Ante Cizmic / CROPIX
ANALIZA ČERVAROVOG IZBORA

LINO ČERVAR ŠOKIRAO JE POPISOM, ALI ODLAZAK LEGENDE NIJE NAJVEĆI PROBLEM Evo za kojeg važnog igrača Hrvatska uopće nema adekvatnu zamjenu

Izostanak Manuela Štrleka, igrača koji je bio naša najsigurnija karika na posljednjih nekoliko velikih natjecanja i to izostanak zbog odnosa, a ne ozljede, najveće je iznenađenje, a kao potencijalni problem nameće se sredina obrane
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 09. prosinac 2019. 23:46

Lino Červar je iznenadio popisom 28 igrača za Euro. Najviše činjenicom da se nije uspio dogovoriti s Manuelom Štrlekom čiji će nam laki i brzi golovi sigurno nedostajati. Makar, imamo u Lovri Mihiću krilo koje može pokriti svaki problem i koliko god činjenica da nema Štrleka bila problem, to nije toliko nepremostiva priča.

Nije nepremostiva priča ni s drugim desnim vanjskim, jer Luka Šebetić ima sve kvalitete da zamijeni Jakova Vrankovića koji se nametnuo zadnjih godina. Isti je slučaj i na desnom krilu gdje će kao drugog Josipa Božić-Pavletića odmijeniti Ivan Vida ili Vlado Matanović.

No, ključ na svakom velikom natjecanju je obrana, a mi tu možemo imati problem u sredini. Ako smo s Marinom Marićem i Lukom Šebetićem dobili dva halfa plus uz Domagoja Duvnjaka i Luku Stepančića, ako smo uz Marka Mamića dobili nikad bolji izbor na lijevom vanjskom, na poziciji centralnog igrača obrane za Željka Musu nemamo adekvatnu zamjenu u slučaju da mu se dogodi ozljeda. Marin Šipić nije taj, Ilija Brozović je više half, a igrati s dva lijeva vanjska, jer od desnih nijedan tu ne može, je isto upitno.

Tim više jer Ante Kuduz i Josip Šarac recimo u toj momčadi to još nisu probali. I zato će biti jako važno da Željko Musa bude zdrav, da mu se pomogne koliko god je to moguće, jer izdržati turnir na izlasku iz nezgodnog problema s koljenom neće biti lako. To će biti ujedno i najzanimljivije pitanje priprema koje je predvidio Lino Červar.

Lino voli biti drugačiji, posebniji, voli biti kontra, voli da se njegovi potezi primijete i uopće se ne treba čuditi ako priliku dobije Josip Vekić.

Zaključno, kako god - imamo odličnu momčad u kojoj se sve vrti oko Domagoja Duvnjaka i Luke Cindrića, ali ne budemo li imali obranu i vratare, bit će to jako težak posao u Beču. Koliko god je dojam da su vrata prema polufinalu u Stockholmu odškrinuta.

Vratari

Marin Šego se u proteklom periodu nametnuo kao apsolutni broj 1. Brani dobro u Montpellieru i sigurna je naša jedinica za Euro.

U izboru četvorice kao njegova zamjena planiran je iskusni Mate Šunjić, već provjeren u puno navrata. On će vjerojatno uskakati dogodi li se Šegi neke problem.

Drugi će po različitosti biti Matej Ašanin, a iz sjene će priliku čekati Moreno Car.

Tko je još mogao biti tu? Filip Ivić je branio protiv Srbije, no očito mu Druga Bundesliga nije preporuka. Ivan Pešić sasvim sigurno zaslužuje biti tu, ali slična je priča kao sa Štrlekom. Mirko Alilović je odustao sam, a oprostio se i Ivan Stevanović.

>> Ako idu dva vratara, prognoza je Šego i Ašanin.

Obrana

Željko Musa i Marko Mamić su ključni ljudi sredine. U Kuduzu ili Šarcu mogu se tražiti Mamićevi pomoćnici, ali što ako se Musi nešto dogodi, tko onda uskače na njegovo mjesto?

Na ovom popisu nemamo takvog i to će biti potencijalno velika opasnost. E da nam je sada Vori…

Probali smo sa Šušnjom, Bećirijem koji imaju masu i visinu, ali očito nije prošlo. Možda Červar vidi tu Vekića, možda Brozovića, no to jako dugo ili nikako nismo isprobavali i pitanje je možemo li u samo nekoliko dana treninga imati rezervnu varijantu u tom smislu.

Onaj koji igra baš to, koji igra jaku ligu i to vrlo dobro je Jakov Gojun, no on se nažalost isto oprostio, a dobro bi ga bilo imati barem kao rezervu za nepredviđene situacije. No, mi tu priču s rezervama još nismo izgradili kao Španjolci. U 5-1 imamo Duvnjaka, može to i Mandić, mogao je i Pavlović što se pokazalo dobrim, no njega sada nema, makar je na zadnjoj akciji pokazao da bi mogao. Ima nešto i u onoj da ne mogu svi igarti i da će kroz godinu koja dolazi biti mjesta za sve koji budu dobri. No, sada je Euro na prvom mjestu.

Lijeva krila

Očekivali smo tandem Štrlek - Mandić, različiti u svakom smislu, ali Štrlek je odustao i logika je na njegovo mjesto povući Lovru Mihića koji igra vrlo dobro u Wisli.

Marin Jelinić je po karakteristikama zamjena za Mandića, a Valentino Ravnić za Mihića. Tu nije bilo previše upitnika.

>>Za očekivati je tandem Mandić - Mihić.

Desna krila

Zlatko Horvat čim je na popisu je prvi favorit. Josip Božić-Pavletić bio je najbliže broju 2, ali je ozlijeđen i traži se novi.

Vlado Matanović je bio otkriće protiv Njemačke, Ivan Vida je odigrao posljednji veliki turnir, a Fran Mileta je definitivno igrač koji će u budućnosti, nastavi li ovako, doći na broj 1.

Sudeći po aktualnoj situaciji Horvat je siguran, a u sudaru Matanović - Vida je 60:40. Adut prvog je lakoća, adut drugog obrana što nije nebitno ako se zna da smo na toj strani nešto tanji u tom smislu.

Dodat ćemo da bismo voljeli vidjeti da je Čupić za svaki slučaj na raspolaganju, kao rezerva barem, jer još uvijek igra odlično, ali…

>>Prognoza za Euro je Horvat - Matanović.

Pivoti

Musa i Šipić izrasli su u sjajan tandem na prošlom SP. I dalje su odlični, nadopunjuju se i to se neće dirati sigurno. Ono što bi trebalo dati ogromnu snagu plus je povratak Marića kojeg su svi željeli iz onih njegovih najboljih dana. I svi se nadaju da će to vratiti.

Četvrti je Ilija Brozović čiji je Hannover odličan u Bundesligi. Ilija je u top formi, ali dojam je da je tu najviše ako Musi ne bude sve kako treba nakon ozljede.

Nema Bećirija, nema Šušnje, nema Kontreca, svi su oni pokušavali, ali recimo da je tu ipak sve očekivano.

>> Očekujemo trojku Musa - Šipić - Marić. Svaki super na svoj način, svaki različit. To je ogromna kvaliteta.

Lijevi vanjski

Nikad bolji izbor. Kada tu preskočite Domagoja Pavlovića, sve je jasno. Dakle, imamo trojicu koji mogu igrati u sredini obrane, a mogu i zabiti gol.

Od te trojice siguran je Marko Mamić, a šansu će tražiti Josip Šarac i Ante Kuduz koji su se nametnuli odličnim igrama za Celje i Dinamo iz Bukurešta u Ligi prvaka.

Njima svakako treba dodati i iznimno vrijednog Mateja Hrstića, pa se sve skupa može reći da je izor na toj poziciji nikad bolji.

Ima samo jedan mali problem, a to je da Šarac i Kuduz, pa i Hrstić nikad nisu bili u takvim reprezentativnim rolama. I tu će trebati jako dobro odvagnuti tko će uz Mamića na udarnički posao.

>> Mamić je siguran, ostali se moraju izboriti za svoju šansu.

Srednji vanjski

Tu smo najjači na svijetu, još ako budemo stigli do Eura kompletni kakvi u posljednje vrijeme nismo, to bi moglo biti vrlo jako. Duvnjak - Cindrić - Karačić. Može svaki posebno, mogu svi skupa, toga nema nijedna selekcija. Gadža je tu samo dodatak u slučaju da ozljede nekoga od spomenute trojke budu ozbiljnije. No, u takvom društvu biti i dodatak je savršen posao, jer nemojte zaboraviti mogao je tu biti Pavlović, imamo odličnog mladog Vistoropa. Moćno i za danas i za sutra, nema što.

>>Tu je sve jasno: Duvnjak, Cindrić i Karačić.

Desni vanjski

Luka Stepančić je broj 1, to nije upitno. Uz njega se posljednje dvije godine profilirao Jakov Vranković, ali njega sad nema zbog ozljede. Nema ni Šime Ivića koji igra u Njemačkoj, ali tu je strašna perspektiva Ivana Martinovića. No, Martinović ne igra obranu i uz Stepančića koji je igra, ali ne super, pitanje je kako bi ta desna strana funkcionirala.

Zato kao realnija opcija za ulazak u vatru izgleda Luka Šebetić koji može jednako dobro igrati u oba pravca. Josip Vekić je enigma, jer u Zagrebu mu ne ide, a Lino neizmjerno vjeruje njegovoj visini. Može li on biti obrambeno iznenađenje, ne znamo, jer argumente zasad osim visine nije pokazao.

>>Stepančić je siguran, Šebetić najrealniji kao drugi.

Linker
03. svibanj 2024 04:17