Damir Krajac / CROPIX
IZGORILE OD PREVELIKE ŽELJE

MLADOSTAŠICE IZGORILE OD ŽELJE I STRADALE OD ZLATNOG SETA 'Moramo se dovesti do nivoa da nam svaki susret bude približno isti kao prvi protiv Himika'

Mladostašice nisu uspjele kapitalizirati pobjedu od 3:0 iz prvog susreta 2. pretkola kvalifikacija za Ligu prvakinja izgubivši u uzvratu u Ukrajini zlatnim setom od ekipe Himik Južnji.
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 17. listopad 2019. 13:03

Zlatni set je prije nekoliko godina uveden kao pravilo u odbojci, pokazavši odmah svoj puni smisao. Naime, u sustavu kada se igra na ispadanje, u dvije utakmice, pravilo zlatnog seta je doneseno baš u slučajevima kada je jedna ekipa pobijedila, primjerice, u prvoj utakmici sa 3:0 i u drugoj joj je bio dovoljan tek set za prolaz dalje. Pa su onda uzvratne utakmice znale biti poligoni za testiranje klupe kada bi se dostigao cilj u prvom setu. Sada toga više nema, jer se u konačnici gleda broj bodova, pa tek onda set ili poen razlika.

Nažalost, od zlatnog su seta sada stradale odbojkašice Mladosti, koje su nakon briljantne pobjede od 3:0 prošli tjedan u Domu odbojke nad deveterostrukim prvakinjama Ukrajine, Himikom Južnji, izgubile identičnim rezultatom u uzvratu, k tome još i u zlatnom setu. Neočekivano, kao što je uostalom bila i neočekivana njihova pobjeda u prvom susretu.

Jednostavno nije išlo

- Dogodilo se ono čega smo se i pribojavali u stručnom stožeru, a to je da naše djevojke izgore u silnoj želji da se dokažu u Ligi prvakinja. Htjele su nastaviti na isti način kao i u Zagrebu, gdje su odigrale zaista fantastičnu utakmicu, ali nije išlo - riječi su trenera mladostašica Saše Ivaniševića, koji nastavlja:

- Dale su sve od sebe, bile su skroz “unutra”, ne mogu reći, ali jednostavno nije išlo. Bili smo blizu u prva dva seta, koja su završila 25:23, ali su nas pokopale naše vlastite pogreške. Previše pogrešaka po svakom setu, to se jednostavno nije dalo niti na koji način anulirati. Pogotovo servis, oružje koje smo koristili u prvoj utakmici u Domu odbojke, nikako nije funkcioniralo. I usprkos tome smo bili blizu, odigrali veći dio susreta u egalu.

Spominje Ivanišević servis, i to jest definitivno statistički podatak koji “bode oči”. Jer, promašile su, pogriješile servis mladostašice čak 18 puta, a ostvarile tim prvim početnim udarcem tek 4 asa. Za usporedbu, u toj toliko opjevanoj prvoj utakmici u Zagrebu napravile su 9 as poena, uz samo 7 pogrešnih servisa.

Ono u čemu su i dalje konstantne su - pogreške. U prvom susretu, u tri seta, 22 direktna poena su svojim pogreškama poklonile suparnicama, sada 25 u prva tri seta, plus još 4 u zlatnom setu, ukupno 29.

Svjestan je mladi trener Zagrepčanki da ima potencijal u ekipi, ali isto tako i ogromno neiskustvo koje se samo teškim radom može dovesti na zadovoljavajući nivo.

Velika škola

- Ostaje nam veliki žal i tuga što nismo uspjeli. Žao mi je zbog djevojaka kojim bi ulazak u treće pretkolo Lige prvakinja bio strahoviti poticaj za daljnji rad. No, nastavljamo dalje, ovo će nam biti velika škola. I dalje mislim da je ovo vrlo perspektivna ekipa, osim što je vrlo mlada, i da je pred njima lijepa budućnost. Već su pokazale, u prvoj utakmici, da mogu igrati na jako visokom nivou, i da takvom igrom mogu parirati i puno jačim ekipama od Himika, no nedostaje nam konstanta, nedostaje nam iskustvo, što se stječe s vremenom. Stoga se moramo dovesti do tog nivoa da nam svaka utakmica bude približno ista kao prva protiv Himika u Domu odbojke, a ne samo jedan bljesak, pa onda nakon toga slaba izvedba. Jer, u ovom rangu natjecanja to ne prolazi, to se ne prašta - zaključio je na kraju Saša Ivanišević, koji sada sa svojim djevojkama nastavlja europski put u CEV kupu, od šesnaestine finala, gdje ih čekaju dobro poznate suparnice, Kaštelanke.

Pobjednik u osmini finala ide na pobjednika susreta mađarske Fatum Nyiregyhaze i rumunjskog CSM Targovista, no... Do tada još ima vremena - najprije Kaštela.

Linker
06. svibanj 2024 03:39