Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
KROS SN

NAJBOLJI HRVATSKI 400-METRAŠ S VELIKIM AMBICIJAMA ULAZI U NOVU SEZONU 'Vrijeme je za rušenje hrvatskog rekorda i proboj u europski vrh'

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. travanj 2018. 15:41

S velikim je ambicijama u novu atletsku sezonu zakoračio najbolji hrvatski 400-metraš Mateo Ružić. Unatoč silnim problemima, i lani je u Velenju uspio istrčati osobni rekord (46.13) i doći na peto mjesto svih vremena u Hrvatskoj. No, na tome ne misli stati. Letvica je postavljena vrlo visoko, najviše kad su u pitanju domaće vode. Mateo je uvjeren da je došlo vrijeme da padne hrvatski rekord, koji stoji još od 1981. kad je Željko Knapić u Sarajevu jedan krug istrčao za 45.64 sekunde.

- Ciljano smo preskočili dvoranski dio sezone kako bismo na treninzima popravili neke nedostatke. Zimski ciklus prošao je odlično, i proljetni dio isto tako prolazi, rekao bih da stanje na treninzima nikada nije bilo bolje. Što se tiče nastupa, za mjesec i pol bih trebao otvoriti sezonu, a glavni su ciljevi Mediteranske igre u Tarragoni i Europsko prvenstvo u Berlinu - najavio je Ružić.

Želim ispod 46 sekundi

Lani je koketirao s idejom o prebacivanju na 400 prepone, ali u dogovoru s trenerom Igorom Čordašem, ipak je odustao od toga.

- U ovom trenutku to nije plan, odlučili smo se za 400 metara jer nam je cilj srušiti hrvatski rekord, koji stoji već dugi niz godina, i probiti se u europski vrh u toj disciplini. Na kraju sezone ću s trenerom vidjeti gdje smo i hoćemo li pokušavati s preponama ili ćemo ostati na 400 i ganjati nešto više - ističe 23-godišnjak.

Nije ni prošle godine bio daleko od spuštanja ispod 46 sekundi, a uopće ne sumnja da će mu to ovo ljeto uspjeti.

- Prošle sam godine u proljetnom razdoblju imao problema s ozljedama, koje su me sputale da još tada trčim ispod 46 sekundi. Imao sam i probleme s kilogramima, koje sam sada uspio riješiti, tako da ove sezone ne bi trebalo biti nikakvih problema, samo da bude zdravlja.

Mateo već dvije i pol godine surađuje s Čordašem i trenira zajedno s najbržom Hrvaticom Andreom Ivančević, rekorderkom na 100 m i 100 m prepone.

- Ekipa je super, odlično je raditi s nekim tko je prošao puno više od tebe.

Kros obavezan u školi

Mateo ima još jedan razlog za zadovoljstvo. Zagreb je napokon dobio dvoranu s kružnom stazom, što će i njemu i brojnim drugim atletičarima znatno olakšati treninge, ali i podići ambicije.

- Dvorana će jako puno pomoći jer je iduće godine europsko dvoransko prvenstvo i moći ćemo se napokon pripremati u odgovarajućim, normalnim uvjetima, a onda se mogu očekivati i pravi rezultati. Puno smo puta imali problema, bilo je hladno, nismo mogli odraditi dobar dio treninga, pa nismo ni bili onoliko dobri koliko smo trebali biti. Sada više neće biti tih problema.

I Ružić je, kao i velik dio naše atletske elite, kao klinac bio redoviti sudionik Krosa Sportskih novosti, priredbe koja će se u subotu 21. travnja održati 35. put.

- U osnovnoj školi sam prvi put nastupio i bilo mi je super, puno natjecatelja, novo i drukčije iskustvo. Kasnije nam je u Sportskoj gimnaziji Kros bio obveza. Malo mi je bio predug s obzirom na moju disciplinu, ali sam umjesto odrađivanja kilometraže na treninzima, uvijek išao na Kros - prisjetio se Mateo i zaključio:

- Kros je super, priredba s velikim brojem natjecatelja među kojima se nađu i kvalitetni sportaši. Uvijek su na njemu trčali i naši najbolji srednjeprugaši i bilo zanimljivo s njima proći jedan dio staze. Mislim da bi svako dijete trebalo ići na Kros da prođe jedno tako jako natjecanje i nauči se snalaziti u tako velikoj konkurenciji.

PRIJAVE ZA KROS SN

Kros SN, ujedno i hrvatsko prvenstvo za učenike osnovnih i srednjih škola u trčanju u prirodi, održat će se u subotu 21. travnja. Prijave škola se primaju najkasnije do 17. travnja na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., isključivo na obrascu za prijave, koji se može preuzeti na stranici www.has.hr. Prvi put će trčati i učenici trećih i četvrtih razreda osnovnih škola, na startu će, dakako, biti i studenti, a prvi put u povijesti organiziramo i utrku građana, koji će odraditi jedan krug dužine četiri kilometra. Prijaviti se mogu svi putem stranice www.utrka.com. Start je u 9 sati, prije nego što u akciju krenu školarci.

Linker
28. travanj 2024 00:26