Foto: Damir Krajac / CROPIX
HRID S KVARNERA

MLADOST DOVELA PRAVOG KAPITALCA Sigurno dosad najveći transfer u Hrvatskoj, na Savi će igrati najjači klupski centarski tandem na svijetu

VELIKO POJAČANJE Zagrebačka Mladost krenula je u ‘šoping’ i dovela reprezentativno pojačanje na poziciji sidruna koji će zajedno s Cosminom Raduom tvoriti najjači klupski centarski tandem na svijetu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 01. srpanj 2019. 16:18

Dugo su bili pritajeni te su uz Savu bilježeni samo odlasci (Buljubašić, Petković, Čagalj, Sučić...), a sada su krenuli. Počela se puniti svlačionica mladostaša. Nakon Luke Bukića koji se vratio iz moćnog Pro Recca, Mladost je dovela kapitalca u svoje redove - uz spomenuto lijevo krilo, sigurno dosad najveći transfer u Hrvatskoj. Hrvatski reprezentativni centar, hrid s Kvarnera, Josip Vrlić prešao je iz Barcelonete u Mladost!

Riječ je o jednom od najboljih centara, a sigurno jednom od četiri, pet najkvalitetnijih sidraša na svijetu. Dolaskom iznimno snažnog, a okretnog Vrlića, Mladost je učinila i nešto više. Uz već postojećeg Rumunja Cosmina Radua, s Vrlićem su sada Žapci stvorili, odgovorno tvrdimo, najsnažniji, najbolji par centara na svijetu! Barem kad govorimo o klubovima, s obzirom na to da je tandem u Barakudama, Lončar i opet Vrlić, okvirno iste klase, iste vrijednosti.

Povratak doma

- To pitanje mojeg dolaska u Mladost počelo se povlačiti još prije nekih mjesec, mjesec i pol. Dogovarali smo se dugo, ali je sve praktički zgotovljeno u Beogradu, tijekom završnog turnira Svjetske lige - otkriva Josip Vrlić, novi Žabac.

- U biti, preostalo je odraditi još neke sitnice, ali i to smo riješili prošli vikend.

Što je presudilo u vašem odlasku iz Barcelone, odnosno iz kluba Barcelonete, u kojem ste, kako znamo, imali sjajan status i ljudi vas tamo vole? Jesu li vas oni pokušali zadržati nakon što je ugovor istekao?

- Prvo što je presudilo bilo je to da oni u Barceloneti žele sagraditi baš cijelu reprezentaciju.

Water polo - Brazil men's team training - Rio de Janeiro, Brazil - 5/7/16 - Josip Vrlic in action. REUTERS/Sergio Moraes - D1BETNVZXRAA
REUTERS/Sergio Moraes

Može li više? Naime, oni već imaju devet reprezentativaca?

- Pa, može. Doveli su sada i drugog španjolskog reprezentativca u Barcelonetu, de Tora iz Mediteranija. S tri centra ne ide nijedna momčad, tako da... Mislim, postojala je mogućnost čak i s tom opcijom tri centra, ali to im je već ipak financijski malo teže pratiti. Zato su se odlučili na varijantu s dva centra, domaća.

Dobro, a je li se vama vraćalo doma? U redu, nije Rijeka, ali vratili ste se u Hrvatsku, a od Zagreba do Rijeke je najviše sat i pol vožnje.

- Trenutno je Zagreb najbliže Rijeci, a da govorimo o nekom ozbiljnom i velikom klubu. Baš mi je drago da je ispalo tako, zaista sam već niz godina dalje od Rijeke. Bio sam u Dubrovniku, ali to je autom ipak dalje. Ovo mi je praktički kao da sam kod kuće. Mogu poslije utakmice sjesti u auto i odmoriti se doma barem jedan dan.

Opet malo povratka na temu Vrlić - Radu. Ovakav ubitačan tandem vrsne kvalitete i vrhunske snage dugo nije viđen ni u jednom klubu, a ponavljamo - u ovom trenutku ili za sljedeću sezonu nema ga nigdje.

- Složio bih se da izgleda jako. Radu je dugi niz godina jedan od najboljih centara u Europi, na svijetu. Na dva metra smo dobro pokriveni, ali ne bih zanemario ni ostala mjesta. Mislim da svi mlađi dečki uz nas mogu značajno napredovati. Sigurno će dobiti puno više prilika u utakmici, otvarat će im se više prostora na vanjskim pozicijama i sa zonom. Sad će se moći puno više dokazivati.

Josip Vrlić nije nikakva nepoznanica u svijetu vaterpola, ali kako je taj svijet ipak prilično uzak, za dobar dio nešto šire sportske javnosti ovaj Riječanin nije posve poznat. Vjerojatno i zato što je prilično mlad napustio Rijeku, matično Primorje i Hrvatsku...

Od Rijeke do Rija

Centar koji je posvuda ostavio dubok trag, osim... u matičnoj Rijeci ili Primorju. Je li vam žao što tamo niste bili malo dulje, a posebno u ono ne tako davno zlatno doba Primorja kada je taj klub osvajao državna prvenstva, nacionalne kupove, regionalnu ligu?

- Istina, ja sam baš otišao kada se počela polako graditi ta velika momčad, kada se počelo osvajati. S druge strane nije mi žao jer sam vidio druge sredine, upoznao sve moguće strane vaterpola, susreo mnogo novih gradova, društava, ljudi. Puno sam više naučio o nekim drugim kulturama, tako da mislim da sam sigurno puno više dobio nego da sam ostao doma.

Jedno je ipak vrlo zanimljivo kad govorimo o Vrliću. Ovaj vrhunski centar skretao je odavno pozornost na sebe, ali nikada se nije našao na širem popisu A reprezentacije. Sjećamo se da smo još i prijašnjeg izbornika Barakuda Ratka Rudića pitali zašto među kandidatima nema Vrlića. U redu, konkurencija je bila paklena. Tada smo zadugo imali tandem “za smrznuti se” od kvalitete, Hinić - Smodlaka, ali ipak... Barem kao kandidat. A onda je Vrlić osvanuo pod Rudićem, ali u reprezentaciji - Brazila!

- Eto, kako život piše zgodne priče. Istina, nisam bio pozivan u reprezentaciju i baš sam zato i tražio neko svoje mjesto pod suncem negdje drugdje. To mi se ostvarilo s Brazilom s kojim sam nastupao na Olimpijskim igrama u Riju 2016. Nisam dvojio nimalo kada je došla ta opcija. Jasno, ima danas žala što nisam i prije bio u konkurenciji za hrvatsku kapicu, ali evo, i sami ste spomenuli veliku konkurenciju, koja je fakat. Moralo se puno toga otvoriti da bih upao unutra.

U međuvremenu je konkurencija i dalje vrlo jaka za hrvatsku kapicu, ali Vrlić se sada nametnuo kao standardni reprezentativac. Čovjek koji je u 32. godini, dakle lani, zaigrao na svojem prvom velikom natjecanju za Hrvatsku, na EP-u u Barceloni. Već ima lijepu kolekciju medalja - zlato i srebro s Europa kupa, broncu s EP-a, broncu iz Svjetske lige.

Uspjeh u Koreji

Josip Vrlić pripada u red rijetkih igrača koji su igrali u tri velika hrvatska kluba. Od Primorja, preko Juga i sada u Mladosti. Što očekujete u Zagrebu, od Mladosti sljedeće sezone?

- Očekujem vratiti trofeje u klub, u Mladost.

Dobro, ali neće ni Jug baš sjediti prekriženih ruku. To je još jaka momčad.

- Prilično su jaki i pokriveni, ali ima jedna stvar. Igrači Mladosti su željni osvajanja trofeja, a Jug ih dugi niz godina osvaja i možda su se čak i zasitili malo. To se vidi čak i kroz klub, barem ja to tako gledam, kroz to što su pustili Mara Jokovića ovo ljeto. Joković je pojedinac koji radi razliku u velikim utakmicama. Jug će izgubiti puno s njegovim odlaskom, a Mladost se pojačala. Možemo očekivati jako zanimljivu sezonu i finalnu seriju.

No, prije toga nas čeka ovoga ljeta SP-u u Koreji i iščekujemo opet neke velike trenutke i, daj Bože, slavlja.

- Ma, uvjeren sam da će ih biti!

Osobni karton

Rođen: 25. travnja 1986.

Visina: 198 cm

Težina: 130 kg

Klupski trofeji:

- Barceloneta (prvak Španjolske 2011., 2012., 2013., 2017. i 2018. i Kup kralja 2013., 2018. i 2019.)

- Fluminense (prvak Brazila 2014.)

- Jug CO (prvak Hrvatske 2016. i 2017.; Hrvatski kup 2016. i 2017.; Liga prvaka 2016.; europski Superkup 2016.; Regionalna liga 2016. i 2017.)

Reprezentativni trofeji:

- zlato Europa kup - Rijeka 2018. (Hrvatska)

- srebro Europa kup - Zagreb 2019. (Hrvatska)

- bronca EP - Barcelona 2018. (Hrvatska)

- bronca Svjetska liga - Beograd 2019. (Hrvatska)

- bronca Svjetska liga - Bergamo 2015. (Brazil)

Linker
25. travanj 2024 07:29