Nicolo Zangirolami/Voice2Media / Voice2Media
GIOVANNI CERNOGORAZ

MORA BITI EUROPSKI PRVAK DA BI IZBORIO OLIMPIJSKE IGRE NA KOJIMA JE VEĆ POBIJEDIO 'Razočaran sam jer mislim da jedan golub ne treba biti kriterij'

Osvajač zlatne medalje u Londonu 2012. nije ispunio kriterije za odlazak na EP pa mu tako ostaje minimalna šansa za nastup na OI 2020.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. kolovoz 2019. 12:25

Da je streljaštvo sport nemilosrdnih pravila pokazuje i slučaj našeg zlatnog trapaša iz Londona prije sedam godina Giovannija Cernogorza. Čovjek po kojem se uz Glasnoviće prepoznaje hrvatski zlatni trap, kako stvari stoje, neće izboriti nastup na OI u Tokiju. Pokušaja je bilo na svjetskim kupovima ove godine i Svjetskom prvenstvu lani, no Cernogoraz nije uspio izboriti kvotu koju je jedini u trapu izborio Josip Glasnović svjetskim rekordom u Al Ainu.

Svjetski kupovi su prošli, s njima i najveća nada, ostalo je još Europsko prvenstvo, točnije dva. Na prvom od njih u talijanskom Lonatu sljedeći mjesec Cernogoraz neće sudjelovati, jer nije izborio nastup prema kriterijima koje je utvrdio HSS. Taj nastup izborili su braća Josip i Anton Glasnović te Marko Germin. Za prolazak do Tokija Antonu Glasnoviću i Germinu u Lonatu će trebati jedno od prva dva mjesta. Ne uspije li nijedan, ostaje još EP iduće godine u Francuskoj na kojem će samo prvak Europe izboriti plasman na OI. I taj EP zapravo je jedina prilika Cernogorazu ne uspiju li Anton Glasnović i Germin drugu hrvatsku kvotu izboriti uskoro u Lonatu.

Giovanni je poprilično razočaran raspletom, a evo i razloga.

- Razočaran sam jer je u konačnici presudio jedan golub više u korist Germina kojem naravno, kao i Anti Glasnoviću, želim svu sreću u Lonatu uskoro i da izbore kvote. Mislim da jedan golub ne treba biti kriterij.

Bodovanje kupa

Nije trebalo potpitanje.

- Razočaran sam, jer je za nastup na Svjetskom kupu trebalo ispuniti kriterije na pet domaćih kupova i finalu, a ja sam na svih tih pet plus u finalu bio najbolji i moj Gusar je bio prvi. To s kupovima je bila novost, jurili smo da bismo sve stigli i dobili priliku na SK, a ispada da sve to nije bio nikakav argument i smatram da to nije dobro.

I forma je dio razloga.

- Istina, nisam uspio, ne mogu reći da je bilo loše, na SP-u lani opalio sam 122 i bio prvi izvan finala, pa sam opalio 118 ove godine u Lonatu, u Al Ainu sam puknuo 119, na 117 sam bio u Koreji, bio sam u finalu EI u Minsku šesti, a ušao sam kao drugi. Jednostavno, nije se poklopilo. I zato sam razočaran, ali ipak ne gubim nadu da ću imati barem jednu priliku iduće godine na EP-u u Francuskoj - potišteno je rekao naš junak iz istarskog Novigrada.

A pravila su jednostavno zapisana u HSS-u, po njima se sve slaže, a drukčije mišljenje tu jednostavno nije predviđeno. Suzana Skoko, tajnica HSS-a, kaže:

- Da to je takva situacija, jedna od mnogih koje se događaju u streljaštvu. Pravilo je bilo da se boduje pet domaćih natjecanja, od njih top 4 i da s njih na posljednjem Svjetskom kupu u Lahtiju pravo nastupa na EP-u imaju trojica od petorice kandidata. Josip Glasnović je ranije izborio OI pa nije nastupio, ostala su trojica za dva mjesta. A. Glasnović je napravio 115, Germin 113, Cernogoraz 112 i to je konačni rezultat. Je li moglo drukčije ili nije, ne znam, pravila su propisana i u situaciji kad nema izbornika, ona su kriterij koji se poštuje. Vjerujem da i Anton Glasnović i Germin imaju priliku za kvotu, a to bi bilo najvažnije kad je riječ o Tokiju. Vjerujem da će Cernogoraz imati priliku na EP-u u Francuskoj dogodine, ne uspiju li prije toga posao odraditi spomenuta dvojica.

Pozivnice neće biti

ISSF predviđa i dvije pozivnice za Tokio u trapu. Može li Cernogoraz kao bivši olimpijski pobjednik biti jedan od tih, ne uspije li Hrvatska dohvatiti drugu kvotu kroz natjecanja?

- Ne može, kratko i jasno, jer se pozivnice također dodjeljuju po kriterijima, a kriterij kaže da pozivnica ide zemlji koja ima najbolji rejting, a čiji strijelci kroz svjetske kupove nisu izborili plasman na OI. Kod nas je slučaj da je Josip Glasnović to izborio, pa samim tim nismo u konkurenciji - zaključuje Suzana Skoko.

Dojam - svima je žao da Giovannija neće biti, svi žele sreću Anti Glasnoviću i Germinu koji će imati priliku u Lonatu. Ne uspiju li, netko će za kvotu u svibnju u francuskom Chateaurouxu morati biti prvak Europe. Nezgodno, ali tako je. Dokaz da u streljaštvu ništa nije sigurno.

Linker
02. svibanj 2024 06:30