Chris McGrath/Getty Images
ŠVICARCI O TEŠKIM OPTUŽBAMA

LISA SE SKRIVALA POD KODNIM IMENOM 'DJEVOJKA', A KRISTIJAN POD IMENOM 'TRIPLE X' Sve o velikom priznanju doktora koji je uperio prstom u HR trenera

TEŠKE OPTUŽBE Švicarski dnevnik Neue Zürcher Zeitung, a potom i njemačka televizijska postaja ARD, objavili da su u veliku dopinšku aferu upleteni i hrvatska maratonka Lisa Nemec, te njezin suprug i jedan od trenera Dario Nemec
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. svibanj 2020. 09:52

Prilog o dopingu na njemačkoj televizijskoj postaji ARD ponovno je prošli vikend podigao veliku prašinu. ARD ima poznatu ekipu istraživačkih novinara koji se bave isključivo dopingom i koja je proteklih godina otkrila niz afera i prokazala brojna imena koja su se bavila nečasnim radnjama. U posljednjem izdanju emisije Sportschau naglasak je ponovno bio na Operaciji Aderlass u kojoj je glavni osumnjičeni njemački liječnik Mark Schmidt koji je uhićen 27. veljače prošle godine, za vrijeme Svjetskog prvenstva u nordijskom skijanju u austrijskom Seefeldu.

Ono što je nama najzanimljivije jest da su ARD-ovi novinari objavili da su u posjedu dokumenata sa zatvorenog sudskog saslušanja, a u njima je Schmidt kao svoje bliske suradnike naveo hrvatskog atletskog trenera Darija Nemeca i austrijskog trenera skijaškog trčanja Waltera Mayera.

ARD-ov prilog je dobio veliki publicitet zbog ugleda spomenute emisije, ali on se zapravo samo naslanja na ono što je nekoliko tjedana ranije u svome nedjeljnom izdanju objavio švicarski dnevnik Neue Zürcher Zeitung, list duge tradicije i velike reputacije, poznat po istraživačkom novinarstvu i detaljnim izvještajima. U jednom od takvih izvještaja početkom travnja bavio se Operacijom Aderlass (Puštanje krvi) i ulogom Darija Nemeca u istoj, ali u glavnoj ulozi u ovoj priči je njegova supruga Lisa Nemec, aktualna hrvatska rekorderka u maratonu koja je prije nekoliko mjeseci odradila četverogodišnju suspenziju zbog dopinga.

23 sportaša iz 8 država

Za podsjetnik, Nemec je pala na doping-testu koji je izvan natjecanja, 6. listopada 2015., proveo Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA). U njezinu urinu pronađeno je prisustvo zabranjenog rekombinantnog eritropoetina i određena joj je suspenzija u trajanju od četiri godine. Lisa je u žalbenom procesu išla sve do Sportskog arbitražnog suda u Lausannei, ali i on je u veljači 2016. u cijelosti potvrdio kaznu.

Zagreb, 280910.
Atletski stadion Svetice.
Atleticarka, Hrvatska maratonka rodjena u Americi Lisa Christina Stublic, na nedavnom maratonu u Berlinu trku je zavrsila na 9. mjestu te na taj nacin izbirila Olimpijsku normu. 
Na slici: Zdravica za veliki rezultat, Dario Nemec ( pomocni trener i decko ), Slavko Petrovic ( trener ), Matea Pilic ( fizioterapeutkinja ), Mia Kusekovic i Josip Delic ( prijatelji te slavljenica Lisa Christina Stublic.
Foto: Nenad Dugi / CROPIX
Nenad Dugi / CROPIX
Dario Nemec (skroz lijevo) nije odgovorio na poziv SN

U međuvremenu joj je istekla kazna, rodila je i prvo dijete, ali se njezino ime opet počelo provlačiti u izvještajima o dopingu, a priča je sada poprimila i međunarodne razmjere. Prema navodima NZZ-a, ime Lise Nemec iskrsnulo je u istrazi vezanoj uz Operaciju Aderlass, a prokazao ju je tijekom ispitivanja sam doktor Schmidt.

“Sumnja se da je bila jedna od mušterija njemačkog liječnika Marka Schmidta, za kojeg se tvrdi da je provodio autolognu transfuziju krvi na najmanje 23 sportaša iz osam država. Ova metoda prijevare smatra se posebno rizičnom. Tko god izvadi krv i ponovno je injektira u vlastito tijelo kako bi povećao koncentraciju hemoglobina, riskira vrtoglavice, septički šok i anksioznost. Ovakva vrsta dopinga znači da sportaš želi uspjeh pod svaku cijenu”, piše NZZ.

Tijekom racije su kod doktora Schmidta pronađene brojne vrećice krvi i na svakoj je bilo napisano kodno ime. Tijekom istrage je utvrđeno da je Lucky Luke pseudonim austrijskog skijaša-trkača Johannesa Dürra, na vrećicama njegovih kolega Dominik Baldauf i Maxa Haukea je pisalo “Peer” i “Moritz”, biciklist Stefan Denifl je označen kao “No Name”, a Georg Preidler kao “Francuz”. ARD tu proširuje priču, pa navodi i hrvatskog biciklista Kristijana Đuraseka, koji je u studenom prošle godine suspendiran na četiri godine zbog upletenosti u ovaj slučaj, odnosno “kršenja antidopinških pravila između 2016. i 2019.”, kako je u svome priopćenju istaknula Međunarodna biciklistička federacija (UCI). Njegovo je kodno ime navodno bilo “Triple X”.

“Puno je toga razjašnjeno, ostao je samo jedan misterij. Na četiri ili pet pronađenih vrećica krvi stajalo je ime ‘Girl’ (Djevojka). Odgovor na pitanje tko se krije iza tog imena dosad je javnosti bio nepoznat. No, prema dokumentima koje ima NZZ, Schmidt je tijekom ispitivanja rekao da se iza ‘Girl’ krije Lisa Nemec. Dosad se nijedno ime koje je naveo Schmidt nije pokazalo pogrešnim. Ipak, presumpcija nevinosti se odnosi i na Nemec. Optužbe protiv nje nisu dokazane, a na pisane upite nam nije odgovorila”, piše švicarski dnevni list.

Regrutiranje novih

Lisa, djevojački Stublić, rođena je u Americi, a porijeklo po ocu vuče iz Hrvatske. Tijekom 2008. je poželjela upoznati očevu domovinu, planirala je ostati nekoliko mjeseci, ali uskoro je upoznala budućeg supruga Darija i to joj je promijenilo planove.

“Ubrzo nakon toga se dogodio još jedan, možda i fatalni susret. Tijekom priprema u Austriji upoznali su trenera skijaškog trčanja Waltera Mayera koji se s mladim parom od početka dobro slagao”, piše NZZ.

Austrijskim istražiteljima Mayer je rekao da je Dariju i Lisi pomagao oko mjerenja laktata, te da se između njih razvilo prijateljstvo. No, ono što je važno istaknuti je da je Mayer tada već bio duboko, duboko “umočen” u razne dopinške afere i definitivno nije bio osoba od koje bi bilo koji sportaš trebao uzimati savjete. Tijekom Olimpijskih igara u Salt Lake Cityju 2002. u kući austrijskih skijaša je pronađena oprema za transfuziju krvi, a Mayer je proglašen krivim za kršenje antidopinških pravila. Unatoč kazni, pojavio se i četiri godine kasnije na Igrama u Torinu. Nakon što je talijanska policija napravila raciju u kući u kojoj su bili austrijski skijaši, Mayer se dao u bijeg i pritom se zabio u policijsku zapreku. U kući u kojoj je boravio policija je pronašla šprice i aparat za transfuziju krvi.

Dilao hormone rasta

NZZ dalje navodi da su se u istrazi pojavile brojne optužbe protiv Darija Nemeca. U optužnici protiv sad već osuđenog skijaša-trkača Dürra stoji:

“Hrvatski državljanin D. Nemec progoni se kao suučesnik koji je, prema istragama, regrutirao nove kupce i opskrbljivao sportaše hormonima rasta.”

Schmidt je, pak, u svome pokušaju obrane naveo da je Nemec bio posebno beskrupulozan, te da su 2014. uoči Berlinskog maratona ili on ili Dario dali Lisi vrećicu krvi. Godinu je definitivno promašio jer Lisa je u Berlinu trčala 2015., koji tjedan prije pada na doping-testu.

U svakom slučaju, optužbe na račun bračnog para Nemec su iznimno teške. Nije, naravno, isključeno da Schmidt pokušava ublažiti svoju krivnju upirući prstom u druge, ali poznanstvo, druženje i traženje savjeta od zloglasnog Mayera sigurno nije nešto što ide u prilog naše maratonke i njezina supruga koji joj je i jedan od trenera.

Pokušali smo, naravno, kontaktirati i Darija Nemeca i čuti njegovu stranu priče, ali bez uspjeha.

Pogreška u proceduri, zavjera, mržnja, ljubomora...

Glavna teza žalbe Lise Nemec pred Sportskim arbitražnim sudom u Lausannei bila je “pogreška u proceduri doping testa”. Kad je žalba odbijena, Lisa se obratila javnosti putem društvenih mreža.

“Razočarana sam što je odluku potaknula politika umjesto istinski interes za pravdu i istinu. Vjerujem da borba protiv dopinga ne bi trebala samo obraniti ‘čiste’ sportaše od ‘prljavih’, nego bi trebala ustati i za sportaše koji su pogrešno optuženi. Sud je zaključio da nemam izravnih dokaza o sabotaži, da nemam video-dokaz, iako ne vidim način kako je to moguće. Tijekom ovih godinu i pol dana saznala sam da borba protiv dopinga nije borba, nego rat. Sada shvaćam da sam gubila bitku od samog početka, da je ova godina i pol dana bila ispunjena lažnom nadom, a zapravo je to bio samo gubitak vremena, novca i živaca.”

Dodala je tada da će zauvijek isticati “svoju nevinost”.

“Najveća pogreška u mojoj maratonskoj karijeri bila je očito ostati u Hrvatskoj. Godine 2013., kada sam od dobre maratonke stasala u elitnu, mnogi su mi savjetovali da se vratim u SAD, jer će hrvatski sportaš koji nadmašuje hrvatski sustav biti suočen s mržnjom, ljubomorom i sukobima. Na kraju, ovo je bila sudbina s kojom sam se suočila. Nikad se neću osjećati kao da sam suspendirana zbog dopinga, umjesto toga osjećam se kao da sam suspendirana jer želim ostati vjerna trčati za Hrvatsku, gdje sam i počela maratonsku karijeru”, dodala je.

Kasnije je u intervjuu za Gloriju iznijela teoriju zavjere, optuživši neimenovane osobe iz hrvatske atletike i zagrebačkih gradskih vlasti da su joj podmetnuli. No, čini se da je “zavjera” iz domaćih voda sada prešla i u međunarodne...

U Savezu ne znaju ništa o optužbama

U Hrvatskom atletskom savezu zasad nemaju nikakvih komentara, niti dodatnih informacija vezanih uz optužbe protiv Nemeca.

- U takvim stvarima nema dileme ni kompromisa. Ali, da bilo što sada kažem, ovako bez ikakvih saznanja, bilo bi neodgovorno. Nemam nikakve informacije, u Savezu ne znamo ništa o tome. Pročitali smo u medijima kao i svi drugi - rekao je predsjednik HAS-a Ivan Veštić.

Linker
24. travanj 2024 20:47