Marko Djurica / REUTERS
ODLAZAK LEGENDE

NAKON OPERACIJE SRCA MORAO JE DONIJETI TEŠKU ODLUKU Trefilov nakon 19 godina napustio klupu ruske reprezentacije

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 06. kolovoz 2019. 12:08

Ruski rukometni velikan Jevgenij Trefilov odstupio je s pozicije izbornika ženske reprezentacije i trenera ekipe Kubana koja je prošle sezone igrala četvrtfinale EHF kupa. Trefilov je reprezentaciju vodio u razdoblju od 19 godina, prvi put od 1999. do 2012. s godinom pauze, kada je ponovno preuzeo najbolje što Rusija ima i trenirao je do danas.

Četiri svjetska zlata

S obje pozicije povukao se zbog zdravstvenog stanja. U veljači je 64-godišnji Trefilov podvrgnut operaciji srca zbog koje više nije mogao normalno obnašati vrlo stresnu funkciju rukometnog trenera.

Njegova misija u ruskom rukometu ipak nije gotova jer će kao potpredsjednik saveza nadgledati rast i razvoj svih ruskih nacionalnih vrsta.

- Dao sam ruskoj reprezentaciji puno svojih godina i snage. Došlo je vrijeme da svoj posao kao izbornik završim i razumijem da to moram napraviti kako bih sačuvao svoje zdravlje - kazao je veliki Trefilov, čije riječi između redaka otkrivaju kako mu je jako žao što mora napustiti nešto što je toliko dugo gradio.

Prije tri godine je postao olimpijski pobjednik, a ima i srebro iz Pekinga 2008. Rusiju je zadužio i s četiri naslova svjetskog prvaka između 2001. i 2009. godine, a jedino zlato koje mu je izmaklo je ono europsko. Na europskim smotrama ima dva srebra i dvije bronce, a upravo mu je europsko srebro prošle godine bilo posljednja reprezentativna medalja.

U klupskim vitrinama ima sve što se u europskom rukometu može osvojiti, a od svih trofeja najviše strši Liga prvaka iz 2008. godine osvojena sa Zvezdom Zvenigorod.

Trefilov se javnosti obratio u društvu predsjednika rukometnog saveza Sergeja Šiškareva koji je i objavio da će Trefilov nastaviti s radom u rukometu, iako ne uz parket.

- On je legendarni trener s kojim je povezan sav recentni uspjeh nacionalne vrste. On živi rukomet i znao je sve o klubu i reprezentaciji dok je bio na liječenju. Brinuo se o igračicama i gledao je mlađe dobne kategorije - priznao je Šiškarev koji nije imao dvojbi gdje postaviti Trefilova kada za to dođe vrijeme.

- On ima ogromno iskustvo, jedinstvena ostvarenja i još će ih produbiti na ovoj funkciji.

Ambros Martin na klupi

Na klupi ženske reprezentacije zamijenit će ga u ovom trenutku jedan od najboljih svjetskih trenera, ako ne i najbolji, Ambros Martin. On je ušao u drugu godinu ugovora s Rostovom koji je preuzeo lani i odmah ga odveo na Final Four Lige prvakinja u Budimpešti. Doduše, Ruskinje su tamo bile i godinu ranije kada je on s Györom osvojio naslov.

- Za mene je velika čast postati izbornik ruske reprezentacije. Rusija ima veliku rukometnu tradiciju, što je evidentno iz uspjeha na najvećim turnirima. Taj status ne bi samo trebao biti zadržan, već i ojačan - samouvjereno je rekao Martin.

Ima u tome pokrića jer je Martin s Györom osim spomenute Lige prvaka 2018. godine osvojio naslov najboljeg u Europi još tri puta.

Prvi ispit na klupi Rusije bit će mu kvalifikacije za Europsko prvenstvo u skupini 4, gdje će njegove izabranice odmjeriti snage protiv Slovačke i Švicarske u rujnu, a četvrta momčad u skupini je Srbija.

Linker
20. travanj 2024 11:55