Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
SN IZBOR NAJBOLJIH SPORTAŠA

'NEVJEROJATNO, OPET SAM POBIJEDIO LUKU' Evo tko je izabran za osobu godine, a jedan je heroj dobio više glasova od Modrića! Sandra - nedodirljiva

Završio je 68. izbor najboljih sportaša godine u organizaciji Sportskih novosti. Ove godine je svoj glas najboljima dalo 290 sportskih novinara iz 55 redakcija iz cijele Hrvatske, a najboljima su proglašeni Sandra Perković, Tin Srbić...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 29. prosinac 2019. 12:28

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković osmu godinu zaredom osvojila je nagradu za najbolju hrvatsku sportašicu u izboru Sportskih novosti, dok je za najboljeg sportaša Hrvatske u 68. anketi jedinog hrvatskog sportskog dnevnika izabran gimnastičar Tin Srbić, koji je u ovom izboru slavio i 2017. godine.

U ovogodišnjoj anketi, 68. po redu, sudjelovala su 290 novinarki i novinara iz 55 redakcija, a svečanost dodjele nagrada održana je u nedjelju u studiju HRT-a Anton Marti u Zagrebu, u nazočnosti brojnih sportskih djelatnika i uzvanika.

Hrvatska rekorderka u bacanju diska Sandra Perković je osmi put izabrana za najbolju sportašicu u izboru Sportskih novosti.

Ona ovaj naslov osvaja od 2012. godine, i sada se po ukupnom broju trofeja izjednačila sa Janicom Kostelić, koja također ima osam naslova.

Nakon svjetskog srebra na preči gimnastičar Tin Srbić sa 165 glasova po drugi put je izabran za najboljeg sportaša Hrvatske, a ove je godine uvjerljivo slavio pred prošlogodišnjim pobjednikom kapetanom nogometne reprezentacije Lukom Modrićem (52 glasa).

"Pobijedio sam ga drugi put, i prošli put kad sam dobio ovu nagradu sam bio ispred Luke. Ne znam što reći, još uvijek mi je sve ovo malo nevjerojatno, dobiti takvu nagradu ispred takvg sportaša...", bio je prvi komentar Tina Srbića.

Naslov svjetskih i europskih veslačkih prvaka u dvojcu donio je braći Martinu i Valentu Sinkoviću peti naslov najbolje momčadi u Hrvatskoj, dok je isti naslov u ženskoj konkurenciji četvrti puta ukupno, a treću godinu zaredom, pripao hrvatskoj reprezentaciji u samostrelu.

Nagradu 'fair-play' dobila je hrvatska posada na Rallyu Dakar 2019. Daniel Šaškin i Saša Bitterman, koji su unatoč velikih problema s vlastitim vozilom u bespućima Perua pružili pomoć izravnim konkurentima francuskoj posadi, ustupajući joj svoje rezervne dijelove čime su im omogućili nastavak natjecanja. Usprkos svim nedaćama naša je posada stigla do cilja u Limi osvojivši 38. mjesto.

Posebno priznanje za najboljeg mladog sportaša u izboru Sportskih novosti dobio je plivač Franko Grgić, dok je pobjednik prvog izbora za sportsku osobu godine trener Dinama Nenad Bjelica.

PRIJENOS UŽIVO:

13.10: Sandra Perković je najbolja sportašica Hrvatske, sa 138 od 290 glasova!

Athletics - World Athletics Championships - Doha 2019 - Women's Discuss Throw Final - Khalifa International Stadium, Doha, Qatar - October 4, 2019 Croatia's Sandra Perkovic poses with flag as she celebrates winning bronze REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez
Sandra Perković

Pala je i ta “osmica”, ako je itko sumnjao. Osmi je put pehar Sportskih novosti završio u rukama Sandre Perković, Kraljica diska izjednačila se sa Snježnom kraljicom Janicom Kostelić. Dvije istinske dive hrvatskog sporta, najveće koje smo imali.

Nakupilo se zlata u Sandrinim rukama u tih osam godina, koliko ne silazi s trona. Olimpijskih, europskih, svjetskih... I svako je osvojila barem dvaput. Ova godina je ipak bila malo drugačija, brončana godina. Nije to baš uobičajeno u Sandrinu životu, ali i najveći šampioni imaju pravo na slabiju sezonu. Slabiju, ali nikako ne i slabu, jer mnogi bi čuda dali za svjetsku medalju u atletici, u sportu u kojem malo koji može stati u istu rečenicu kad su u pitanju masovnost i rasprostranjenost. I zato je Sandra ponovno na vrhu u našem izboru, drugačije nije ni moglo biti.

Ostali kandidati dobili su sljedeći broj glasova: VALENTINA PEREGLIN 80, PETRA MARTIĆ 45, KRISTINA TOMIĆ 10, DONNA VEKIĆ 5, MIKELA RISTOSKI 5, MATEA JELIĆ 4, DORIS POLE 3

13.00: Tin Srbić je najbolji sportaš Hrvatske za 2019. godinu, sa 165 od 290 glasova (gimnastika)

Zagreb, 141019.
Trg Republike Hrvatske 6, zgrada Hrvatskog Sokola.
Konferencija za medije Svjetskog viceprvaka Tina Srbica.
Na fotografiji: Tin Srbic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Sjajni hrvatski gimnastičar ponovno je pobijedio Luku Modrića, koji je sa 52 glasa bio drugi u izboru.

"Pobijedio sam ga drugi put, i prošli put kad sam dobio ovu nagradu sam bio ispred Luke. Ne znam što reći, još uvijek mi je sve ovo malo nevjerojatno, dobiti takvu nagradu ispred takvg sportaša...", bio je prvi komentar Tina Srbića.

Prije dvije godine je na našu pozornicu, po svoj prvi pehar Sportskih novosti, došao kao friški svjetski prvak. I ako je te 2017. za većinu bio nepoznanica i svojevrsni šok, a bio je, priznaje to i njegov trener Lucijan Krce, danas je Tin Srbić konstanta. Konstanta u svjetskom vrhu, konstanta u pričama o najuspješnijim hrvatskim sportašima. Dokazao je u međuvremenu da to neočekivano zlato iz Montreala nije bilo nikakav “izolirani incident”, da neupitno spada među svjetsku kremu na kraljevskoj gimnastičkoj spravi preči. Lani četvrti na SP-u, ove godine drugi i u Europi i u svijetu, s vizom za Olimpijske igre u džepu. I drugi put hrvatski sportaš godine.

Ostali kandidati dobili su sljedeći broj glasova: LUKA MODRIĆ 52, FRANKO GRGIĆ 43, IGOR KARAČIĆ 17, PETAR GORŠA 4, IVAN KVESIĆ 2, DARIJAN ŽIVOLIĆ 2, DINO SINOVČIĆ 2, JOSIP GLASNOVIĆ 1, TONI FILIPI 1, BORIS MIŠKOVIĆ 1

12.50: Sportska osoba godine je - Nenad Bjelica!

Ove je godine uvedena nova kategorija - izbor Sportske osobe godine. Sportske su novosti nominirale sportaše, trenere i sportske djelatnike koji su na svoj način obilježili 2019. godinu. Ovaj je izbor specifičan i zbog načina biranja. Naime, pobjednika odlučuju naši čitatelji glasujući putem našeg portala. Vi ste, dakle, u ovome premijernom izboru kao Sportsku osobu godine izabrali trenera GNK Dinamo Nenada Bjelicu. Čestitamo pobjedniku!

12.40: Najbolji mladi sportaš Hrvatske u 2019. godini je Franko Grgić (plivanje).

Ian MacNicol/Getty Images
Getty Images

16-godišnji Splianin najveća je nada hrvatskog sporta te najuspješniji sportaš mlađih dobnih kategorija koji je ove godine osvojio dva naslova svjetskog juniorskog prvaka (800 i 1500 metara), postavio svjetski juniorski rekord na 1500, izborio plasman na OI u Tokiju...

12.30: Dobitnici nagrade za Fair-play su Daniel Šaškin i Saša Bitterman (Rally Dakar).

Zagreb, 171219. 
Centar Kaptol, Boutique Cinema.
Premijera dokumentarnog filma Nema predaje u reziji Mladena Djakovica o hrvatskoj posadi Saskin - Bitterman na reliju Dakar. 
Na fotografiji: Danijel Saskin, Sasa Bitterman.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX

Hrvatska posada Daniel Šaškin - Saša Bitterman na rallyu Dakar 2019. posebno je na sebe skrenula pažnju nakon uporne i iscrpljujuće borbe s vremenom i uvjetima u bespućima Perua.

Unatoč kontinuiranim problemima s vlastitim vozilom i plesom na ivici odustajanja, Hrvati su pokazali veliku nesebičnost i sportski duh pruživši pomoć francuskoj posadi Adrien Goguet – Gregory Gilson (#375), svojoj izravnoj konkurenciji, pronašavši ih zakopane u pijesku bez goriva, šlepajući ih kroz pustinjske dine i teško prolazne terene do točke tankiranja, svjesne da bi ih dodatni gubitak vremena i pregrijavanje vozila moglo koštati odustajanja s natjecanja.

Svoju plemenitost Daniel i Saša dokazali su i davanjem svojih rezervnih dijelova posadi Thierry Pitavy - Gilles Colombet i time im omogućili nastavak natjecanja.

Usprkos svim nedaćama i teškim uvjetima naša je posada došla do cilja u Limi i 17. siječnja 2019. na finalnom podiju ponosno visoko podigla hrvatsku zastavu osvojivši 38. mjesto.

12.20: Pobjednici u izboru za momčad godine su braća Valent i Martin Sinković sa čak 226 od mogućih 290 glasova.

Braća Valent i Martin Sinković, svjetski i europski prvaci u dvojcu bez kormilara, proglašeni su najboljom muškom posadom godine u izboru Međunarodne veslačke federacije (FISA). Sinkovići su ovu nagradu prvi put dobili prije tri godine, nakon osvojenog olimpijskog zlata u dvojcu na pariće. Braća su lani postala jedina posada u povijesti koja je u potpuno identičnom sastavu osvojila svjetske naslove u rimen (svaki veslač jedno veslo) i skul (svaki po dva vesla) veslanju. Sada su isto napravili i kada je riječ o ovoj nagradi. Sinkovići se, inače, već punom parom pripremaju za novu sezonu u kojoj će u Tokiju loviti treću olimpijsku medalju, drugu zlatnu.

U konkurenciji su još bili GNK DINAMO sa 49 glasova, NOGOMETNA REPREZENTACIJA 8, VATERPOLSKA REPREZENTACIJA 6, SAMOSTREL REPREZENTACIJA 1

12.10: Najbolja ekipa u 2019. godini je REPREZENTACIJA U SAMOSTRELU s 95 glasova od mogućih 290 glasova.

Zagreb, 261217. 
Prisavlje, zgrada HRT-a. 
Proglasenje najboljih sportasa Hrvatske u 2017. godini u 66. izboru Sportskih novosti.
Na fotografiji: zenska samostrel reprezentacija.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Treću godinu u nizu, petu ukupno, najbolja ekipa Hrvatske je ženska reprezentacija u samostrelu, ove godine u sastavu Valentina Pereglin, Sanja Komar i Mihaela Oborovečki. One su protekle godine postale svjetske prvakinje u ruskom Uljanovsku, a uspjeh je tim veći jer su osvojile i sve pojedinačne medalje - Valentina Pereglin bila je zlatna, Mihaela Oborovečki srebrna, a Sanja Komar brončana. Zlato i srebro Valentina i Mihaela ponovile su na finalu Svjetskog kupa održanog prije dvadesetak dana u Dubravi Vrbovečkoj.

Sve te uspjehe prošlih i ove godine kao njihov trener potpisuje Branko Pereglin. Priča se još početkom stoljeća nakon što je završio aktivnu karijeru zavrtjela oko njega i njegove kasnije supruge Branke Pereglin zbog koje je ovaj sport, makar ga nema na velikoj streljačkoj sceni, zauzeo posebno mjesto u hrvatskom sportu i danas se može pričati o samostrelkama kao jednoj od najuspješnijih družina hrvatskog sporta u povijesti.

U konkurenciji su još bili: ODBOJKAŠKA REPREZENTACIJA sa 63 glasa, KUGLAČKA REPREZENTACIJA 60, KK MLAKA 27, MUŽINIĆ/DRETAR-KARIĆ 30, RK PODRAVKA 8, DR. ČASL 7

12.00: Počeo je 68. izbor najboljih sportašica i sportaša za 2019. godinu u organizaciji Sportskih novosti. Ove godine je svoj glas najboljima dalo 290 sportskih novinara iz 55 redakcija iz cijele Hrvatske.

U svečanoj dodjelu koja se emitira uživo na HTV 2 po prvi puta kao suvoditeljica sudjeluje i doprvakinja Hrvatske u taekwondou Elena Dizdar uz Marka Šapita i Martinu Validžić.

Linker
16. travanj 2024 19:20