RAT DRŽAVE I HOO-A

Mateša poručio Vladi: 'Ovo nije napad na mene nego na sport koji ima odličan rezultat'

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 04. studeni 2013. 16:33

Sastanak Vijeća HOO-a pod ravnanjem predsjednika Zlatka Mateše , koji je direktno vezan za aktualni sukob HOO-a i resornog ministarstva na čelu sa Željkom Jovanovićem, pokazao je da se prvom čovjeku HOO-a ne ‘tresu gaće’ od straha.

Sve odluke po točkama dnevnog reda donesene su jednoglasno, uključujući i odgovor ministarstvu na napade za navodno netransparentno poslovanje, pa je evidentno da Mateša u svojoj ‘kući’ još uvijek drži sve konce u svojim rukama.

Uobičajeno gospodskim manirama Mateša je u svojevrsnom monologu pojasnio izvore sukoba koji trese hrvatsku sportsku obitelj. Ni najmanjeg traga uzrujanosti kakva bi se logično očekivala od osobe na njegovom mjestu. ‘Hladan kao špricer’, kao da se ‘nahranio normabelima’, Mateša je pozvao na razumijevanje i “dijalog kao jedino sredstvo za razrješavanje nastalih problema”:

- Ne doživljavam sve ovo kao politički napad na sebe, ja odavno nisam u politici. Kod nas se sve pokušava svesti na neke političke zakulisne igre. Ovo je, nažlost, napad na sport, i to sport koji nikada nije imao bolje rezultate. Rad HOO-a već godina pokazuje da ovaj sustav funkcionira, a sada to valja srušiti?! Sve se to pokušava ponajprije kroz projekt Sportske televizije i to manipulacijom podacima i navodnim velikim gubicima. Mi smo, opet navodno, netransparentno trošili sredstva, a za SPTV nije utrošena niti lipa od javnih sredstava već od vlastitih sredstava koja po slovu zakona autonomno možemo trošiti.

Dopredsjednica Vijeća HOO-a Morana Paliković Gruden nešto je temperamentnije iznijela šokantan podatak da su HOO-u od strane države (čitaj ministarstva) već dva mjeseca uskraćena uobičajena sredstva:

- Uskraćene su nam dvije uplate, mi ih zovemo “mjesečnicama”. Riječ je o dvaput po otprilike osam milijuna kuna. Time su ugrožene naše članice, sportski savezi i to baš sada kad su mnoga natjecanja u tijelu. Nažalost, to je isti model koji je primijenjen u slučaju Zagrebačkog športskog saveza kada je grad (čitaj Milan Bandić, nap. p.) na isti način blokirao blagajnu ZŠS-a i nakon toga isposlovao smjenu čelništva.

Predsjednik Mateša opet je pomirljivo poželio scenarij po kojem se to isto neće dogoditi i HOO-u:

- Ne želim vjerovati da se radi o tome. Moram ponoviti da ni proračunski nadzor Ministarstva financija niti Sportska inspekcija i komercijalna revizija nisu utvrdili nepravilnosti u radu HOO-a za protekle dvije godine. Sve je kod nas u najboljem redu i zato pozivam na smirivanje strasti i dogovor u dobrobit hrvatskog sporta. Podaci o gubicima SPTV-a su fabricirani, brojke na famoznom očitovanju Kluba hrvatskih olimpijaca također. Čak su me zvali i neki zgranuti olimpijci koji su potvrdili da KHO nikad o tom pitanju nije niti raspravljao. Uostalom, dopis je došao bez potpisa. Jednostavno nemam komentar na takav nedoličan postupak. Nažalost, neki smo dan jedva sakupili sredstva da pošaljemo rukometaše na turnir u Oslu.

Mateša se ne boji dodatnog zaoštravanja i zato jer iza sebe ima veliki utjecaj Međunarodnog olimpijskog odbora:

- Kad bi se oni umiješali, to bi značilo da je politika previše zašla u sport. Ne želim da se hrvatskom sportu dogodi i ponovi ono što se dogodilo u Indiji, Kataru... Mi nećemo moljakati i tražiti pomoć MOO-a, želimo sve probleme riješiti unutar Hrvatske. Nažalost, zasad ne znam kome se obratiti jer nas iz ministarstva ne kontaktiraju, a samo je 90 dana do Zimskih olimpijskih igara u Sočiju...

Zakulisne igre, ma tko bio u pravu, a tko u krivu, opet se prelamaju preko leđa sportaša. Zamislite da se ovaj rašomon nastavi i da hrvatski sportaši ne odu na ZOI u Soči...Naprosto nezamisliv scenarij. I zato zaista valja ‘zakopati ratne sjekire’.

Linker
06. svibanj 2024 03:36