AFP
ZOI SOČI

Naši bez dodatnog osiguranja

Piše: HinaObjavljeno: 13. siječanj 2014. 12:30

Hrvatske olimpijce na XXII. Zimskim olimpijskim igrama, koje će se od 7. do 23. veljače održati u Sočiju, kako sada stvari stoje, neće posebno čuvati i djelatnici naših sigurnosnih službi.

"Ruska federalna služba (FSB) napravit će sigurnosne procjene za sve sudionike ZOI, a oni nisu tražili da s našim sportašima u Soči putuju i djelatnici naših sigurnosnih služi", izjavio je za Hinu šef Misije HOO-a u Sočiju Damir Šegota, napominjući da će za sigurnost sportaša i dužnosnika u Sočiju skrbiti više od 40 tisuća djelatnika sigurnosnih službi, zaštitara, policajaca, vojnika i pripadnika specijalnih postrojbi.

Ruske su vlasti, nakon što je 30. prosinca u eksploziji u trolejbusu u Volgogradu ubijeno 17, a ranjeno 27 ljudi, pojačale sigurnost na željezničkim postajama i u zračnim lukama širom zemlje. Dan ranije u istom gradu bombašica samoubojica aktivirala je eksploziv na glavnom željezničkom kolodvoru gdje je poginulo 17, a ranjeno 40 osoba. U Moskvi se boje da je to početak kampanje nasilja koje su najavili islamski ekstremisti uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Naime, olimpijska borilišta su relativno blizu nasilne regije sjevernog Kavkaza. Volgograd, bivši Staljingrad, nalazi se 900 km južno od Moskve, 650 km od sjevernog Kavkaza i 700 km sjevernoistočno od Sočija.

"Na velikim multisportskim natjecanjima nitko bez akreditacije ne može ući u olimpijsko selo ili na borilišta. Dakle, kada bi se, u dogovoru s organizatorima, mi odlučili da u našoj Misiji budu i djelatnici naših sigurnosnih službi svi bi oni morali proći uobičajeni postupak provjere i akreditiranja i tu nema ništa spornog ni tajnovitog. Uostalom to ne bio bio prvi put da se djelatnici tih službi uključuju u osiguranje naših sportaša na velikim multisportskim natjecanjima jer su oni bili u sastavu naših misija i u Atlanti 1996. i u Sydneyu 2000.", rekao je Šegota.

Po njegovim riječima do 19. siječnja, kada će Međunarodna skijaška federacija (FIS) obznaniti svoje liste, neće se moći znati točan broj naših sportaša u Sočiju.

"U Misiji HOO-a u Sočiju bit će najvjerojatnije 20-ak akreditiranih osoba, od čega deset sportaša koji su se već kvalificirali ili se očekuje da bi se mogli kvalificirati. Naši će sportaši sigurno nastupiti u alpskom skijanju i skijaškom trčanju, a postoji mogućnost kvalificiranja i u snowboardingu, sanjkanju i bobu, pa je teško u ovom trenutku govoriti o konačnom broju", kazao je Šegota.

"Veći dio delegacije bit će smješten u Olimpijskom selu Mountain Olympic Village, a skijaški trkači u Endurance Athlete Villageu. Oba sela nalaze se u planinskoj zoni i 60-ak kilometara su udaljeni od Olimpijskog parka u Adleru", kazao je Šegota kojemu će ZOI u Sočiju biti osmo veliko multisportsko natjecanje na kojem će obnašati dužnost šefa Misije HOO-a. Zato će on u Soči otputovati nekoliko dana prije ostalih članova Misije koji na put kreću 4. veljače.

Linker
04. svibanj 2024 05:36