Pedja Milosavljevic / Hanza Media / CROPIX
OTIŠAO SLUŽBENI POPIS

KONAČNIH 13 ZA RIO Ivica Tucak odlučio: Otpali Buljubašić, Muslim i Vukičević

Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. srpanj 2016. 22:41

Tucak je odlučio. U Lausannu, sjedište MOO-a, danas ide službeni popis s konačnim sastavom vaterpolske reprezentacije za Olimpijske igre u Rio de Janeiru.

Možda je lakše navesti tko je u posljednjem filtru otpao. Od 16 igrača, koje je poveo na Vodafone kup u Budimpeštu, otpala su trojica Petar Muslim, Ivan Buljubašić i Ante Vukičević, dva olimpijska pobjednika iz Londona prije četiri godine (Muslim i Buljubašić) i najmlađi u ovom trolistu (Vukičević).

Načelno, nije preveliko iznenađenje. Za Vukičevića smo bili gotovo sigurni da će mu ulazak u krug 16 biti najveći domet. Buljubašić je preskočio siječanjsko EP u Beogradu. Doduše, isto se dogodilo i Muslimu, ali splitskog bombardera tada je zaustavila ozljeda pa operacija. Nakon koje je dugo hvatao formu. Očito je po mišljenju izbornika nije dohvatio. Ne na dostatnoj razini.

- Dugo sam čekao, vagao, donosio odluke, pa ih onda mijenjao... Moram priznati da mi baš nikad u cijeloj trenerskoj karijeri nije bilo teže odlučiti tko je tih 13, odnosno, tko otpada - rekao je izbornik Tucak.

- No, nemam nikakve dvojbe da je to “to”. To je ta momčad, iako je odluka bila teška.

Gdje je bila najveća ili posljednja dvojba? Je li to baš Muslim...

- Onog trenutka kad smo doznali da je FINA dala zeleno svjetlo za Xavija Garciju, bili smo sigurni za popunu desne strane. Dotad smo tu bili tanki, a sad smo dobili snagu, širinu. Kako u obrani, tako u tranziciji. Uz to, kako mi se čini prateći cijelu prošlu sezonu, uz Xavija je i Joković postao kvalitetniji, bolji, opasniji. Dakle, nakon tog trenutka imao sam dvojbu Šetka ili Petković na desnoj strani. Šetka mi je bio bliži zbog obrambene strane, a Petković je, pak, posljednja 2-3 godine jedan od dvojice-trojice, a prošle sezone i najbolji strijelac talijanske Serie A. Tako sam u posljednjem vaganju odlučio koristiti Šetku obrambeno na desnoj strani, a napadački na lijevoj strani. S Petkovićem imamo vanjski šut, bio je vrlo dobar na svim pripremnim utakmicama. To je ono što nam treba, a to je onda značilo da mora otpasti netko s lijeve strane.

Taj netko je Petar Muslim.

- Trener sam i znam da nemam pravo ni na kakve emocije, ali ljudski je priznati da je teško. No, to je tako. Krapić 2003. nije išao na SP u Barceloni i bilo mu je teško, ali mi je odluka bila temeljena samo na spoznaji da smo tada imali kvalitetnije rješenje. Danas je Krapić u Riju. Život je takav.

Za kraj će izbornik Tucak reći nešto zanimljivo.

- Rekao sam igračima da ovih 13 nisu možda najbolji jer je bilo tko od ovih koji su otpali mogao biti tu, ali ovih 13 je jednostavno ono što nam koncepcijski najbolje odgovara. Po svemu što smo vidjeli, po svim treninzima, razgovorima s psihologinjom... Milijun parametara je izvagano.

-------------------------------------------------------

Barakude za Rio

VRATARI:

Josip Pavić, Marko Bijač

CENTRI:

Luka Lončar, Ivan Krapić

BRANIČI:

Damir Burić, Andro Bušlje, Marko Macan

VANJSKI:

Maro Joković, Xavi Garcia, Antonio Petković, Anđelo Šetka, Sandro Sukno, Luka Bukić

-------------------------------------------------------

Linker
18. svibanj 2024 10:43