Štrlek
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
SPEKTAKL POČINJE U ČETVRTAK

MANUEL ŠTRLEK ZA SN NAJAVIO SVJETSKO PRVENSTVO 'Spremni smo, samo nam je Island u mislima! U polufinalu vidim Francusku, Dansku, Švedsku i Hrvatsku'

MANUEL ŠTRLEK Iskusno lijevo krilo i naš standardno ponajbolji igrač nakon praktički završenih priprema i uoči polaska na Svjetsko prvenstvo u Njemačku
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. siječanj 2019. 23:15

Jedan od onih kod kojih nema upitnika za nastup na SP-u je Manuel Štrlek. Već niz godina nosi nas s lijevog krila. Pokazao je to s nekoliko detalja i u dvije porečke utakmice u kojima nismo briljirali. Štrlek je uvijek sigurna varijanta u našoj igri, a to nije slučajno. Niz godina s uspjehom igra u eliti europskog klupskog rukomet a.

S Kielcem je otišao do europskog trona, a ove sezone odlučio je promijeniti sredinu i doći bliže kući, u mađarski Veszprem, s kojim namjerava ponoviti priču. Makar nisu briljirali u polusezoni koja je iza nas, nisu izgubili sve. Štrlek se dobro uklopio u Veszpremu, ima svoj status, svoje minute koje dijeli s Makedoncem Manaskovim, s kojim će se sresti i na skorom SP-u u Njemačkoj. Zanimljivo, i njegov drugi suigrač iz Kielca Angel Fernandez bit će mu protivnik u susretu protiv Španjolske.

Krenimo od HEP Croatia Cupa. Pobjede su bile visoke, ali dojam koji je ostavio tim nije bio dobar?

- A dobro, najvažnije je da se nitko nije ozlijedio. Svi su dobili šansu, svi su igrali. Imali smo tri treninga dan uoči turnira. Umorni smo, ali sjest će sve to na svoje mjesto. Ne znam ni koliko smo mogli vidjeti pravu sliku s takvim protivnicima, jer to nisu top protivnici s kojima bismo se mjerili. Ali sigurno je da ćemo morati biti puno bolji ako želimo dobiti one prave protivnike za visoki plasman.

Nema obećanja

Koliko ste zadovoljni svojim nastupima i formom?

- Mislim da je OK, igram dobro, zdrav sam. Odradio se cijelu polusezonu. Sada mi je tu i Mandić, koji je bio odličan i odigrao top utakmicu. Neće biti problema na našoj poziciji.

Imamo li obranu za sudar s najvećim svjetskim selekcijama?

- Izmijenilo se puno igrača na svakoj poziciji u obrani. Nijedna postava nije bila više od 10 minuta na terenu, ali tu su igrači koji su dugo unutra i mislim da neće biti problema s obranom. To je samo jedan segment za uspjeh. Danas u rukometu ima deset momčadi koje mogu svaka svaku dobiti. Moraš imati dan, golmane, kriterij suđenja ti mora pasati, to su stvari koje je teško predvidjeti. Ne bih se zalijetao s prognozama, obećanjima i slično, jer to što nas čeka bit će težak posao. Ima selekcija koje imaju realno veću kvalitetu od nas, ali to ne znači da ih ne možemo dobiti. No, isto tako uz loš dan možemo izgubiti i od Islanda i Makedonije, što se, nadam se, neće dogoditi. Ne bih čak ni o drugom krugu pričao dok ne napravimo prvi kako treba.

Jeste li zadovoljni time koliko ostatak momčadi vidi krila u igri?

- Jesam, ima dosta lopti, ne mogu se požaliti. Imali smo 12 šuteva protiv Crne Gore, 9 protiv Italije. Bilo je i s desnog krila. Najvažnije je da to iskoristimo kada dođe do nas.

Pariz, Francuska, 270117.
Dvorana AccorHotels Arena.
Polufinalna utakmica svjetskog prvenstva izmedju Hrvatske i Norveske.
Na fotografiji: Manuel Strlek.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX

Mandić je velika pomoć

Koliko je timu, a koliko vama donio ulazak Davida Mandića?

- Sigurno je da mi je lakše, posebno u utakmicama dan za danom. Manda daje energiju, igra prednjeg, dvojku, rastereti ne samo mene nego i vanjske igrače i to je veliki plus za tim.

Jesmo li spremni za SP?

- Mislim da jesmo. Najvažnije nam je biti pravi protiv Islanda. S pobjedom će to sve ići u pravom smjeru. Pripremamo se za njih, jer oni su nam direktan protivnik za drugi krug.

Koliko su brojne promjene donijele, a koliko odnijele timu u odnosu na lanjski Euro?

- Dogodila se smjena, ali to danas nisu novi igrači, nego je većina blizu i oko tima duže vrijeme. Na MI su pokazali puno, imaju kvalitetu. Dobro je došla svježa krv. Možda ne treba od njih odmah očekivati čuda, ali definitivno imamo bazu za duge staze.

Što pamtite od lanjskog dvoboja s Islanđanima na Euru?

- Nije bila laka utakmica, stalno su nam bili u egalu. Ne smije im se dati šansa, jer to savršeno koriste. Bez lakih golova im ide teže. Protiv njih je važno biti koncentriran, ne gubiti lopte. Na postavljenu zonu oni ne bi trebali biti ti koji će voditi ritam.

Prvo se osigurati pa...

Što je realno očekivati od ovog našeg tima na SP-u?

- Realno da uđemo među 7. Bilo bi loše da ispadnemo iz olimpijskog ciklusa pa da ga moramo tražiti na Euru u Švedskoj. No, mi želimo više. Prvo osigurati taj plasman pa onda probati nešto više.

Što vaši Mađari očekuju od SP-a, razbila ih je Danska prije dva dana s čak 14 razlike?

- Ništa nije nemoguće ni kada su oni u pitanju. Prošli put su dobili Dansku na SP-u. Imaju dosta mladih igrača, možda im se otvori. Nakon prve dvije utakmice znat ćemo više. To što su ih Danci razbili u prijateljskom dvoboju nema veze. Ne znam tko je u kojoj fazi treninga, nezahvalno je zato procjenjivati. Razlika sigurno nije realna.

Koje četiri selekcije vidite u polufinalu?

- Želio bih da to budemo mi, jer to je cilj svakog od nas. Ako baš prognoziram, od našeg dijela ždrijeba Francuska, a iz onog drugog nakon ozljede Tonnesena kod Norvežana - Danska i Švedska.

Linker
02. svibanj 2024 16:25