Chris Jackson/Getty Images
BEN AINSLIE

NAJUSPJEŠNIJI JEDRILIČAR U POVIJESTI OLIMPIJSKIH IGARA 'Jedrenje je zahtjevan sport, premda ga prati dojam lake plovidbe i ispijanja gin-tonica'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 23. travanj 2018. 17:37

Kada netko dobije titulu viteza zbog sportskih uspjeha, zna se da je riječ o posebnoj faci. Sir Charles Benedict Ainslie najuspješniji je jedriličar u povijesti Olimpijskih igara. Pod zastavom Velike Britanije osvojio je četiri zlatne i jednu srebrnu medalju. Uz to treba dodati 12 medalja, od kojih osam zlatnih, sa svjetskih prvenstava u olimpijskim klasama te naslov na 34. izdanju America's Cupa za Oracle Team USA kada je njegova uloga taktičara bila ključna u jednom od najvećih povrataka u povijesti sporta. Podsjetimo, Team New Zealand vodio je 8-1, a Amerikanci su na koncu slavili 9-8. S 36 godina pokorio je svijet jedrenja.

"Bio je privilegij sudjelovati u ovakvom pothvatu. Imam osjećaj da smo se uspeli na jako visoku planinu", govorio je 2013. Ainslie u mikrofone BBC-ja.

Hrvatska jedriličarska javnost Ainslieja pamti ponajviše iz klase Finn gdje je na mnogim regatama vodio velike borbe s Ivanom Kljakovićem Gašpićem. Većina ih je otišla na Benovu stranu. Sada će ga moći upoznati na regatama klase TP52.

"Nikad nisam bio u Hrvatskoj, ali smo uzbuđeni zbog natjecanja u Šibeniku i Zadru iduće godine. Jadran je slikovit, pa će to biti lijepo mjesto za jedrenje. Naravno da se nadam i dobrom rezultatu..."

TP52 će idućih nekoliko godina profitirati u svijetu jedrenja jer su se jednotrupci vratili u igru objavom koncepta broda kojim se planira jedriti na 36. izdanju America's Cupa. Nakon doba foiling katamarana dolazi doba foiling jedrilica. To konkretno znači da TP52 i slične klase postaju idealne za trening jedriličara koji se pripremaju za najstarije sportsko natjecanje na svijetu.

Katamarani su na Bermudima izgledali spektakularno, ali kako u America's Cupu pobjednik ima pravo promijeniti sve, tako su se Novozelanđani odlučili za drugačiju vrstu brodova.

"Kroz foiling katamarane naš je sport dobio jako puno novih fanova. Natjecanje je bilo uzbudljivo i jako televizično. U to sam vrijeme i ja bio za ostanak katamarana i u idućem izdanju AC-ja. No, Emirates Team New Zealand i izazivač Luna Rossa isporučili su uistinu brod visokih performansi s kojim će America's Cup i dalje biti nevjerojatan sportski i tehnički izazov. Ne možemo čekati da počnemo rješavati izazove dizajna i inženjerstva u novoj klasi, a koliko sam vidio, AC 75 će u pravim uvjetima biti jednako brz ili brži od katamarana. To je sjajna vijest za jedriličare i navijače."

Ainslie je jedriti počeo sa sedam godina, a s 19 je osvojio prvu olimpijsku medalju. Taj dio karijere u malim brodovima završio je zlatom kod kuće u Londonu 2012., a već tada je imao osnovne konture momčadi koja je na Bermudima nastupala u Americas's Cupu.

"Kao mladić sam imao dvije ambicije u životu: jedna je bila olimpijska zlatna medalja, a druga osvajanje Americas's Cupa za Veliku Britaniju. Vrhunac moje karijere bila je pobjeda u Weymouthu prije pet godina na domaćem moru. Kada se natječete na Olimpijskim igrama, sami ste protiv ostalih na regatnom polju, tako da je mnogo više solo pristup poput samostalne pjevačke karijere. S druge strane, America's Cup je poput vođenja orkestra. To je timski sport u kojem je posao izvan vode jednako važan kao i regata. Jedrenje je zahtjevan sport, premda ga prati dojam lagane plovidbe i ispijanja gin-tonica na terasi s pogledom na more. Tjelesno i mentalno, kad počnete letjeti katamaranom iznad mora brzinama od 40 do 50 milja na sat, ne postoji ništa slično. Na punom ste gasu i tjerate sebe, posadu, opremu i brod do maksimalnih granica. Vrlo je intenzivno i iscrpljujuće."

America's Cup smislili su Britanci još 1851., ali ni nakon 166 godina i 20 izazivača Cup se nije vratio doma. Upravo je taj slogan imao Ben Ainslie kao izazivač na 35. izdanju, ali britanski su snovi potonuli u polufinalu Louis Vuitton Cupa od Novozelanđana. Jedino ih može utješiti da su ispali od pobjednika.

"Kao nova momčad igrali smo igru hvatanja ostalih tijekom cijelog natjecanja, i to je predstavljalo velik pritisak za sve nas. Radili smo strateške pogreške i učili iz njih. Ako moram izabrati jednu stvar koju ću poboljšati u idućoj kampanji, onda je to bolje usklađivanje strategije s raspoloživim resursima."

Ainslie je spomenuo kako je momčad u America's Cupu najsličnija vođenju orkestra. Kako se biraju ljudi za taj posao i kako ih treba uglazbiti...

"Ključ je u komunikaciji. Moram s tom osobom moći pričati i na kopnu i na moru. Od prvoga dana smo imali dosta vremena da pokušamo identificirati prave ljude za pravu ulogu, bilo u timu dizajnera ili u timu za jedrenje. Pobijedivši Svjetsku seriju America's Cupa 2016. godine, dokazali smo da imamo snažan, fokusiran i posvećen tim za jedrenje koji dobro radi zajedno."

Netko je jednom rekao da je jedrenje najsličnije drapanju novca pod tušem. U prijevodu, u pitanju je jako, jako skup sport. Četverogodišnja kampanja za AC mjeri se milijunima dolara.

"Svaki vrhunski sport je skup. Ni osvajanje Tour de Francea nije jeftino."

Peter Burling ove se godine odlučio okušati u Volvo Ocean Raceu. Oceanske regate u planu ima i Ben Ainslie.

"Želio bih nastupati na Jules Verne Trophyju. Tu regatu Britanac nije osvojio od 1994. i Sir Robina Knox-Johnstona, ali prvi je zadatak vratiti Cup doma."

Novu priliku za to Ben Ainslie imat će u Aucklandu.

Linker
03. svibanj 2024 15:14