Luka Šebetić
 Ronald Gorsic / CROPIX
PRIJATELJSKA UTAKMICA

NIJEMCI U ZAVRŠNICI ODNIJELI POBJEDU U ARENI! JEDAN DETALJ SVE JE IZNENADIO, ALI NE I ČERVARA 'Ovo je očekivano, ali, jedni bez drugih teško možemo'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. listopad 2019. 23:42

Hrvatski rukometaši su poraženi od Njemačke u prvom od dva prijateljska susreta ovoga tjedna. U Hannoveru će biti uzvrat u subotu. Puno smo probali, previše možda, dosta vidjeli, ali i izgubili utakmicu, što dakako nije dobro. No, kako je riječ o prijateljskom susretu samo opominjuće i bezbolno. No, nikako za zanemariti i preskočiti.

- Ne volim gubiti ni prijateljske utakmice, ali nekad ni to nije loše. Pristao bih da gubimo takve, a da dobijemo službene kakva nas vjerojatno očekuje u Beču na Euru – uvodno će nakon susreta reći izbornik Červar.

Igra nije bila baš…

- Dosta smo rotirali, tražili, zanimljivo da smo stizali s jednom novom postavom, da smo zamalo uspjeli. Iskusniji su mogli dati i malo više, što samo govori da timu treba osvježenja i ad su ona dobro došla, poput Matanovića, Šarca, Šebetića, Hrstića… Neki su dobili priliku danas, ostali će u Hannoveru, no sve u svemu imamo još dosta posla da spremni dočekamo Euro – kaže Červar.

Publika je došla u premalom broju za Hrvatsku.

- Nisam razočaran, rekao bih očekivano. Za pozivnicu treba i jak, dobar Zagreb, moramo djelovati u sinergiji, jer jedni bez drugih teško možemo. Bilo je dobro, siguran sam da će na Euru u Austriji publika biti s nama – zaključio je Červar.

Bio je to susret dvije top selekcije iz svjetskog vrha. Bez tenzija zbog onog što se dogodilo u Kolnu u siječnju, a i bolje je tako. Njemačka je došla u vrlo jakom sastavu u kojem nije bilo Winceka i Heinvettera od standardnih, jer je i Prokop baš kao i Červar ovu priliku želio iskoristiti da isproba neke nove snage poput Golle, Sempera, Quenstedta…

No, promjena u koncepcijama nije bilo. Njemačka je startala u svojih 6-0 u kojoj je centralna figura bio Pekeler, Hrvatska u 5-1 sa Mandićem naprijed, a treba primijetiti da je počela postava sa Cindrićem i Duvnjakom, bez izmjene obrana napad, što se već dugo nije dogodilo. Imali smo ritam na početku, bila je poneka greška, ali dok je ta postava bila u igri Hrvatska je vodila. Stepančić je odradio svoje šuterske dionice, sve je bilo na mjestu.

No, trebalo je probati još ponešto, a kada je to krenulo, Njemačka je brzo došla do daha, prvo ekspresno izjednačila, pa otišla na +2 i poluvrijeme privela kraju vodstvo za koje je ključni bio Andreas Wolff. Treba reći da je Tobias EReichmann počeo sa dva promašaja, da je na našim vratima Šego bio odličan, ali je Reichmann nastavio do poluvremena sa 5 komada, naskakao se propisno, a na drugom desnom krilu Horvatu ponovo nije išlo, ponovo je promašio penal, zicer, pa je Červar u vatru vrlo brzo poslao Matanovića koji ga je pokrio ne penalima i realizaciji s krila.

Dizao je Červar s klupe pomalo ostale, Mamića, pa Šebetića i Šarca na šuterske pozicije, Pavlović je došao na sredinu napada i na prednjeg u obrani. Šipić je mijenjao Musu u napadu, Jelinić dobio priliku boriti se s Reichmannom što nije bilo nimalo lako.

Njemačka je bila konkretna, koristila ponuđeno i imala vodstvo, makar ni jedni ni drugi nisu impresionirali nekom kvalitetom, kao recimo Cindrić koji je na početku Hrvatsku gurnuo u prednost, dao joj brzinu, što je bilo najbolje za vidjeti.

Vratili smo se u obranu 6-0, probali su uz Musu i Mamić i Šarac, svašta je isprobavano, makar neće tu biti previše lutanja i traženja, jer je sam start utakmice otkrio u čemu smo najjači. Kada smo stali u 6-0 njemački šuteri su propucali, dotad su teško dolazili do daha.

Vratio je Červar udarnu postavu na teren na startu drugog dijela. Duvnjaka je u obrani odmarao Hrstić. No, nije bilo lako, jer su se Nijemci razigrali i postali brzi na obaraču. Kaznili su i neke greške, pa je nakon -3 u 40. minuti Červar morao zvati time-out. Neugodna situacija prijetila je porazom. Otišla je Njemačka an +5 nakon dvije obrane Quenstedta koji je zamijenio Wolffa u nastavku.

I onda opet sjajna obrana s Pavlovićem koji nas je vodio do egala u suradnji sa Šebetićem i hrabrim Matanovićem koji je ugodno iznenadio. Od 16:21 do 21:21 za 3 minute!

Do kraja gol za gol, mi smo stizali. Kühn je bio nezaustavljiv. Cindrić nije uspio i Nijemci su otišli s pobjedom – zasluženo.

Njemački izbornik Christian Prokop na kraju je zaključio.

- Zadovoljan sam pobjedom, nikad nije lako igrati s Hrvatskom. Odigrali smo dobru utakmicu, želim da tako bude u Hannoveru. Ono s čim se moram baviti je brzina s kojom smo prosuli veliku prednost u nastvaku. No, vidjeli smo neke nove snage i mislim da možemo optimistično gledati prema naprijed. Veselimo se domaćoj atmosferi u Hannoveru.

HRVATSKA - NJEMAČKA 25:26

HRVATSKA: Šego 12 obrana, Ašanin 4 obrane; Duvnjak 3, Hrstić 1, Stepančić 4, Horvat, Šarac, Musa 1, Jelinić, Mamić 1, Šebetić 3, Cindrić, Matanović 5, Mandić 4, Martinović, Šipić, Bećiri, Pavlović 3.

NJEMAČKA: Wolf 7 obrana, Quenstedt 5 obrana; Gensheimer 4, Golla 1, Reichmann 5, Wiede, Pekeler 2, Häfner 1, Schiller 1, Semper 3, Kühn 4, Böhm 1, Stutzke, Kohlbacher 1, Kastening 1, Drux 2.

Linker
07. svibanj 2024 23:11