Bozidar Vukicevic / CROPIX
SIPAO JE HVALOSPJEVE

NAJBOLJI HRVATSKI FINNAŠ SVIH VREMENA ODUŠEVLJEN USPJEHOM BRAĆE FANTELA 'Braća su genijalci, a Šime je najveći hrvatski jedriličar svih vremena'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 12. kolovoz 2018. 10:51

Ivan Kljaković Gašpić, naš najbolji finaš svih vremena s dvije svjetske medalje (srebro i bronca) i šest europskih (tri zlata, dva srebra i jedna bronca) te dvije “vratnice” na olimpijskim igrama (peti u Londonu i Rio de Janeiru), oduševljen je onim što su Šime i Mihovil Fantela napravili u Aarhusu.

- Genijalci! Dokazali su da su vrhunski jedriličari i da bez obzira na sav novac i vrhunske materijale, u jedrenju pobjeđuje ljudska ruka i znanje. Jedan prijatelj to je usporedio s kopanjem. Ako znaš kopati mašklinom, onda znaš i motikom. Tako je i Šime, nakon što je bio čudesan u klasi 470, prebacio se u 49er i postao svjetski prvak. Sve je to jedrenje, svjedoci smo i da se na velikim regatama kao America’s Cup, Volvo Ocean Race natječu i pobjeđuju jedriličari iz malih brodova. America’s Cup su osvojili Novozelanđani, olimpijski pobjednici iz Rio de Janeira upravo u 49eru.

Vladimir Dugandzic / CROPIX

Direktor trogirske marine nam je otkrio da je Šimi poslao poruku prije dva dana kad je postalo jasno da će do medalje.

- Iskreno, očekivao sam da će Šime biti uspješan i u ovoj klasi, ali da će u samo godinu dana postati svjetski prvak, to nisam. Baš me ugodno iznenadio. Nema sumnje da je on najveći hrvatski jedriličar svih vremena i da zaslužuje mjesto u Kući slave hrvatskog sporta. Na ponos našeg sporta. Naša generacija pozicionirala je ovaj sport u Hrvatskoj u sam vrh, bili smo uspješni u mnogim klasama. Mislim da se malo sportova može pohvaliti rezultatima kakve smo ostvarili Šime, Igor Marenić, Tonči Stipanović, Tina Mihelić, ja...

Uhvatio je malo zraka, riječi su mu izlazile jedna za drugom. Komplimenti na Šimin račun su se nizali.

- Znate što, on je stvarno genijalan jedriličar, sve ima u malom prstu. Pritom je strahovit profesionalac, maksimalno koncentriran, hladnokrvan, uvijek vuče prave poteze na moru... Svaka im čast na ovome u Aarhusu. Zbilja sam ponosan na njega i brata, klanjam im se do poda.

Kljaković Gašpić je, inače, neki dan s Ivicom Kostelićem, Marijem Ančićem i Valentom Sinkovićem jedrio po srednjedalmatinskom akvatoriju. Četverominutna snimka završila je na YouTubeu.

- To je naš skroman doprinos popularizaciji jedrenja, Ivica i ja smo u jednom projektu. Mislim da promocije jedrenja manjka, to sam govorio prije i sada ponavljam. Za zemlju s toliko mora, premalo koristimo kapacitete. Ali nećemo u ovom trenutku u ružnim temama. Ovo je dan kad moramo slaviti braću Fantela i biti ponosni na njih.

Linker
27. ožujak 2024 06:14