Getty
BOKSAČKI SPEKTAKL

MAVROVIĆ ANALIZIRA TEŠKAŠKU BITKU ZA NASLOV 'Kličko je druga boksačka dimenzija. On je as-boksač u teniskom smislu'

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 28. studeni 2015. 10:34

Kako god se okrene, Vladimir Kličko (64-3, 53 KO) će u subotu srušiti jedan rekord. Ukrajinski šampion u teškoj kategoriji po verzijama WBA, WBO, IBF branit će u subotu naslove protiv Irca Tysona Furyja (24-0, 18 KO) u Espirit Areni u Düsseldorfu pred 55.000 gledatelja (prijenos možete gledati od 22.20 na RTL televiziji).

Kličku će to biti 28. borba u kojoj je na vagi neki od četiri priznata abecedna naslova, što je za jedan više od legendarnog američkog prvaka Joea Louisa. "Smeđem bombarderu", kako je bio nadimak Louisu, Kličko prijeti rušenjem rekorda još u dvije kategorije. Broju obrana naslova kojih Ukrajinac ima 23, dvije manje od Louisa, i vremenskom razdoblju neprekidno provedenom na tronu teške kategorije, iako Kličku fali više od dvije godine da dostigne nevjerojatnih 11 godina i 8 mjeseci koje je Louis proveo kao neosporni prvak teške kategorije.

Nekadašnji europski prvak u teškoj kategoriji i izazivač za svjetski naslov, Željko Mavrović, za Jutarnji je rekao da Kličko sigurno spada u Top 10 najboljih boksača u povijesti teške kategorije: "Sama vremenska dimenzija njegove karijere govori da je riječ o nečem moćnom, da je on druga boksačka dimenzija. On je dokazana veličina i ljudi koji prate boks itekako ga cijene".

Protivnik koji će Klička pokušati zaustaviti na njegovom putu u vječnost zanimljiv je borac, iako pažnju više plijeni provalama i glupiranjem, nego li uvjerljivim nastupima u ringu. Tyson Fury proteklih mjeseci Klička je nazivao dosadnim starcem, varalicom (zbog ozljede koja je odgodila meč) i "likom koji ima karizme koliko i njegove gaće", da bi sve začinio upadanjem na press konferenciju u Batmanovom kostimu i po uši bolnim pjevanjem serenada za vrijeme šampionova treninga.

No, Irac romskog podrijetla prava je gromada od čovjeka, kakvu u ringu nismo vidjeli još od umirovljenja Rusa Nikolaja Valujeva. Visok je 206 cm, težak oko 115 kilograma i, najvažnije, ima raspon ruku od 216 cm. Prema takvim fizičkim predispozicijama i Kličkovih 198 cm, 106 kila i raspon od 206 cm više ne izgledaju toliko prijeteće kao protiv većine drugih suparnika.

Opet, brojke su jedno, a fizička spremnost i boksačko umijeće drugo. Iako ima 39 godina na leđima, Kličko u ringu djeluje moćno kao malo koji borac, izvrsno se kreće za svoju visinu i rijetko se umara. Mavrović je o njegovom stilu rekao: "Kličko boksa jednostavno, on je as-boksač u teniskom smislu. Ima nekoliko udarca koji ubojito pogađaju".

Mnogi povremeni pratitelji boksa taj stil smatraju dosadnim, ali Kličkov je lijevi direkt najbolji u sportu, a kad iza njega prođe gromovita desnica malo koji boksač ostane na nogama. Protiv Puleva je dokazao da mu ni lijevi kroše nije za baciti, štoviše. Njegova jedina mana je 'staklena brada', zbog koje je u ranijoj fazi karijere pretrpio tri nokauta, ali taj film nismo gledali više od deset godina.

S druge strane, 27-godišnji Fury je boksač koji se u velikoj mjeri oslanja na svoju veličinu, te masom i strahovitim rasponom ruku kontrolira suparnika. Opasan je udarač, ali zbog sporih reakcija teško dolazi do prilike protiv pokretljivih boraca. Ni njegova brada nije imuna na udarce, što je dokazao Steve Cunningham koji ga je srušio u njihovom ogledu.

Da zaključimo, Fury će teško ispuniti bombastične najave o nokautu i početku nove ere u teškoj kategoriji. Kličko izvan ringa djeluje suzdržano i nenametljivo, ali jednom kad se oglasi gong očekujte novu lekciju u režiji "doktora Steelhammera". Bilo kakav drugi ishod bio bi prvoklasna senzacija.

BROJKE:

Kličko: 64-3, 53 KO, 198 cm visine, 206 cm raspon ruku, 106 kilograma*

Fury: 24-0, 18 KO, 206 cm visine, 216 cm raspon ruku, oko 115 kilograma*

Linker
07. srpanj 2024 12:51