StoryEditor
 RK BARCELONA
RADIKALNE MJERE

'KRIZA ĆE TRAJATI ČETIRI MJESECA!' U Barceloni izračunali štetu i odlučili hrvatskoj zvijezdi i suigračima uzeti čak 70 posto plaće!?

Autor: Dražen PinevićObjavljeno: 29. ožujak 2020. 23:12

Jordi Bartomeu, prvi čovjek Barcelone, predložio je smanjenje plaća svih članova društva za 70 posto dok traje kriza s koronavirusom. Ekonomisti koji surađuju s Bartomeuom procijenili su da bi trošak po pitanju sportskog društva za ova četiri mjeseca, koliko se misli da će kriza trajati, bio 60 milijuna eura.

Barca pogon plaća 642 milijuna eura, to je 61% prihoda sportskog društva. Od toga 53 posto odlazi na nogomet. Po toj računici nogomet bi trebao podnijeti barem pola težine situacije, iza njega košarka, pa rukomet, futsal, hokej na koturaljkama… i ostali dijelovi katalonskog diva. Nema prihoda ni od muzeja, ni do suvenira, a i to je ogroman dio cijele priče. Naravno, nema ni utakmica, nema ni publike, nema ulaznica… Puno toga nema, a to se osjeti na džepu.

- U ovom trenutku želimo sačuvati zdravlje i nadu da ćemo se vratiti sportu što prije, te čuvati motiv za povratak, a motiv je sigurno plasman na F4 - reći će Luka Cindrić, naš adut u Barci, čekajući rasplet s plaćama na koji utjecati ne može.

Bartomeu je puknuo brojku ne konzultirajući se s proizvodnjom i našao je na zid. 70 posto je odbijeno u startu, a ruku na srce i bedasto je izjednačavati Messija čije je mjesečni prihod kao cijelog rukometnog kluba uopće. Bartomeu je rekao 'ako nećete aktivirat ćemo ERTE' (dokument o privremenom zapošljavanju) koji je u funkciji zbog aktualne krize i u kojem sudjeluje cijela Katalonija. Po tom nove okolnosti bi se računale od kada je Vlada Pedra Sancheza proglasila izvanredne okolnosti.

E sad, između te dvije priče idu pregovori. Igrači su predložili da se umjesto 4 puta po 70 posto koliko se računa da će kriza trajati, plaće svima skinu po 30 posto na bazi cijele godine.

No, tu je i druga realnost. Linearno skidanje onom koji zarađuje milijun i onom koji zarađuje 20.000 eura nije logično i veliko je pitanje kako će to ispasti u konačnici. Minus koji je spomenuo Bartomeu je rješiv s prodajom jednog ili dvojice igrača, dakle, ne izgleda tako dramatično kao na prvi pogled. Ali posljedice će osjetiti svi. Messi sigurno neće potpisati ERTE koji će dobiti zaposlenici i svi ostali osim zvijezda.

Linker
28. svibanj 2020 18:18