Vladimir Dugandzic / CROPIX
DOBILI 24. 'STANOVNIKA'

Mislav Bezmalinović u Kući slave splitskog sporta: 'Ovo je veliko prizanje i za vatrepolo'

Bezmalinović je sa splitskim Jadran 1992. i 1993. godine osvoji titulu europskog klupskog prvaka, a sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatno u Seulu
Piše: HinaObjavljeno: 22. studeni 2012. 17:21

Bivši vaterpolist Mislav Bezmalinović na današnjoj je svečanosti službeno primljen u Kuću slave splitskog sporta kao 24. počasnik koji je do sada dobio to priznaje od 2007. godine otkada je utemeljena ta kuća koja baštini uspjehe splitskih sportaša.

Bezmalinovića je na ceremoniji, kojoj su nazočili brojni istaknuti sportaši i javni djelatnici, u Kuću slave splitskog sporta uveo bivši izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije i najuspješniji svjetski vaterpolski trener Ratko Rudić, a Počasnicu Kuće slave Bezmalinoviću je uručio njegov klupski i reprezentativni suigrač Renco Posinković.

Zahvaljujući na priznanju Bazmalinović je istaknuo da ovo priznanje ne smatra osobnim i zato ga želi "podijeliti sa suigračima i ljudima koji su ga pratili u karijeri".

"Ovo je priznanje i vaterpolu jer sam ga dobio u godini kada je Hrvatski vaterpolo postigao najveći uspjeh osvajanjem zlatnog olimpijskog odličja" rekao je Bezmalinović i naglasio kako je u svojoj karijeri imao sreće jer je igrao s fenomenalnim vaterpolistima, a i vodili su ga veliki treneri.

Ratko Rudić je istaknuo kako je počašćen što je Bazmalinovića uveo u Kuću slave splitskog sporta.

"Ovime se na neki način zatvara moja i njegova karijera. Ja sam ga uveo u reprezentaciju, a evo danas i u Kuću salve splitskog sporta pa za treće uvođenje nema potrebe", kazao je Rudić, koji je istaknuo kako je Bezmalinović jedan od najboljih vaterpolista kojeg smo ikad imali.

"Bezmalinović bi po svojim karakteristikama i danas funkcionirao jako dobro u svjetskom vrhu. Danas se traže polivalentni igrači koji su kvalitetni i u obrani i u napadu, a mogu igrati na nekoliko pozicija ", kazao je Rudić.

Po njegovim riječima Bezmalinović je imao "liderske sposobnosti i emocionalnu kontrolu u odlučujućim trenucima, te je gledajući i iz sadašnje vremenske perspektive bio moderan igrač".

Bezmalinović je sa splitskim vaterpolskim klubom Jadran 1992. i 1993. godine osvoji titulu europskog klupskog prvaka, a sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, te titulu svjetskog prvaka 1991. u australskom Perthu.

Danas je istaknuo kako je olimpijska zlatna medalja najveći rezultat kojeg je ostvario, ali da se najviše sjeća titule europsksog klupskog prvaka koju je s splitskim "Jadranom" osvojio 1992. godine rekavši kako su "to bili posebni osjećaji jer smo klupski europski prvaci postali u ratno vrijeme".

Predsjednik Kuće slave splitskog sporta Zdravko Reić na današnjoj je svečanosti ponovio svoja ranija zauzimanja da se ta kuća pretvori u Muzej sporta u Splitu, te je pozvao gradsku upravu da utemelji takav Muzej i pronađe lokaciju za njega.

Splitski dogradonačelnik Jure Šundov, koji je također nazočio svečanosti, obraćajući se nazočnima istaknuo je kako podržava zamisao o stvaranju Muzeja sporta u Splitu te je rekao, kako će se unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, pokušati realizirati ta zamisao pronalaženjem lokacije za takav muzej.

U Kuću slave splitskog sporta, prije Bezmalinovića su primljeni: Đurđica Bjedov, Vladimir Beara, Denis Lušić, Frane Matošić, Miro Mihovilović, Petar Skansi, Ratomir Tvrdić, Bernard Vukas, četverac bez kormilara "Gusar", Fabijan Kaliterna, Luka Kaliterna, Branko Radović, Milivoj Bebić, Stipe Božić, Željko Jerkov, Leo Lemešić, Dragica Palaversa - Mijač, Tomislav Ivić, Nikola Pilić, Damir Šolman, Dino Rađa, Goran Ivanišević i Toni Kukoč.

Mislav Bezmalinović je, nakon Mire Mihovilovića, Denia Lušića i Milivoja Bebića četvrti vaterpolista koji je primljen u Kuću slave splitskog sporta.

Linker
29. rujan 2024 12:24