AFP
AMERIKANCI ZA POVIJEST

Najveći preokreti u povijesti sporta: Oracle u društvu Liverpoola, Uniteda, Lendla...

Oracle Team je u seriji na devet pobjeda gubio 1-8, no potom je nanizao osam pobjeda za veliko slavlje, koje će, slažu se mnogi, sasvim sigurno završiti u Hollywoodu
Piše: HinaObjavljeno: 26. rujan 2013. 13:06

Trijumf američke jedrilice Oracle Team USA u finalu 34. izdanja America's Cupa velikim preokretom protiv Emirates Team New Zealanda brojni su svjetski mediji prozvali jednim od najdramatičnijih povrataka u povijesti ne samo jedrenja, već i sporta uopće. Oracle Team je u seriji na devet pobjeda gubio 1-8, no potom je nanizao osam pobjeda za veliko slavlje, koje će, slažu se mnogi, sasvim sigurno završiti u Hollywoodu. Povijest sporta obiluje preokretima i dramatičnim pobjedama, a mi smo izdvojili neke.

OI 2012 - Finale turnira odbojkaša: Rusija - Brazil 3-2

Odbojkaši Rusije su priredili jedan od najvećih preokreta u finalima Olimpijskih igara pobijedivši Brazil 3-2 u setovima. Brazil je vodio 2-0, a u trećem setu imao 22-19, no odabranici izbornika Vladimira Aleha čudesno su okrenuli rezultat. Junak utakmice bio je Dmitrij Muserskij koji je osvojio čak 31 poen.

Finale Lige prvaka 2005: Liverpool - Milan 6-5 jedanaesterci (3-3)

Jedan od najvećih povrataka u povijesti nogometa priredio je Liverpool u finalu Lige prvaka 2005. godine. Milan je nakon prvog poluvremena vodio 3-0, no 'redsi' su u drugom dijelu u razmaku od svega šest minuta (54-60) zabili tri gola izjednačivši rezultat, a potom boljim izvođenjem jedanaesteraca stigli do naslova prvaka Europe.

Finale Lige prvaka 1999: Manchester United - Bayern 2-1

Bio je to susret u kojem je Bayern poveo u 6. minuti golom Maria Baslera i sve do sudačke nadoknade Bavarci su bili prvaci Europe. Međutim, United je golovima Teddyja Sheringhama i Ole Gunnar Solskjaer u sudačkoj nadoknadi okrenuo rezultat. Zanimljivo, oba igrača je sir Alex Fergusin uveo u igru u završnici utakmice.

Polufinale World Seriesa 2004: Boston Red Sox - New York Yankeese 4-3

Nakon prve tri utakmice finala American League Yankeese su vodili 3-0 u seriji na četiri pobjede i činilo se kako će izboriti plasman u finale MLB World Series. No, Boston se nije predao i sa sa četiri uzastopne pojede stigao je do velikog finala. Red Sox su postali prva bejzbol momčad koja se vratila nakon 0-3. Boston je potom u finalu pobijedio St. Louis Cardinalse osvojivši World series nakon 86 godina čekanja.

Play-off NFL-a 1993. Buffalo - Houston 41-38

Buffalo Billsi su gubili od Houston Oilersa 3-35, međutim na krilima quarterbacka Franka Reicha Buffalo je stigao do pobjede 41-38. Ta utakmica se smatra najvećim preokretom u povijesti NFL-a.

Finale Roland Garrosa 1984. Ivan Lendl - John McEnroe 3-2

Nakon što je izgubio četiri uzastopna Grand Slam finala, Ivan Lendl je bio na rubu i petog poraza. John McEnroe je u finalu Roland Garrosa 1984. lako dobio prva dva seta (6-3, 6-2) i činilo se kako Lendlu nema spasa. Međutim, češki tenisač je nakon velike drame osvojio tri iduća seta (6–4, 7–5, 7–5) i stigao do svog prvog Grand Slama. Kasnije je osvojio još sedam Grand Slam turnira.

Finale NHL-a 1942. Toronto - Detroit 4-3

Detroit Red Wingsi su finale NHL lige otvorili s tri pobjede, a u četvrtoj utakmici su vodili 3-2 u posljednjoj trećini. No, Toronto je uspio okrenuti utakmicu i pobjedom 4-3 vratiti se u život. Kanađani su uvjerljivo dobili iduće tri utakmice osvojivši Stanley Cup. Maple Leafs su jedina momčad u povijesti NHL lige koja je u finalu pobijedila nakon što je gubila 0-3.

Finale SP-a 1954: Njemačka - Mađarska 3-2

Većini nogometnih stručnjaka niti danas nije jasno kako je Njemačka uspjela pobijediti mađarsku 'laku konjicu' i osvojiti naslov svjetskog nogometnog prvaka 1954. u Švicarskoj. Mađari, predvođeni sjajnim Ferencom Puskasom, su u skupini 'razbili' Nijemce 8-3, a na putu do finala upisali su četiri pobjede uz razliku pogodaka 25-7. U finalu su već nako osam minuta poveli 2-0, no 'elf' je velikim preokretom stigao do pobjede 3-2.

Finale na 10 km na OI 1972. godine

Uoči OI u Munchenu finski atletičar Lasse Viren bio je praktički nepoznat. Kada je na polovici finalne utrke na 10.000 metara pao činilo se kako će odustati. No, tada 23-godišnji policajac iz Myrskyle se pridigao i u nevjerojatnom nastavku utrke stigao do pobjede s novim svjetskim rekordom. Deset dana kasnije osvojio je i zlato na 5 km s novim olimpijskim rekordom. Zlata na 5 i 10 km osvojio je i četiri godine kasnije na OI u Montrealu.

Linker
18. svibanj 2024 07:43