PRED MEČ ŽIVOTA

Manny Pacquiao: Kako je siromah s Filipina došao do svjetskog boksačkog trona

Večeras se Pacquiao ponovno bori protiv Bradleya, onog istog protiv kojeg su mu suci oteli pobjedu te ga usmjerili na gotovo sudbonosni poraz od Marqueza
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 12. travanj 2014. 13:16

Praćen svitom tjelohranitelja, menadžera i trenera filipinski boksač Manny Pacquiao uz zaglušujuću buku navijača probijao se prema ringu MGM arene u Las Vegasu. Datum je 8. prosinca 2012. godine, a u ringu ga je nestrpljivo čekao Meksikanac Juan Manuel Marquez s kojim se tijekom proteklih godina susreo u tri meča koja su mnogome definirala karijere obojice boksača. Njihov četvrti susret podigao je ogroman interes, što nije bilo iznenađenje s obzirom na to da su prva tri meča ponudila 36 rundi bespoštedne borbe iz kojih je dvaput kao pobjednik izašao Pacquiao, dok je njihov premijerni dvoboj završen bez pobjednika. Za spomenutim okršajima vukli su se repovi budući da nijedan nije uvjerljivo završio na strani bilo kojeg od boksača. Međutim, suci su dva puta dodijelili pobjedu filipinskom borcu u situacijama kad je velik dio punih dvorana i milijunskog gledateljstva smatrao da je odluka trebala otići na stranu nepoderivog meksičkog veterana (Marquez je u vrijeme četvrtog dvoboja nosio već 39 godina na leđima).

Ulozi su bili veliki za obojicu boksača – Marquez je gorio od želje da dokaže svojim fanovima, medijima, a ponajprije sebi da može i zaslužuje pobijediti ekstremno brzog i eksplozivnog Filipinca. S druge strane, Pacquaio je nasušno trebao uvjerljivu pobjedu nad dugogodišnjim rivalom, motiviran ne samo željom da jednom zasvagda dokaže da je superiorniji borac, već i da ispere gorak okus prvog poraza u 7 godina koji mu šest mjeseci ranije nanio Timothy Bradley. U tom meču je Filipinac dominirao nad mlađahnim Amerikancem, ali su evidentno slijepi suci potpuno neobjašnjivo pobjedu dodijelili Bradleyu, izazvavši time jednoglasno zgražanje svih onih koji su gledali taj dvoboj (naknadno je vijeće Svjetske boksače organizacije, za čiji su se naslov u velter kategoriji borili, presudilo da je riječ o krivoj odluci – ipak, naslov Pacquiaou nisu vratili).

Nakon što je legendarni najavljivač Michael Buffer izgovorio svoj patentirani „Let's get ready to ruuuumble“ , dugo očekivana borba je počela. U prve dvije runde Filipinac je dominirao pogađajući Marqueza nizom kratkih direkata i krošea, dok se ovaj ograničio na svoje poznate kontraudarce koji su većinom bili upućeni u tijelo jer glavu svog suparnika naprosto nije mogao uhvatiti. I kad su promatrači uz ring pomislili da gledaju već toliko puta viđeni obrazac Pacquiaove nadmoći, Filipinac je nasjeo na Marquezovu varku koji je hineći udarac u tijelo gromovito odapeo desnicom u glavu svog suparnika i doslovce ga odbacio na pod preko pola ringa. Dok se publikom, većinom na strani meksičkog borca, još nije ni stigao prolomiti uzvik oduševljenja, Pacquiao je nekim čudom već bio na nogama i nastavio borbu. Očito uzdrman knockdownom, usporio je svoj nalet i oprezno priveo izgubljenu rudnu kraju. Već sredinom sljedeće runde nastavio je u svom poznatom stilu, udarajući Marqueza prebrzo da bi se ovaj stigao obraniti, kao da se onaj udarac od prije nekoliko minuta nije ni dogodio.

To je bio samo uvod u petu rudnu u kojoj je Filipinac krenuo na svog rivala sa svim što ima, sažimajući svu brzinu, vještinu i eksplozivnost po kojoj je poznat u seriju udaraca od kojih je jedan poslao Marqueza na pod. S očitom željom da završi dvoboj u velikom stilu, nastavio je još većom silinom te je na kraju runde nevjerojatno otporni Meksikanac jedva stajao na nogama. Isti obrazac ponovio se i u šestoj rundi – Pacquiao je nemilosrdno proganjao Marqueza ringom, uvjerljivo vodio na karticama sva tri suca i dvoboj se činio riješenim. Međutim, tada se dogodilo ono zbog čega je boks toliko zahtjevan, opasan i uzbudljiv – Pacquiao je tri sekunde prije kraja runde krenuo direktom prema bradi suparnika istovremeno ostavivši nezaštićenom lijevu stranu. Marquez se tek djelomice izmaknuo, a njegov desni kroše sijevnuo je u glavu Filipinca koji je u milisekundi pao kao da ga je udario tegljač u punoj brzini, a ne vižljasti Meksikanac od 65 kila. Bio je to strahovit nokaut, jedan od onih koji ledi krv u žilama promatrača i bolno podsjeća na brutalnost boksa.