ćemo se onda svi čuditi ako mladi Živković na ljeto napusti Maksimir i to bez odštete...

Linker
05. svibanj 2024 13:56