REUTERS/Brian Snyder
ZA FANTELU I MARENIĆA

LJUDI, GLASAJTE ZA APSOLUTNE HRVATSKE PRVAKE I SVJETSKE VLADARE! 'Guramo ekipu da nam pomogne, svaki glas će nam dobro doći...'

BORBA ZA PRESTIŽNU NAGRADU Šime Fantela i Igor Marenić u utorak u Barceloni mogu biti izabrani za najbolje jedriličare svijeta, a Fantela se priprema i za jedrenje na Bahamima u društvu zvijezda
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 04. studeni 2016. 19:12

Na kraju briljantne godine, godine u kojoj su pokorili klasu 470, što je preostalo Šimi Fanteli i Igoru Mareniću? Prije svega uživanje u plodovima mukotrpnog rada a to će se prvenstveno odraziti u priznanjima za fantastične dosege u raznim izborima koji slijede u ovo doba godine.

Olimpijske pobjednike, svjetske prvake, osvajače prestižnih regata Svjetskog kupa u Hyeresu i Weymouthu te europske srebrnjake u utorak očekuje borba za prestižnu titulu Jedriličara godine u izboru Svjetske jedriličarske federacije u Barceloni. Svečana večera zakazana je u Casi Llotji de Mar, Fantela i Marenić u nedjelju navečer putuju u centar Katalonije.

Guramo navijače

- Najavili su nam brojne medijske obaveze, ne znam točno kakve. Vidjet ćemo kad dođemo tamo. Osim mene i Igora ide s nama moj otac Edo i naš tehnički savjetnik Andrea Mannini, znači ekipa koja je najzaslužnija za olimpijsko zlato iz Rio de Janeira. Neće nam biti prvi put da smo u Barceloni ali sada idemo tamo vidjeti taj lijepi grad, idemo uživati - kaže Fantela.

I nadati se da će u strašnoj konkurenciji biti izabrani za Rolex World Sailor of the Year Award.

2016 Rio Olympics - Sailing - Victory Ceremony - Men's Two Person Dinghy - 470 - Victory Ceremony - Marina de Gloria - Rio de Janeiro, Brazil - 17/08/2016. Sime Fantela (CRO) of Croatia and Igor Marenic (CRO) of Croatia pose with their gold medals. REUTERS/Brian Snyder FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Brian Snyder
Šime Fantela i Igor Marenić

- Točno, baš smo na našu Facebook stranicu postavili obavijest da se glasa za nas. Guramo ekipu da nam pomogne, svaki glas će nam dobro doći iako ne znamo koliko će utjecaja imati javnost, koliko će odlučivati glasovi nacionalnih saveza a koliko onih koji će biti na toj večeri. Ovako na prvi pogled čini mi se da ima dosta prostora za makinacije.

Već to što su u uskom krugu za nagradu doista je ogromno priznanje. Novozelanđani Peter Burling i Blair Tuke su lanjski osvajači, Argentinac Santiago Lange, Britanac Giles Scott i Francuz Damien Seguin zatvaraju taj iznimni kvintet kandidata. Inače javno glasanje otvoreno je jučer u 13 sati na Internet stranici Svjetske jedriličarske federacije (sailing.org) i bit će dostupno svima sljedeća 72 sata. Dakle do ponedjeljka u 13 sati.

Jure Miskovic / Hanza Media
Jure Miskovic / Hanza Media / CROPIX

- U Barceloni se inače održava godišnja generalna skupština ISAF-a, puno je toga na tapetu o čemu će se raspravljati pa i o tome koje će klase biti olimpijske za Igre u Tokiju 2020. godine. Mislim da naša klasa nije upitna, tako se barem priča.

Ovo s početka teksta da je ovo vrijeme samo za uživanje nije baš sasvim točna za Fantelu, njega još očekuje ekskluzivna završnica Star Sailors League na Bahamima krajem mjeseca. Tamo će kao i Tonči Stipanović stići s pozivnicom, jedrit će s Antonijem Arapovićem.

- On je s Murtera, to je posebno važno naglasiti - brine Šime o svim detaljima.

- Pripreme prolaze dobro, odradili smo tri dana u Zadru, imali smo dva jedrenja u Splitu. Kako je Tonči iskusniji jer je i lani bio na Bahamima a i u zvijezdi je dosta jedrio, pomogao mi je s nekim savjetima i shemama. Ovo do sada je bilo dobro, bit će još jedan dio priprema u Zadru a tamo ćemo doći tri dana prije da se naviknemo.

I Tonči na Bahamima

Imperativa naravno nema?

- Ma kakav imperativ. Idem opušteno, uživat ću i upoznati ljude. Drago mi je kao što mi je drago da ću se oprobati u toj klasi. Sviđa mi se, tehnički je zahtjevna jer je zbog veće težine usporenija od 470 iako ima sličnosti. Baš se veselim, na laganom vjetru nema problema, već sam uhvatio mot ali kad zapuše malo jače treba mi više vremena.

I dok će neumorni Stipanović s Bahama produžiti u Melbourne na regatu Svjetskog kupa, Fantela i Marenić će nastaviti s odmorom.

- Baš nam treba odmor, uopće nemamo ništa u planu. Ne znamo još ni kako će nam izgledati sljedeća godina, ništa nismo planirali.

Nema žurbe, neka uživanje na lovorikama potraje. Apsolutno su zaslužili.

----------------------------------------------------------------------------

OVDJE MOŽETE GLASATI

Javno glasanje otvoreno je u petak u 13 sati na Internet stranici Svjetske federacije i bit će dostupno do ponedjeljka u 13 sati.

Linker
03. svibanj 2024 23:00