GORAN MEHKEK Cropix
WRC CROATIA

FOTO: Krenuo sportski događaj godine u Hrvatskoj, pogledajte raskošnu galeriju sa zagrebačkih fontana

Emotivan govor održao je prvi čovjek utrke, a prikazan je i sjajni video posvećen preminulom Ircu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 20. travanj 2023. 20:03

Karavana najboljih relijaša svijeta vraća se u akciju ovoga vikenda na cestama u Hrvatskoj, međutim bit će to, nažalost, u pomalo tmurnom raspoloženju jer prije samo osam dana život je izgubio Craig Breen.

Sport je ponekad okrutan, istaknuo je u svom govoru i prvi čovjek utrke, Daniel Šaškin, evocirajući uspomene na Irca koji je devet puta stajao na postolju u WRC konkurenciji i u počast kojem je održana minuta šutnje prije same ceremonije starta, a prikazan je i poseban kratki video posvećen Breenu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Preko startne rampe prošlo je 55 vozila jer osim izostanka startnog broja 42, koji je trebao nositi Craig Breen, u međuvremenu je od nastupa odustala također irska posada Joshua McErlean i John Rowan u konkurenciji WRC2.

Mahanjem startne zastavice u boji hrvatske trobojnice, resorna ministrica Nikolina Brnjac propuštala je najbolje relijaše na startnoj rampi ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i tako zapravo označila početak trećeg izdanja WRC Croatia Rallyja.

image
GORAN MEHKEK Cropix

- Ovom utrkom slavimo uspjeh za našu malu, a istovremeno veliku Hrvatsku. Dobro nam došli ljudi iz čitavog svijeta! Veselite se, navijajte i uživajte u našem gostoprimstvu te ponesite doma mali dio Hrvatske. Sretno svima! - dodao je Šaškin, citirajući u svom uvodnom govoru i Antuna Radića.

Kalle Rovanperä u oba prethodna izdanja na hrvatski je reli došao kao vodeći u poretku SP-a, ali ne i ovaj put. Štoviše, kao aktualni prvak još nema ni jednu pobjedu u prve tri utrke ove sezone pa je sigurno nestrpljiv da se riješi tog tereta iščekivanja.

image
GORAN MEHKEK Cropix

- Utrka je dosta zahtjevna, bilo je nekih promjena, ali većina brzinskih ispita je ista, a svi zahtjevni. Mislim da je najvažnije da svi ovdje voze za Craiga. Osjećaj neće biti isti, pokušat ćemo uživati koliko možemo, pokušati imati dobar vikend - istaknuo je Rovanperä.

U ulozi lidera je sada Sebastien Ogier, ali osmerostrukom prvaku takva rola nije strana. Ima, inače, iskusni Francuz maksimalan učinak u 2023. - dvije utrke je vozio, dva puta pobijedio. U Hrvatskoj nije planirao voziti, tek je nakon utrke u Meksiku, održanoj prije mjesec dana, otkrio kako ipak dolazi na Croatia Rally.

image
GORAN MEHKEK Cropix

- Sve sam bolji na asfaltu pa smo ubacili i ovaj reli u raspored - objasnio je Francuz, još jedan adut Toyote.

Inače, prvih pet u aktualnom poretku je unutar samo 12 bodova razlike i ishod Croatia Rallyja u mnogome može utjecati na izgled vozačkog poretka. Još jedan razlog zašto bi treći WRC Croatia Rally trebao biti izuzetno zanimljiv za pratiti...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Linker
26. travanj 2024 17:15