Jörg Schüler/Getty Images
NOVO OBRAĆANJE IZBORNIKA

LINO ČERVAR: 'Zašto bih se trebao ispričati čovjeku koji je za mene rekao da sam zadnji čovjek na ovom SP-u koji koristi ovoj reprezentaciji!?

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. siječanj 2019. 20:57

Hrvatska rukometna reprezentacija stigla je danas u Herning gdje će u subotu odigrati posljednju utakmicu na Svjetskom prvenstvu, za peto mjesto protiv Švedske (20.30).

Hrvatska je nažalost ostala bez polufinala, izborila kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju, i susret sa Švedskom neće imati rezultatskog značenja.

Tako je dan nakon velike pobjede protiv Francuske novinare u Herningu najviše zanimalo je li izborniku žao što je nakon te utakmice pred kamerama RTL-a žestoko napao kolegu novinara Jutarnjeg lista Dražena Krušelja, zbog kritičkog komentara.

U petak ujutro portal Index je objavio intarvju s Červarom u kojem se izbornik ispričao kolegi Draženu Krušelju, u petak navečer - drugačija verzija.

"Rekao sam što bi i svaki građanin trebao reći kada se želi narušiti dostojanstvo i ponos i kada žele obezvrijediti njegov rad, svatko tko ima hrabrosti, a trebamo je jer često nemamo snagu i bojimo se posljedica. Poštivanje je temelj međuljudskih odnosa, tantastična komunikacijska vrijednost i stojim iza onoga što sam rekao", izjavio je izbornik za RTL.

"Kao drugo moram reći da primjedbe koje su bile na moj račun nisu bile istinite. Protiv Brazila nismo primili sedam pogodaka bez vratara kako su rekli, već tri. Četiri smo dobili kada smo igrali šest na šest. Radi se o tome da cijela Europa, klubovi i reprezentacije igraju bez vratara kada ti isključe igrača. To nije bilo ništa drugo."

Planirate li se ispričati novinaru?

"Zašto bih se trebao ispričati čovjeku koji je za mene rekao da sam zadnji čovjek na ovom SP-u koji koristi ovoj reprezentaciji. Recite mi može li normalan čovjek u državi za trenera koji je inovator i ima osam medalja reći tako nešto. Je li to normalno ili nenormalno? Mislim da je to nenormalno i zato mi građani šalju poruke podrške, tako treba reagirati. Jest da sam bio emotivan i preglasan, a kako biste se vi osjećali nakon toliko godina svakodnevnog življenja rukometa? Napisao sam dvije knjige, stručne radove slao sam Europskoj federaciji, dobivao nagrade za doprinos rukometu... 45 godina sam u rukometu, diplomirani sam novinar, deset bio glavni urednik. Novinar može kritizirati i biti slobodan za komentar, ali to je osoban stav i mora se nositi s odgovornošću i moje je pravo reći što meni ide u korist, a ne kao da sam optuženik", nastavio je Červar.

"Nisam mu prijetio, rekao sam da se tako ne ponaša i to tako treba reći. Znam da postoji cehovska udruga novinara, ali trebamo poštivati ponos i dostojanstvo čovjeka, a to nisam vidio. Ja bih završio s time".

Ostajete li onda na klupi?

"Rekao sam da ću ostati još godinu dana do kraja olimpijskog ciklusa i nakon toga radit ću nešto drugo i podržati svoga nasljednika. Sada čestitam dečkima koji su izdržali tako teške utakmice pod pritiskom i stresom. Bili smo oslabljeni za šest igrača i pobijedili europskog i svjetskog prvaka, to nije mala stvar. Došli smo s jasnim ciljem da izborimo olimpijske kvalifikacije i možemo biti jako zadovoljni", završio je izbornik.

Veliko finale u nedjelju u 17.30

Svjetsko rukometno prvenstvo je pri kraju, a sada slijedi ono najslađe - utakmice za medalje na rasporedu su u nedjelju. Od 14.30 će Francuska i Njemačka igrati za broncu, dok će Danska i Norveška od 17.30 sati igrati finale.

Završnica:

25. siječnja u 17.30 Danska - Francuska 38:30

u 20.30 Njemačka - Norveška 25:31

26. siječnja - 17.30, Španjolska - Egipat 36:31

26. siječnja - 20.30 Hrvatska - Švedska 34:28

27. siječnja - 14.30 utakmica za 3. mjesto (Herning)

27. siječnja - FINALE u 17.30 (Herning)

Linker
05. svibanj 2024 13:38