PLANICA, SLOVENIA - MARCH 17: Noriaki Kasai of Japan competes during day 1 of the FIS Ski Jumping World Cup at Planica on March 17, 2016 in Planica, Slovenia. It's Noriaki Kasai's 500th appearance in the FIS Ski Jumping World Cup on March 17, 2016 in Planica, Slovenia. (Photo by Jan Hetfleisch/Getty Images)
 Jan Hetfleisch / Getty Images / 2016 Getty Images
NORIAKI KASAI

Legenda skijaških skokova prkosi godinama: Uživam u natjecanjima, skakat ću do 50.!'

Legendarni Japanac ove sezone skočio je do svog 500. skoka u karijeri, ali ne misli tu stati
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 22. ožujak 2016. 12:57

Skijaški skokovi sport su za mladiće. Već malo pozorniji pogled na prvih deset u poretku upravo završenog Svjetskog kupa otkriva da njih devet ima 27 godina ili manje. No, među tom mladosti svoje mjesto ima i čovjek koji se na skakaonice i letaonice diljem svijeta penje već 27 godina. Iako je debelo ušao u 44. godinu života, on i dalje sjeda na drvenu letvu te se hrabro spušta u bezdan, od kojeg se običnim smrtnicima na prvom pogledu zavrti u glavi. Ali Noriaki Kasai definitivno nije običan čovjek.

Iako sportski novinari vrlo često koriste termin “živuća legenda” za ljude koji taj kompliment baš i ne zaslužuju, teško da postoji bolja riječ kojom bi se opisalo vječnog Japanca. Kako drukčije titulirati čovjeka koji se u Svjetskom kupu natječe od davne 1988, koji je u četiri desetljeća u tom natjecanju skupio 502 pojedinačna nastupa i koji je postao svjetski prvak u skijaškim letovima (Harrachov 1992) prije nego se aktualni svjetski prvak Peter Prevc uopće rodio!

Kada smo se u rane subotnje sate uputili prema Planici, nadali smo se lijepom vremenu i dugim letovima, ali najveća nam je želja bila da progovorimo koju riječ s Kasaijem i eventualno snimimo fotografiju s jednim od sportskih idola iz mladosti (makar bi preciznije bilo reći - života).