Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
SKI VELESLALOM

MARCEL HIRSCHER POKORIO I KRANJSKU GORU TE OSIGURAO MALI KRISTALNI GLOBUS Filip Zubčić s velikim zaostatkom završio na 26. mjestu

Piše: HinaObjavljeno: 03. ožujak 2018. 16:06

Austrijanac Marcel Hirscher pobjednik je veleslaloma skijaša za Svjetski kup u Kranjskoj Gori, tom je pobjedom osigurao mali Kristalni globus u ovoj disciplini, dok je hrvatski predstavnik Filip Zubčić utrku završio na 26. mjestu sa 6.76 sekundi zaostatka.

Hirscher je i na stazi Podkoren deklasirao konkurenciju, bio je najbrži u obje vožnje i utrku je završio sa čak 1.66 sekundi prednosti u odnosu na drugog Norvežanina Henrika Kristoffersena, odnosno 2.51 sekundom ispred trećeg Francuza Alexisa Pinturaulta. Redoslijed na pobjedničkom postolju u Kranjskoj Gori identičan je onome s veleslaloma na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu prije 13 dana.

Hirscher je trijumfom u Kranjskoj Gori osigurao svoj 15. Kristalni globus u karijeri, uz šest velikih Globusa namijenjenih ukupnom pobjedniku Svjetskog kupa, sada ima i pet malih veleslalomskih Globusa, od toga četiri uzastopna, te četiri slalomska.

U redoslijedu veleslalomaša Hirscher je sa 620 bodova postao nedostižan drugom Kristoffersenu koji ima 495 s obzirom da je do kraja sezone ostala još samo jedna utrka u ovoj disciplini dok je Pinturault treći sa 329.

Zubčić, koji je i nakon prve vožnje zauzimao 26. mjesto, dobro je krenuo u drugu vožnju, no sredinom staze je napravio dvije velike pogreške koje su ga koštale više od sekunde te je stoga i po završetku druge vožnje ostao 26. S novih pet bodova zadržao je 18. mjesto u redoslijedu veleslalomaša sa 89 bodova te će nastupiti na završnici Svjetskog kupa u Areu za dva tjedna.

U ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa Hirscher sada ima 1394 boda, 269 više od drugog Kristoffersena te se sedam utrka prije završetka sezona nalazi na najboljem putu da sedmu godinu zaredom osvoji veliki Kristalni globus. Treći Norvežanin Aksel Lund Svindal ima 716 bodova.

Zubčić je sa 89 bodova na 59. poziciji ukupnog redoslijeda. Drugi hrvatski predstavnik na veleslalomu u Kranjskoj Gori Elias Kolega nije uspio završiti prvu vožnju. U nedjelju će se u Kranjskoj Gori voziti slalom.

Superveleslalom Crans Montana: Weirather ispred Veith

Skijašica iz Lihtenštajna Tina Weirather pobjednica je superveleslaloma za Svjetski kup u Crans Montani, ona je na skraćenoj stazi ostvarila 36 stotinki bolje vrijeme od drugoplasirane Austrijanke Anne Veith, odnosno 38 stotinki od treće Švicarke Wendy Holdener.

Za Weirather, koja je prije dva tjedna osvojila brončanu medalju u ovoj disciplini na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, ovo je deveta pobjeda u karijeri u Svjetskom kupu, šesta u super-gju, a druga ove sezone kojom je preuzela vodstvo u ukupnom redoslijedu u ovoj disciplini. Sada ima 421 bod, 46 više od druge Švicarke Lare Gut, koja je u subotu zauzela sedmo mjesto.

Srebrna iz Pjongčanga Veith ponovno je utrku završila na drugoj poziciji, no ovoga puta nije izgubila od neočekivane suparnice. Prije dva tjedna senzacionalno ju je pobijedila Čehinja Ester Ledecka koja nije niti došla u Crans Montanu jer je ovoga vikenda odlučila nastupiti u daskanju na snijegu, sportu u kojemu je također osvojila naslov olimpijske pobjednice u Pjongčangu.

U Crans Montanu nisu došle niti Amerikanke Lindsey Vonn, koja pokušava srušiti rekord Šveđanina Ingemara Stenmarka po broju pobjeda u Svjetskom kupu te Mikaela Shiffrin, koja uvjerljivo vodi u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa.

Nakon super-gja u Crans Montani Shiffrin i dalje ima veliku prednost u Svjetskom kupu sa 1513 bodova, druga je Holdener sa 902, dok je Weirather izbila na treće mjesto sa 797 bodova. U nedjelju će se u Crans Montani voziti kombinacija.

Linker
27. travanj 2024 16:43