RK BARCELONA
LUKA CINDRIĆ ZA SN

NAJBOLJI RUKOMETAŠ SVIJETA ZA 2017. OD SADA U KOCKICAMA I NA KLUPSKOJ RAZINI 'Barci ću dati prodornost koja joj je nedostajala'

Hrvatski reprezentativac u petak je i službeno predstavljen kao najveće ovoljetno pojačanje Barcelone dovedeno s ciljem napada na Ligu prvaka koju u Kataloniji čekaju od 2015. godine
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 11. kolovoz 2019. 13:19

Barcelona ne dovodi puno pojačanja, ali kada ih dovodi onda su najviše kvalitete. Tako je ovog ljeta u Palau Blaugranu sletio jedan, ali vrijedan kapitalac, najbolji igrač svijeta za 2017. godinu Luka Cindrić.

Hrvatski reprezentativac u petak je službeno predstavljen nakon pet dana boravka na pripremama kluba. Prije godišnjeg odmora u lipnju je nekoliko dana boravio u Barceloni, razgovarao s trenerom Xavijem Pascualom i sportskim direktorom Davidom Barrufetom, ali pravu je potvrdu vrijednosti svog transfera dobio na predstavljanju kada je u društvu spomenutog Barrufeta, direktora zaduženog za sportsku sekciju Alberta Solera i direktora rukometnog kluba Jordija Argemija pozirao pred fotografskim objektivima u novom kockastom dresu Barcelone s brojem 25.

- Dojmovi su jako lijepi. Nakon predstavljanja u petak mogu samo ponoviti da sam jako sretan što sam u Barceloni. To je veliki klub i svakim danom sve više i više potvrđujem i naglašavam da sam ovdje htio igrati. Zasad mi je lijepo i u svemu uživam - priznao je Cindrić koji je u Blaugranu prešao iz redova Kielcea.

Prije poljskog prvaka igrao je u Vardaru, Metalurgu i Karlovcu, ali nijedan dosadašnji klub hrvatskog reprezentativca ne može se mjeriti sa značajem Barcelone koja je s devet naslova prvaka Europe rekorder Starog kontinenta.

Pritisak je normalan

- Pritisak je veći u Barceloni jer uvijek se očekuje veliki rezultat, još više jer u nekoliko posljednjih godina nisu uspjeli osvojiti Ligu prvaka, a svake godine su bili konkurent za to. Imamo dobru momčad i sve ide svojim tijekom. Ne mogu još ništa konkretno reći o momčadi kao cjelini, ali polako se upoznajem s igračima, sa sustavom.

Katalonci od 2015. godine nisu osvojili naslov u Kölnu, a Cindrić je primarno doveden zbog toga. Treba priznati kako su domaći naslovi zakapareni i prije početka natjecanja, stoga je sav fokus na Ligi prvaka.

RK BARCELONA

Elitno europsko natjecanje u posljednjim je godinama doživjelo ekspanziju, igra se sve veći broj utakmica i za legendu Raula Entrerriosa, koji će u veljači napuniti 39 godina, takav ritam postaje prežestok. Zato se i namjerava umiroviti na kraju sezone. Njegova prošlosezonska zamjena Aron Palmarsson nije u potpunosti ispunio očekivanja i Cindrića na srednjem vanjskom u Barceloni vide kao dugoročno rješenje.

Prošle sezone u napadu su imali ubojita krila, na crti je lopta kod Fabregasa, Sorhaindoa i Syprzaka bila u sigurnim rukama, a vanjski šut ih je rijetko izdao. Ipak, napad je na postavljenu obranu bio prilično jednoličan, barem u finišu sezone, kada su protivnici zaustavljali vanjski šut, a samim time i napad Barcelone. Nedostajao je prodor, a tko je bolji u njemu od Cindrića koji lakoćom pronalazi put kroz svaku pukotinu koja se stvori.

Razgovori s trenerom

- S trenerom Xavijem Pascualom sam puno pričao i on se želi prilagoditi meni, ja također njima i moramo pronaći neki kompromis u njihovom sustavu koji meni odgovara. Siguran sam da ćemo uspjeti uspostaviti povezanost i ja bih volio ubaciti svoj stil igre u njihov sustav igre. Nedostajalo im je malo više prodornosti u ranijim sezonama, ali sam zato ja stigao u momčad - ističe Cindrić koji je uz pivota Serdija iz Valladolida jedino novo ime u svlačionici.

Tu je da promijeni krvnu sliku momčadi, ali i da pomogne popuniti vitrinu rezerviranu za novi naslov u Ligi prvaka. Barcelona je dva puta u protekle četiri sezone bila u Kölnu, ali nijednom u finalu. Najbliže su došli prošle sezone kada su u susretu za treće mjesto pobijedili Cindrićevo Kielce, ali nekoliko neuspjeha za redom nije pogoršalo raspoloženje u momčadi.

RK BARCELONA

- Sve su to vrhunski profesionalci i uvijek žele ostvariti najbolje moguće rezultate. Postoji glad za uspjehom u Ligi prvaka, ali i ostalim natjecanjima i to sam osjetio na prvim treninzima u klubu. To me veseli jer volim kada je klub pun ambicija, kada igrači žele trenirati i žele ulagati u sebe - otkrio je 26-godišnji hrvatski virtuoz koji je nakon odmora na Komiži i Visu prionuo udomaćivanju u sunčanu Barcelonu.

- Našao sam stan i sve već polako dolazi na svoje. Sve je prema planu. Grad je jako lijep i sigurno da mi neće biti dosadno kada budemo imali slobodnog vremena. Ja sam želio živjeti blizu plaže jer je u Barceloni tijekom većine dana u godini lijepo vrijeme i zbog toga sam izabrao stan blizu mora.

Dodatno sam radio

Za Cindrića bi nadolazeća sezona mogla biti jedna od najnapornijih u karijeri. Osim što će ubitačan ritam imati s Barcelonom, u siječnju mu slijedi Europsko prvenstvo s reprezentacijom u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. Dobar rezultat tamo mogao bi reprezentaciju direktno odvesti na Olimpijske igre, a ako ne, onda ćemo put tražiti kroz dodatne kvalifikacije. Kad se sve zbroji, Cindrić bi tijekom sljedećih godinu dana trebao imati jako malo vremena za odmor.

- Fizička priprema je tu jako bitna, prije svega jer na klupskom planu imamo veliki fond utakmica, a onda dolazi i reprezentacija s kojom se nadam nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju. Najbitnije je da ostanem zdrav jer puno puta svi mi igramo pod bolovima. Zato sam ovo ljeto iskoristio za dodatan rad da se pripremim jer sam prošle sezone imao problema s mišićima pa sam više vremena iskoristio za sebe da saniram te ozljede i da što bolje dođem pripremljen u klub. Nadam se da ću sve izdržati - rekao je Luka koji se sam dotaknuo reprezentacije i nadolazećih akcija, stoga je logično bilo postaviti pitanje o očekivanjima od nadolazećih akcija nacionalne vrste.

- Uvijek se ponavljam, ali stvarno mislim da imamo jako dobru priliku da ostvarimo neki veliki rezultat. Uvijek nam je malo nedostajalo zadnjih godina, ali najbitnije je da dođemo pripremljeni i motivirani u reprezentaciju, a znam da to hoćemo. S Europskim prvenstvom možemo već izboriti Olimpijske igre i očekivanja su s razlogom velika, treba ih prihvatiti i nadam se da ćemo uz podršku navijača napraviti veliki rezultat. Mislim da smo sazreli za za medalju - zaključio je šesti Hrvat u dresu Barcelone, barem kada je rukometna sekcija u pitanju.

Slobodne trenutke želio bih iskoristiti za odlazak na Camp Nou
Do svoje 18. godine Cindrić je paralelno uz rukometnu gradio i nogometnu karijeru. Igrao je u rodnom Ogulinu, potom i u Karlovcu, a uz njega se uvijek veže i priča kako je s 14 godina odbio ponudu zagrebačkog Dinama.

Iz današnje perspektive čini se kako je donio dobru odluku, a rukomet ga je ponovno spojio s “najvažnijom sporednom stvari na svijetu” jer će prelaskom u Barcelonu na djelu imati priliku gledati i ponešto od najboljeg što nudi nogometni svijet.

- Obavezno ću otići na Camp Nou. Svaki trenutak koji ću imati želio bih iskoristiti da pogledam nogometaše Barcelone. Težit ću tome jer bih volio doživjeti atmosferu na nogometnim utakmicama - priznao je Cindrić

Linker
30. travanj 2024 00:25