Reuters
HOKEJ OSTAO BEZ LEGENDE

NAPUSTIO NAS JE GORDIE HOWE I sa slabim kostima bio je najjači. Bio je i ostao - Mr. Hockey!

Piše: Jutarnji ListObjavljeno: 13. lipanj 2016. 13:58

Napustio nas je jedan od najvećih, preminuo je Gordie Howe. Odigrao je 1.767 utakmica u NHL-u, od kojih je 1.687 bilo u crvenom dresu s krilatim kotačem. S Detroit Red Wingsima Howe je došao do četiri Stanley Cupa, u NHL-u proveo 26 sezona, što je inače rekord. Ako to nije dovoljno, Howe je jedini igrač ikad čija se karijera protegla kroz šest desetljeća.

- Popis hokejaša koji su klizaljke obuli u šest različitih desetljeća, uključujući i povratak igri na pro-fesionalnoj razini nakon ulaska u Kuću slavnih je kratak. Počinje i završava s Gordiejom Howeom - rekao je predsjednik SAD-a Barack Obama u izjavi.

Howe je upisao 1.850 bodova, a 801 put je zatresao protivničku mrežu. Do 1994. to je bio rekord za najviše postignutih golova u NHL-u, dok ga nije prestigao netko tko ga je idolizirao i kome je najdraži poklon za Božić bio Howeov dres - Wayne Gretzky.

- Kada sam srušio njegov rekord za najboljeg strijelca, Gordie mi je nakon utakmice rekao da je to što je postao moj prijatelj jedna od boljh stvari koje su mu se dogodile u hokeju - napisao je Wayne Gretzkyju u emotivnoj poruci svojem idolu.

- Da mi idol kaže nešto meni tako važno u tom trenutku, govori o tome kakva je on bio osoba. Ne-sebičan i zahvalan. Lakat je uvijek čekao.

Howe je rođen krajem ožujka 1928. u Floralu, sićušnom selu u Saskatchewanu kao jedan od devetero djece. U mladosti je patio od blage disleksije, imao je bolest kostiju te je doslovno morao visiti sa šipke da mu se kralježnica ne savine. No, usprkos tome, Howe je poznat kao jedan od najjačih igrača koji su ikad igrali u NHL-u.

Na klupi za kažnjene je u NHL-u proveo 1.685 minuta, navodno je kroz karijeru imao više od 300 š-vova, a pratila ga je i reputacija da je u kutovima uz bandu uvijek spremno držao laktove kao upozorenje svakome tko bi mu se pridružio. Neki su ga zbog toga zvali i Mr.Elbows.

Njegovo se ime veže i za Gordie Howe hat-trick - gol, asistencija i tučnjava u jednoj utakmici, makar je Howe to postigao samo dva puta u svojoj karijeri.

Posljednju profesionalnu utakmicu Howe je odigrao 1997. kadaje imao 69 godina. Htio je navijačima posljednji put priuštiti spektakl. Spektakl je to i bio. Bilo je to u Internacionalnoj hokejaškoj ligi, koja sad više ne postoji, kada su Kansas City Bladesi gostovali kod Detroit Vipersa. Howe je htio odigrati jednu šihtu za Viperse te postati prvi igrač koji je igrao šest desetljeća. Vrlo vjerojatno i prvi kojemu je to palo na pamet.

Poznata “devetka” bila je na desnom krilu, sa 69 godina i kukovima koji pate od artritisa, no, nakon 46 sekundi njegova je večer planirano bila završena, a povijest napisana. Gordie je tada, jednom zauvijek, objesio klizaljke o klin te zaključio jednu od najboljih, ako ne i najbolju karijeru ikada.

Gordie Howe bio je i zauvijek će biti Mr. Hockey.

Linker
19. svibanj 2024 10:15