The winners of the FIS World Cup Alpine skiing parallel slalom Croatian Ivica Kostelic (R) and French Julien Lizeroux celebrate with champagne in Munich, southern Germany on January 2, 2011. Ivica Kostelic won the competition ahead of Julien Lizeroux (2nd) and US Bode Miller (3rd). AFP PHOTO / TOBIAS HASE GERMANY OUT
 AFP
SVJETSKI KUP

Kostelić potukao konkurenciju u Münchenu: 'Divno je slušati himnu pred 35.000 gledatelja!'

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 02. siječanj 2011. 19:41

Hrvatski skijaš Ivica Kostelić pobjednik je novogodišnjega turnirskog natjecanja Svjetskog kupa u paralelnom slalomu održanog u minhenskom Olimpijskom parku. Zasjenio je jedini hrvatski predstavnik sve druge natjecatelje pobjeđujući uvjerljivo u dvobojima na ispadanje Norvežanina Kjetila Jansruda (osmina finala, 0.37 stotinki prednosti), Austrijanca Reinfrieda Herbsta (četvrtfinale, +2.57), Nijemca Felixa Neureuthera (polufinale, +0.12) i u velikom finalu Francuza Juliena Lizerouxa uz sekundu i 61 stotinku prednosti.

Francuz se u finalnom srazu, nakon što je u prvoj vožnji zaostao veliku 41 stotinku, predao polovinom utrke, u trenutku kad je primijetio da je Hrvat opet ispred njega.

U svaku od osam vožnji Kostelić je krenuo besprijekorno. Bio je bolji natjecatelj od suparnika u njih šest. Jedino ga je značajnije nadmašio domaći predstavnik Neureuther u polufinalu, i to u drugoj utrci, nakon što je u prvoj zaostao 42 stotinke. Konačna je Kostelićeva prednost bila 12 stotinki, što znači da je Nijemac, jedini natjecatelj s wild cardom u muškoj i ženskoj konkurenciji, u drugoj utakmici nadoknadio tri desetinke. Brži od Hrvata u drugoj je utakmici osmine finala također bio Kjetil Jansrud, i to za 11 stotinki. Kostelić je iz prve donio prednost od 48 stotinki.

- Divno je kao pobjednik čuti hrvatsku himnu ispred 35.000 navijača - rekao je hrvatski skijaš Ivica Kostelić nakon pobjede...

- Imao sam pravi osjećaj, pogotovo u prvom laufu, kada sam shvatio da je najbolje voziti klasičnom slalomskom tehnikom. Nakon toga se nisam obazirao na vanjska vrata, a nisu mi zasmetali ni udarci zastavice po licu. Tata je, naime, rekao: "Najbrži si i sa zastavicama po glavi!" - referirao se najbolji hrvatski skijaš na situaciju iz polufinalne utrke, kada mu je zastavica s jednih vrata zakačila o kacigu, te je, nesvjestan da ju je pokupio, maestralno odskijao do cilja s njom na glavi.

- Osobno sam bio uvjeren da mogu napraviti puno nakon što sam u četvrtini finala pobijedio Herbsta. U polufinalu protiv Felixa Neureuthera bilo je teško, jer je on imao dobar start, a i prednost domaćeg terena. Sve u svemu, sretan sam, zadovoljan i spremam se za Sljeme. Vidimo se u Zagrebu!

Ovom je pobjedom Kostelić došao do novih stotinu bodova u poretku Svjetskog kupa te novčane unosne zarade od 40.000 švicarskih franaka. Prvi mu je to trijumf na natjecanjima Svjetskog kupa od pobjede u kombinaciji u Kitzbühelu 24. siječnja prošle godine, te slalomskog slavlja u Wengenu tjedan dana ranije. Njime se s desetog mjesta ukupnog poretka Svjetskog kupa probio na sedmo. Trenutačno ima 279 bodova. Natjecanje u Münchenu, na kojem je treće mjesto pobjedom u malom finalu nad Neureutherom zauzeo Bode Miller, ne boduje se u poretku za Slalomski kristalni globus.

U ženskoj je konkurenciji pobjedu u Münchenu odnijela 24-godišnja Šveđanka Maria Holmner-Pietilae, pobjednica ovosezonske slalomske utrke u Aspenu. U finalu je bila bolja od Slovenke Tine Maze. Treće je mjesto pripalo Austrijanki Elisabeth Görgl koja je pobijedila najugodnije iznenađenje u ženskoj konkurenciji, Talijanku Danielu Merighetti.

U osmini finala Merighetti je izbacila domaću miljenicu i favoritkinju Mariju Riesch, koja se tako morala zadovoljiti s 15 bodova, kao i svi natjecatelji ispali u prvom krugu. Oni ispali u drugom krugu zaradili su po 30 bodova, četvrtoplasirani natjecatelji po 50, trećeplasirani po 60, a drugoplasirani po 80 bodova.

Sljedeće natjecanje Svjetskog kupa slalom je skijašica u utorak na Sljemenu. Slalomaši će na istu stazu izaći dva dana kasnije.

Svjetski kup skijaša, paralelni slalom, München:

1. Ivica Kostelić (Hrv)

2. Julien Lizeroux (Fra)

3. Bode Miller (SAD)...

Svjetski kup skijaša, ukupni poredak:

1. Michael Walchhofer (Aut) 409 bodova

2. Silvan Zurbriggen (Švi) 395

3. Ted Ligety (SAD) 336

4. Aksel Lund Svindal (Nor) 335...

7. Ivica Kostelić (Hrv) 279...

Svjetski kup skijašica, paralelni slalom, München:

1. Maria Holmner-Pietilae (Šve)

2. Tina Maze (Slo)

3. Elisabeth Görgl (Aut)...

Svjetski kup skijašica, ukupni poredak:

1. Maria Riesch (Njem) 753

2. Lindsey Vonn (SAD) 647

3. Elisabeth Görgl (Aut) 483

4. Tina Maze (Slo) 453...

Linker
19. svibanj 2024 07:10