Vlado Kos / CROPIX
HRVATSKI RUKOMET

NEXE POSTAJE KONKURENTAN U REGIJI NE SAMO REZULTATIMA, VEĆ I TRANSFERIMA 'Najveća pobjeda je to što možemo dovesti najpotentnije mlade igrače'

Igrači Hrvoja Horvata duboko su zagazili u pripremni period koji je temelj ponavljanja uspjeha iz prošle sezone, uz kvalitetno odrađen prijelazni rok.
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 29. kolovoz 2019. 12:30

Našički Nexe je na pripremama za novu sezonu već više od mjesec dana. Izabranici Hrvoja Horvata su odigrali devet pripremnih utakmica, a uz tempo koji je na pripremama nametnuo trener ovo je za igrače hrvatskog viceprvaka sigurno najteži dio sezone.

Ipak, ako žele barem ponoviti rezultate iz prošle sezone u Nexeu moraju biti na visini zadatka, možda i malo bolji. Lov na Zagreb u prvenstvu i kupu uvijek je motiv, a paralelno igranje SEHA lige i EHF kupa bit će veći izazov nego do sada. Nexe želi ponoviti prošlogodišnji uspjeh i ponovno otići na Final Four SEHA-e koja je nikad jača, a dostižnim se čini i četvrtfinale EHF kupa koje su igrači Nexea prošle sezone prosuli nakon tri uvodne pobjede u grupnoj fazi natjecanja.

Prije dva tjedna u Našicama su odigrali dvije jake provjere, pobijedili PICK Szeged te izgubili od Tatrana iz Prešova, nakon čega je uslijedio tradicionalni turnir u Kanjiži na kojemu Nexe nastupa već duži niz godina. Izabranici Hrvoja Horvata turnir su osvojili, ali opuštanja u posljednjem tjednu priprema neće biti jer u ponedjeljak kreće SEHA, za Nexe na gostovanju kod Vojvodine, a novih igrača je puno i sve to još treba dobro uštimati.

Dobar nam je kadar

- Mi smo paralelno krenuli raditi taktiku i fizičku pripremu s obzirom na to da imamo puno novih igrača te se kičma momčadi opet promijenila. Od početka priprema su dečki psihički i fizički mobilizirani i jedino što remeti tijek priprema je to što nismo kompletni. U početku nije bilo Halila, pa onda Milete i Pribetića, potom se ozlijedio Vozab i sad nam je Tomić otišao u Katar. To su neke stvari koje treneru predstavljaju veliki kamen u cipeli, pogotovo u ovoj osjetljivoj fazi gdje se taktika mora posložiti. U tom dijelu ima nešto problematike, ali najvažnije mi je da u ovom periodu priprema novi igrači počnu shvaćati svoju ulogu i počinju je prihvaćati, jer što prije oni počnu shvaćati svoje nove uloge, tim ćemo prije postati momčad i početi igrati željeni rukomet - priznaje trener Nexea Hrvoje Horvat, kojemu je momčad u odnosu na prošlu sezonu jako promijenila sliku.

Čak šest novih igrača je stiglo uz isto toliko odlazaka.

- Kadar nam je dobar. Svakog igrača kojeg smo dovodili smo pomno ocijenili i odvagnuli. Vjerujem da smo time kvalitetno kompenzirali odlaske koji su nam se dogodili tijekom prijelaznog roka. Mi smo navikli pobjeđivati jače od sebe, a za to se treba poklopiti puno stvari i u tom segmentu dečki moraju kliknuti međusobno. Prije svega moramo napraviti momčad i dok je kod igrača na prvom mjestu još uvijek ja, do tad ćemo se tražiti i pravi rezultat može doći kada stvorimo momčad. Za to treba vremena jer ništa ne ide preko noći.

U rubrici odlazaka valja istaknuti Antu Gadžu i Marina Šipića koji su ljetos krenuli put Zagreba. Takav dvojac je teško nadomjestiti, a rješenja je Nexe kao i ranijih godina većinom tražio u dvorištu Premijer lige.

Naglasak na obrani

- Mi kada dovodimo igrače vodimo računa i o njihovoj karakternoj crti. Vjerujem da smo tu pogodili, da na svakoj poziciji imamo najmanje dvojicu podjednako kvalitetnih igrača i to je za jednog trenera izazovno i predstavlja jako široku lepezu s kojom se kasnije možemo nadmudrivati. Krajnji rezultat će nam malo ovisiti i o povratku Vozaba koji je ključan za maltretiranje tih velikih i jakih protivnika, ali u fazi smo gdje se igrači upoznaju jedni s drugima i što prije kliknemo, tim ćemo prije početi igrati pravi rukomet - iskreno će Horvat koji često naglašava važnost pripreme za koju će ove sezone imati puno vremena.

Ne želimo Tomiću ukrasti olimpijski san
Odlaskom Marina Šipića u Zagreb Mario Tomić je postao prva opcija u Nexeu na poziciji pivota. Ipak, klub ga je s priprema morao pustiti na jedne druge pripreme, one katarske reprezentacije.

Tomić je pet godina igrao u Katru, od tamo se vratio u Nexe, ali ostala je katarska putovnica. Valero Rivera stavio ga je i na širi popis reprezentativaca za Olimpijske igre u Rio de Janeiru gdje na kraju nije otišao.

- To je reprezentativna akcija. Rivera ima posebne zahtjeve kod okupljanja tako da je tražio Tomića i mi smo mu izašli u susret da možda završi prvi put u karijeri na Olimpijskim igrama. Ne želimo mu mi u Našicama ukrasti taj san - priznao je Horvat.

Azijski kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre održava se u Dohi od 17. do 27. listopada, a za Tokio je s tog turnira samo jedno mjesto. (fo)

U regularnom dijelu SEHA lige novi je sustav i u svojoj skupini Nexe će odigrati samo 10 kola, ali smanjenjem broja utakmica trener nije pretjerano zadovoljan.

- Volio bih ipak da mi imamo više utakmica jer momčad ne može rasti bez utakmica, ne može rasti bez natjecateljskog podražaja i to nam ne ide u prilog, ali zato smo odigrali određen broj prijateljskih utakmica, više no što je uobičajeno. Mali broj utakmica u sezoni će zahtijevati strpljenje igrača jer igrate jednu utakmicu po 15 ili 20 minuta, a onda nema utakmice dva tjedna i zbog toga je jako teško ući u formu i onda je zadržati. Što je, tu je. Kako je nama, tako je i drugima, svi imaju svoju problematiku i ne smijemo kukati. Idemo se pokušati dobro pripremiti i biti još bolji nego smo bili prošle godine.

Svakom treneru nezahvalno je govoriti o ciljevima u novoj sezoni, posebno ako je prošla bila uspješna. Ipak, naše pitanje nije postavljeno u smjeru rezultatskih ciljeva, već ciljeva u igri Nexea koje si je postavio Horvat.

- Naš rezultat će ovisiti o obrambenom dijelu i na to stavljamo apsolutni naglasak, jer znamo da će nam ono što uspijemo posložiti u obrani diktirati cijelu sezonu. Spremnost neke momčadi da napravi rezultat se upravo ogleda u tom defenzivnom dijelu. Momčad je spremna na velike stvari tek kada iza ginu jedan za drugoga, kada se zatvaraju i kada je borbenost na gornjoj razini. U prvoj polusezoni nam je to glavni cilj za dalje. Želimo biti prepoznatljivi u obrani, napraviti iza jednu sigurnost i onda kroz sezonu uigravati napad, loviti linije kretanja da bi u drugom dijelu igrali najbolji rukomet ako ostanemo zdravi - otkriva trener Nexea koji će u kadru za novu sezonu imati nekoliko nositelja mladih reprezentacija.

Briga i izvan terena

Iz Poreča dolazi kružni napadač kadetske reprezentacije Gianfranco Pribetić, a iz Labina najbolje desno krilo u juniorskoj konkurenciji Fran Mileta. Njima treba pridodati i izlaznog juniora Halila Jaganjca, posljednjeg u nizu izrazitih talenata s kojima će Horvat ove sezone raditi.

- Uz sve ove pobjede koje smo mi ostvarili u posljednje dvije godine, od Vardara pa na niže, mislim da je najveća pobjeda to što možemo dovesti najpotentnije mlade igrače. Postajemo konkurentni Celju i Zagrebu, jer prije uopće nije bilo zamislivo da igrač krene razmatrati opciju dolaska u Našice ako ima ponude navedenih klubova ili možda Vardara i Meškova - govori trener Nexea čiji se klub izvana doima kao jedna izrazito zdrava sredina za razvoj mladog igrača.

- Već sam ranije naglašavao da će svaki igrač iz Nexea otići kao bolji rukometaš i da će naučiti puno. To je razlog zašto igrači dolaze kod nas. Imamo jako dobar stručni stožer počevši od kondicijske pripreme s Mirkom Krolom, preko trenera vratara koji radi odličan posao što se vidi iz aviona, zatim je tu psihologinja Silvija Ferenac bez koje je danas vrhunski sport nezamisliv. Napravili smo zdravi tim stručnjaka koji radi s igračima ne samo dva sata u dvorani, već se puno radi i izvan terena.

NEXEOV PRIJELAZNI ROK
DOŠLI
Ivan Sršen (posudba PPD Zagreb)
Gianfranco Pribetić (RK Poreč)
Fran Mileta (Rudan Labin)
Ivan Dumenčić (RK Dubrava)
Tomislav Severac (RK Umag)
Živan Pešić (Ademar Leon)
OTIŠLI
Patrik Leban (RK Celje)
Ante Gadža (PPD Zagreb)
Marin Šipić (PPD Zagreb)
Aljaž Lavrič (/)
Vladan Lončar (/)
Can Celebi (/)

Linker
02. svibanj 2024 03:18