Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
OČEKIVANA ODLUKA

MNOGI U SVIJETU SPORTA SU ODAHNULI NAKON ODGODE OLIMPIJSKIH IGARA, ODLUKU POZDRAVILI I HRVATI 'Ja ovako dugo nisam izbivala ni nakon najvećih ozljeda'

Piše: HinaObjavljeno: 24. ožujak 2020. 17:27

Sportaši, nacionalni olimpijski odbori i sportski savezi iz cijelog svijeta reagirali su u utorak na vijesti da su Olimpijske igre u Tokiju odgođene zbog koronavirusa.

Nakon nekoliko tjedana intenzivnog nagađanja i kritika, japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach su se usuglasili da se Igre odgode za ljeto sljedeće godine.

Ova je odgoda prva od u modernoj eri u doba mira. Igre 1940. i 1944. su bile odgođene zbog Drugog svjetskog rata.

Nakon vijesti o odgodi uslijedile su brojne reakcije.

Predsjednik Britanskog olimpijskog odbora (BOA) Andy Andson je izražavajući žaljenje zbog odluke, ocijenio kako je to jedina prava odluka koja je mogla bii donesena u sadašnjim okolnostima.

"S dubokim žaljenjem prihvaćamo odgodu, ali smo svjesni da je to jedina odluka koju možemo podržati u svjetlu razarajućeg učinka kojeg COVID-19 ima na naš narod, naše zajednice i naše obitelji. Vrijeme je da prestanemo razmišljati o Tokiju 2020. i da budemo na sigurnom sa svojim obiteljima", rekao je Andson.

Predsjednik Španjolskog olimpijskog odbora Alejandro Blanco odluku o odgodi je nazvao dobrom viješću.

"MOO nam je dao dobru vijest objavivši da su Igre u Tokiju odgođene. To će sada omogućiti svim sportašima da budu sposobni natjecati se u jednakim uvjetimai sačuvat će njihovo zdravlje, baš kao što smo i tražili otkako je kriza počela".

Alfons Hormann, predsjednik Njmeačkog olimpijskog odbora (DOSB) ovu odluku o odgodi smatra jedinom ispravnom i važnom.

"Brza i jasna poruka da se odgode olimpijske i paraolimpijske igre je ispravna i izrazito važan korak za međunarodni sport i cijelu svjetsku zajednicu. To je i potvrda svjetskom stanovništvu da je i u sportu učinjeno sve da se pandemija dovede pod kontrolu na najbolji mogući način što je prije moguće", rekao je Hormann.

Glavni tajnik inijskog olimpijskog saveza Rajeev Mehta smatra da je ova odluka donijela veliko olakšanje za sportaše koji su pokušavali trenirati za vrijeme pandemije s nadom da će za četiri mjeseca ostvariti najbolje moguće rezultate.

Svjetski rugby savez se također slaže da je ovo jedina ispravna odluka.

"Zdravlje i sigurnost sportaša, navijača i svih uključenih u proces olimpijskih igara je naš zajednički prioritet i odgovornost i vjerujemo da je donesna ispravna odluka u ovim teškim i do sada neviđenim okolnostima", ističe Svjetski rugby savez.

"Radujemo se da ćemo blisko surađivati u duhu partnerstva s MOO-om, organizacijskim odborom Tokio 2020 i svim ostalim sudionicima u odgađanju Igara i naše uvjerenje nastalo nakon svjetskog prvenstva u rugbyju 2019. u Japanu je da će domaćini iz svega ovoga izaći jači i predaniji nego prije kako osigurali izvanredne Igre".

TOKYO, JAPAN - FEBRUARY 11 : People wearing masks walk at streets on February 11, 2020, in Tokyo, Japan. Japan still continues to report several case of people infected by the coronavirus Covid-19 since the start of outbreak as well as on board the Diamond Princess cruise ship quarantined in Yokohama Bay for around 15 days. In Tokyo, Japanese citizens, foreign communities and tourists take measure to protect themselves against the Wuhan coronavirus Covid-19 by wearing mask and washing their hands with Hand Disinfectants installed in different places such at the entrance of several department stores, buildings, train stations and subways, in many firm, also in several public restrooms in the capital of Japan. David Mareuil / Anadolu Agency
David Mareuil / Anadolu Agency /AFP

 

  

Vijest o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju prokometirali su aktualni viceprvak svijeta i Europe na preči, hrvatski gimnastičar Tin Srbić i gimnastičarka Ana Đerek koji ističu da su ovu odluku svi priželjkivali.

"Ovu odluku smo svi očekivali i priželjkivali. Mislim da je to trenutno jedina prava odluka s obzirom na sve što se u svijetu događa.

Nadam se da ćemo što prije izaći iz ovih nevolja, nastaviti normalan život. Ja sam trenutno doma, ostanite svi doma, što je to više moguće, da se ova situacija smiri, da možemo onda iduće godine svi zajedno uživati u Olimpijskim igrama i da mi sportaši možemo u pravoj formi predstavljati Hrvatsku", poručio je najbolji hrvatski sportaš u 2019.

I olimpijka Ana Đerek, koja je baš kao Srbić imala osiguranu vizu za Tokio, zadovoljna je s ovakvom odlukom.

"Priželjkivala sam da se Igre ipak ne održe u planiranom terminu nego da se da dovoljno vremena ovome svemu da se smiri i da mi sportaši imamo dovoljno vremena da se normalno pripremimo za Igre. Mjesec, dva izbivanja iz dvorane u sportu na vrhunskoj razini je stvarno puno.

Ja osobno ovako dugo nisam izbivala iz dvorane ni nakon najvećih ozljeda", kazala je splitska gimnastičarka. Ovo će biti prvi put da su jedne olimpijske igre odgođene u doba mira. Naime, do sada su dva svjetska rata uzrokovala odgode i otkazivanje Igara.

FIFA pozdravlja odluku o odgodi Igara

Međunarodna nogometna federacija(FIFAĐ) pozdravila je u utorak odluku o odgodi OI u Tokiju koje su se trebale održati od 24. srpnja do 9. kolovoza, ističući da sada kada je svijet suočen s pandemijom kroonavirusa "prioritet" treba biti zdravlje svih uključenih u Igre.

"FIFA čvrsto vjeruje da zdravlje i dobrobit svih uključenih u sportske aktivnosti uvijek moraju biti najviši prioritet" , navodi se u priopćenju

FIFA-e. "Zato pozdravljamo odluku MOO-a."

"FIFA će raditi sa svim relevantnim tijelima da se riješe svi problemi vezani za tu odgodu", dodaje FIFA.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach i japanski premijer Shinzo Abe su u telefonskom razgovoru u utorak zaključili kako

"olimpijske igre u Tokiju trebaju biti odgođene za, najkasnije, ljeto 2021".

Više nogometnih zvijezda izrazilo je želju da sudjeluje na olimpijskom nogometnom turniru ovo ljeto među kojima je Francuz Kylian Mbappé, Brazilac Neymar i

Španjolac Sergio Ramos.

 

Linker
25. listopad 2020 21:06