Zeljko Hajdinjak / CROPIX
ODBOJKA

NIZOZEMKE ŽARKO ŽELE NA OI PA NAM HOĆE 'OTETI' IZBORNIKA SANTRELLIJA 'Oduvijek je govorio da bi samo u slučaju poziva Italije napravio izuzetak'

Samo’ peto mjesto na nedavnom Europskom prvenstvu i posljedičan otkaz Jamieju Morrisonu pokrenuo je lavinu kod Oranja od koje bi mogla nastradati i hrvatska odbojkaška reprezentacija.
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 16. listopad 2019. 11:27

Daniele Santarelli, izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije, na našoj je klupi od 9. srpnja prošle godine, kad je izabran od IO Hrvatskog odbojkaškog saveza jer je prethodno, na Mediteranskim igrama u Španjolskoj, tadašnji izbornik Igor Lovrinov iznenada odstupio s klupe. Uzgred, tada su naše reprezentativke osvojile zlatnu medalju, do koje ih je vodio Frane Žanić, direktor reprezentacije, lani ujedno i trener Olimpika.

Meč na jednu loptu

Sa Santarellijem su svi bili vrlo zadovoljni, napose odbojkašice, ali i čelnici Saveza, pa je nakon uspješnih kvalifikacija za Europsko prvenstvo odradio i cijelo ovo ljeto s našim djevojkama u Zlatnoj Europskoj ligi, gdje su tek u finalu u Varaždinu izgubile od Češke, što ih je odvelo i u Peru na kvalifikacije za Ligu nacija 2020. godine. Ondje se nisu uspjele plasirati, tako da će dogodine i dalje igrati elitnu, ali europsku Zlatnu ligu. Nakon toga slijedilo je EP, najprije skupina u Budimpešti, potom osmina finala u Ankari. Naše djevojke su iz mađarske skupine izašle kao trećeplasirane, izgubivši od prvoplasirane Nizozemske i drugoplasiranog Azerbajdžana, te su se u osmini finala susrele s Turskom. Utakmica je to o kojoj se i danas priča, utakmica koja je finalistice i domaćina završnice EP-a, Turske, Santarellijev sastav mogao zaustaviti kada se nitko nije nadao. Utakmica doslovno na jednu loptu, koja je na kraju završila pobjedom Turske od 3:2 i odlaskom Hrvatica s EP-a, na kraju, tek na 11. mjestu.

Na odlasku su si svi čestitali, stisnuli ruke, mahnuli s pozdravom “vidimo se krajem godine”. Daniele je odmah otišao u svoj klub Imoco Volley Conegliano, ali ne i Samanta Fabris koja mu je godinama bila jedna od najjačih karika jer su u klubu odlučili napasti Ligu prvakinja s Paolom Egonu, pa za Samantu nije bilo mjesta. Profesionalizam. Samanta se stoga uputila u jaki Dinamo Kazanj, za još bolji ugovor.

I čemu zapravo ovaj uvod? Pa, Hrvatska bi mogla ostati bez Santarellija, s kojim je ugovor bio potpisan samo do kraja EP-a, iako postoji usmeni dogovor između njega i Saveza da će nastaviti dalje istim putem. Ali, kada je američki izbornik Nizozemki Jamie Morrison dobio “cipelu”, Nizozemci su odmah krenuli u potragu za novim imenom, s obzirom na to da ih peto mjesto na EP-u nije zadovoljilo.

Također, iskeširali su puno, navodno 750.000 eura za domaćinstvo posljednjih olimpijskih kvalifikacija za Tokio od 7. do 12. siječnja, što dovoljno govori o ambicijama da se nađu u Japanu. U skupini A su Nizozemska, Bugarska, Poljska i Azerbajdžan, a u skupini B Turska, Njemačka, Belgija i Hrvatska. A viza je samo jedna...

Tjedan za odluku

Dakle, Nizozemci su sveli želje na dva imena: Daniele Santarelli ili turski trener u poljskom Chemik Policeu Ferhat Akbas, koji je prije bio pomoćnik velikom Guidettiju u njihovoj reprezentaciji. Tu je zasigurno određenu ulogu odigrala i jedna od najboljih nizozemskih reprezentativki koja igra kod njega u Coneglianu, Robin de Kruijf.

Predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Baković u nedjelju je bio u Coneglianu na radnom ručku sa Santarellijem i na povratku je bio, pa rekli bismo, umjereni optimist:

- Daniele je jako zadovoljan dosadašnjom suradnjom i do poziva Nizozemske nije bio u dvojbi da produžimo ugovor s njim. Zapravo, oduvijek je govorio da bi samo u slučaju poziva Italije napravio izuzetak. No, olimpijske igre su veliki izazov za svakog trenera, pogotovo za tako mladog i ambicioznog kao što je on. Stoga smo mu ostavili tjedan dana za razmišljanje. No, prema mojim procjenama, on je najmanje 90% još uvijek naš izbornik.

Dakle, ostaje nam čekati do početka sljedećeg tjedna i pri tome razmišljati o opciji B, C, itd. Uostalom, ako su Nizozemci locirali Akbasa kao dobar materijal za izbornika...

Linker
03. svibanj 2024 15:35