JOŠ UVIJEK NEPORAŽEN!

Mayweatheru meč stoljeća odlukom sudaca, Pacquiao uvjeren da je pobijedio!

Suci su meč vidjeli previše jednostrano, ali nema sumnje da je Mayweather po 48. puta u svojoj karijeri pobijedio i potvrdio status najboljeg boksača današnjice
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 03. svibanj 2015. 09:44

U borbi koja nije opravdala titulu 'meča stoljeća', barem što se akcije u ringu tiče, Floyd Mayweather Jr. slavio je jednoglasnom odlukom sudaca protiv Mannyja Pacquiaa i postao prvak velter kategorije po WBA, WBC (obranio) i WBO (osvojio) diviziji. Suci su meč u Las Vegasu vidjeli previše jednostrano (kartice su glasile 118-110, te dva put po 116-112 za Floyda), ali nema sumnje da je Mayweather po 48. puta u svojoj karijeri pobijedio, ostao neporažen i potvrdio status najboljeg boksača današnjice.

Što se marketinške i "showbiz" strane priče tiče, apsolutno je riječ o jednom od sportskih događaja godine, od kojeg će se okrenuti "masna" lova. Već sat vremena prije početka meča, koji je zbog velike navale na kupnju pay-per view prijenosa kasnio pola sata, lasvegaška MGM arena bila je ispunjena neviđenim brojem slavnih osoba. Imali smo dojam kao da se cijeli Hollywood slio u Las Vegas ili da su u dvoranu doveli svu ekipu s after-partyja Oscara u zadnjih deset godina. Jadni režiseri prijenosa vjerojatno nisu znali prema kome da okrenu kameru - od Roberta De Nira, Clinta Eastwooda i Rhianne pa do sportskih veličina poput Andrea Aggasija, Steffi Graf i Michaela Jordana. A oni su bili samo vrh ledenjaka.

Ultra-slavna publika prilikom ulaska boksača u ring jasno je dala do znanja da preferira Pacquiaa te se atmosfera u tom tonu nastavila sve do odluke sudaca koja je, zajedno s Mayweatherom, bila gromoglasno izviždana. Po potpisniku ovih redaka - nepošteno. Od samog početka meč se odvijao po predviđenom scenariju - Pacquiao je napadao, Mayweather se izmicao, branio i zadavao udarce koji su pogađali s većom preciznošću nego Filipinčevi. Manny je puno pokušavao u prvim rundama te pronašao ritam u trećoj rundi kad je dohvatio Amerikanca s par jakih ljevica. Još bolje periode imao je u četvrtoj i šestoj rundi kad je Mayweathera uzdrmao s par mini-serija.

Floyd senior je bijesnio u kutu te objasnio svom sinu što krivo radi i očito je upalilo. Mayweather je uvukao Pacquiaa na svoj tip borbe (općenito, Filipinac je bio dosta oprezan za svoje standarde) te se meč dosta brzo pretvorio u šahovsku partiju. A kad do toga dođe, nema boljeg taktičara i boksača na svijetu od Floyda Mayweathera. Naime, neporaženi Amerikanac potvrđeni je majstor obrane te je kombinacijom eskiviranja, blokiranja i hvatanja u klinč neutralizirao velik dio Filipinčevih napada i cijelo vrijeme 'pikao' direktima i povremenim kontra udarcima.

Meč je u svoju korist definitivno preokrenuo od devete runde nadalje kad se odmaknuo na sredinu ringa, a Pacquiao prestao nalaziti rješenja kako da smanji distancu do njegovog tijela. Nakon 11. runde, bilo je jasno da jedino nokaut može donijeti pobjedu za Mannyja, a toga nije bilo na horizontu.

Obojica boksača su slavila nakon zadnjeg gonga, ali ruke su u zraku ostale za Mayweathera dok je Pacquiaa dočekao, u njegovim očima, hladan tuš. Nakon odluke sudaca Mayweather se, za promjenu, pokazao kao velik gospodin i odao počast Filipincu riječima:

- Pacquaio je očito učinio puno toga da doše do ove toče u karijeri i to respektiram. On je vraški dobar borac!

Filipinac je pak meč vidio drugačije:

- Mislim da sam pobijedio u meču. Nije me ozbiljno udario, nije napravio ništa! - reako je Pacquiao očito zbunjenom reporteru HBO-a Maxu Kellermanu koji ga je zamolio da pobliže objasni zašto tako misli. No, vruća glava i njegov slabi engleski bili su prevelika prepreka bilo kakvoj dubljoj analizi.

Kakve su šanse za revanš? Još nije do kraja jasno, iz dva razloga. Prvo, meč je bio kompetitivan i da je Pacquiao imao još koju rundu kao četvrtu, lako je mogao otići i na njegovu stranu. No, Mayweather je već prije izjavio kako će nakon ovog meča boksati još samo jednom te ne vidimo zašto bi riskirao eventualni poraz u uzvratu sad kad je riješio pitanje najboljeg boksača 21. stoljeća. Osim, naravno, ako zarada od ovog meča bude još veća od predviđene. Veliki biznis voli novac i potražnja za revanšom bit će velika. A Mayweather voli dobru zaradu.

Prijenos uživo!

Suci su pobjedu dodijelili Mayweatheru, jednoglasnom odlukom i pretjerano velikom razilkom ako se nas pita - kartice su bile 118-110 i dvaput po 116-112 za Amerikanca.

Kraj meča! Mayweather slavi na konopcima, publika mu zviđdi iz sveg glasa. Možda iritira, ali je odboksao taktički skoro savršen meč. Čekamo odluku sudaca...

06:47 - Pacquiao je pokušavao, ali bezuspješno - obojica dižu ruke, mi dajemo najblažu od svih pobjeda Mayweatheru!

06:41 - Opet runda za Mayweathera koji je naglim startom iznenadio Pacquiaa. Ako Filipinac ne napravi nešto senzacionalno u zadnjoj rundi, meč će pripasti Amerikancu!

06:38 - Nevjerojatno teško je bodovati ovaj meč, ne bismo bili u koži troje sudaca koji će po svemu sudeći odlučiti borbu.U desetoj rundi opet je Pacquiao bio aktivniji borac, ali nije puno toga pogodio. Izjednačena runda.

06:33 - Izmjenjuju se borci po rundama, devetu bismo opet dali Mayweatheru koji je kontrolirao stanje u ringu.

06:29 - U osmoj rundi Pacquiao je snažnom ljevicom pogodio Mayweathera, ali nije uspio tim udarcem započeti seriju. Kasnije je Amerikancu prošao direkt dva puta, ali Filipincu dajemo najblažu prednost na račun dojma. Vrlo, vrlo izjednačen meč.

06:25 - Sedma runda ide Mayweatheru koji se malo probudio nakon što ga njegov trener i otac 'oderao' u pauzi.

06:21 - Šesta runda ide Pacquiau koji je opet ostvario seriju udaraca, makar se Mayweather od većine obranio. Ali samo obranom se meč ne dobiva...

06:17 - Peta runda bila je osjetno manjeg intenziteta nego četvrta - Mayweather je izbjegavao udarce te u jednom navratu dobro dohvatio Pacquiaa desnim krošeom - runda za Mayweathera, 10 naprema 9.

06:13 - Gromovitom ljevicom uzdrmao je Manny Floyda te nastavio seriju uz konopce i definitivno dobio četvrtu rundu s 10-9!

06:08 - U trećoj rundi je Floyd prebiše ulazio u klinč i krenuo niskim udarcem prema Filipincu, koji se čino aktivnijim pa njemu dajemo rundu s 10-9.

06:05 - Pacquiao ima problema s približavanjem Mayweatheru koji ima veći raspon ruku i neprikosnovenu obrambenu tehniku pa i drugu rundu dajemo Mayweatheru s 10-9, budući da je dobro eskivirao i zadao par udaraca.

06:02 - Gotova je prva runda, očekivano obilježena ispitivanjem snaga. Po nama je konkretniji bio Mayweather kojem je sjelo par dobrih udaraca pa njemu dajemo rundu s 10-9.

05:59 - Meč počinje!!!!! Publika divlja od uzbuđenja!

05:52 - Eto prizora za koji dugo nismo mislili da ćemo vidjeti - Manny Pacquiao i Floyd Mayweather u istom ringu!

05:50 - U ring ulazi Floyd Mayweather, a potpisnik ovih redova nema blagog pojma što to svira u pozadini.

05:47 - To je to!!! Svira Thunderstruck AC-DC-a i Manny Pacquiao ide prema ringu uz glasnu podršku njemu naklonjene publike!

05:45 - Jimmy Lennon Jr. malo je promijenio svoju uobičajenu najavu - umjesto 'It's showtime' uzviknuo je 'It's gotime!'

05:40 - Počinje pjevanje himna. Zbor s Filipina pjevat će filipnsku himnu, dok bi glumac Jamie Foxx trebao pjevati Star-spangled banner! I bogme je to fino Jamie obavio...

Related content

05:32 - Kolaju glasine da će meč još malo kasniti da bi se omogućila kupnja prijenosa u zadnjim minutama - očito je navala u pitanju.

05:30 - Dvorana je potpuno ispunjena, 16 800 sretnika pratiti će borbu uživo. Ako kojim ludim slučajem padne nokaut u ranim rundama (malo vjerojatno) baš nas zanima hoće li osoba koja je dala 360 00 dolara za mjesto uz ring tražiti povrat novca.

05:20 - Po dogovoru između TV kuća HBO i Showtime koje zajednički rade prijenos, Michael Buffer (HBO) najavit će Mannyja Pacquiaa, a Jimmy Lennon Junior (Showtime) Floyda Mayweathera Jr.

Related content

05:15 - Dosta o zvijezdama u dvorani, meč uskoro počinje!

05:10 - Mayweathera je u svlačionici posjetio i toplo zagrlio njegov dobri prijatelj Justin Bieber.

05:05 - Santa Cruz je pobijedio Cayetana na bodove, a u dvoranu je ušao i Micahel Jordan. Bože mili, ovoliko zvijezda na jednom mjestu nema ni na Oscarima.

Related content

05:00 - Sjajan meč između Santa Cruza i Cayetana upravo je završio i pobjeda bez dvojbe ide Santa Cruzu koji je svojeg sunarodnjaka dobro izmlatio. Svaka čast Cayetanu što je ostao na nogama, lijepo se pokazao na velikoj pozornici.

04:50 - Novi kontingent zvijezda uočen je u dvorani - kamere su ulovile Stinga, Clinta Eastwooda, Jon Voighta, Roberta De Nira (koji je glumio Jakea LaMottu u Pobješnjelom biku, najboljem boksačkom filmu svih vremena po mišljenju ovog autora), Matta Damona, Bena Afflecka, Jamie Foxxa (trebao bi glumiti Tysona u filmu o boksačkoj legendi) te komičara Louisa CK-a.

04:45 - Vratimo se malo na meč perolake kategorije u kojem Santa Cruz nemilice mlati Cayetana, ali ovaj se hrabrio drži na nogama.

04:35 - Meć između Mayweathera i Pacquiaa trebao bi početi za pola sata! Novinar Daily Maila Jeff Powell prenosi kako je Mayweather djelovao nervozno pri ulasku u kompleks, dok je Pacquiao, kao i uvijek, dobro raspoložen i širokog osmijeha.

04:30 - Velike face počele su ulaziti u dvoranu, tu su Donald Trump, Denzel Washington, Jimmy Kimmel, Bradley Cooper te teniski par Andre Aggasi i Steffi Graf između ostalih.

04:25 - Sasvim pristojne dvije runde odboksali su Santa Cruz i Cayetano.

Related content

04:15 - Počinje zadnji meč prije ogleda Pacquiaa i Mayweathera - Leo Santa Cruz (još neporažen u karijeri) i Jose Cayetano bore se u perolakoj kategoriji u meču koji nije za naslov. Riječ je o dva eksplozivna Meksikanca i tu bi trebalo 'pucati' od udaraca.

04:00 - Vasil Lomačenko svladao je Gamaliera Rodrigueza tehničkim nokautom u 9. rundi i obranio WBO naslov u perolakoj kategoriji.

Related content

03:55 - MGM arena se vrlo polako puni (ušao je i Mark Whalberg), a Mayweather je putem svojeg Twitter profila zahvalio Bogu, obitelji, prijateljima, osoblju i fanovima. Nije rekao na čemu, vjerojatno na ovom meču. Ili 180 milijuna dolara kojih će zaraditi...

03:40 - Nećete vjerovati, na StubHubu se još uvijek (!) prodaju dvije ulazice uz ring za 724 000 dolara!!!

03:30 - Trenutno je u tijeku borba u perolakoj kategoriji za WBO naslov između odličnog Ukrajinca Vasila Lomačenka i Pororikanca Rodrigueza.

03:25 - Po kladionicama je favorit u meču Floyd Mayweather - koeficijent na pobjedu Amerikanca iznosi 1.57, na Pacquiaa je 2.75, dok neriješeno najveća svjetska kladionica plaća sa 17.00. Pobjedu Maywetahera nokautom plaća s 9.00, a Filipinca s 21.00.

Linker
28. travanj 2024 08:20