Getty
SLALOM U SCHLADMINGU

Norvežanin Kristoffersen stigao do prve pobjede u karijeri, Kostelić završio 21.

Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 28. siječanj 2014. 14:52

Slalom u Schladmingu je uvijek posebna utrka, jedan od vrhunaca sezone za Austrijance. Pred 40-tak tisuća bučnih navijača uvijek su posebno inspirirani domaći skijaši, a drukčije nije bilo niti ove godine, ali im je slavlje pokvario sjajni, tek 19-godišnji Norvežanin Henrik Kristoffersen kojemu je ovo prva pobjeda u karijeri.

Nakon prve vožnje vodeću poziciju držao je iskusni Mario Matt, vršnjak našeg Ivice Kostelića, ali 'pratnja’ mu je bila jako, jako blizu. Na drugo mjesto, sa samo 9 stotinki zaostatka, smjestio se Henrik Kristoffersen, koji se ove godine već triput penjao na pobjedničko postolje. Zanimljivo, između prvog i drugog bilo je samo 9 stotinki, ali i čak 15 godina razlike u godinama (Matt 1979. godište, Kristoffersen 1994.). Šveđanin Mattias Hargin bio je tek stotinku sporiji od Norvežanina, a Marcel Hirscher je na 4. mjestu i s jasnim pogledom prema mogućoj pobjedi zaostajao samo 16 stotinki iza Matta. Društvo onih koji su malo osjetnije zaostali predvodio je Alexis Pinturault (+0.49), a na žalost, još jednom ove sezone, Ivica Kostelić je jako puno zaostao. Naš skijaš je u Schladmingu, prvi put nakon ožujka 2008. startao izvan sedam najboljih, ali ždrijeb brojeva mu je bio sklon pa je krenuo odmah iza svog dojučerašnjeg društva - osmi. No, još jednom je na stazi bio prespor za priključak s najboljima i prvu je vožnju završio na 21. mjestu sa čak 2 sekunde zaostatka iza Matta.

Ništa bolje nije bilo niti u drugoj vožnji, Ivica je jednostavno izvan forme i evenutalna pomisao da bi mogao popraviti plasman u drugom nastupu brzo se istopila. Puno prije nego što je prošao ciljnu crtu kao šesti u tom trenutku, a na startu je čekalo još 20 skijaša bržih od njega u prvom nastupu. Na kraju se zaustavio na istom mjestu na kojem je bio i nakon prve vožnje - 21.

Sjajnom drugom vožnjom Felix Neureuther se probio s devetog mjesta na treću stepenicu postolja. Marcel Hirscher je četvrto mjesto pretvorio u drugo, a Kristoffersen je izdržao pritisak i postavio najbrže vrijeme. Čast domaćina mogao je spasiti Mario Matt, vodeći nakon prve vožnje, ali iskusni 35-godišnjak 'haklao’ je treća vrata i Henrik Kristoffersen je osvojio prvu pobjedu u karijeri.

U Schladmingu je nastupio i 20-godišnji Matej Vidović. Sa startnim brojem 73 ostvario je 58. vrijeme prve vožnje.

Za Ivicu Kostelića slalom u Schladmingu bio je posljednji nastup u Svjetskom kupu do ZOI u Sočiju. Neće ići u St. Moritz ovaj vikend, a izlazak iz krize pokušat će se pronaći u kratkom odmoru na jadranskoj obali.









Svjetski kup, slalom u Schladmingu:

1. Henrik Kristoffersen (Nor) 1:47.43

2. Marcel Hirscher (Aut) +0.18

3. Felix Neureuther (Njem) +0.19

4. Fritz Dopfer (Njem) +0.28

5. Alexis Pinturault (Fra) +0.33

...

21. Ivica Kostelić (Hrv) +3.42

...

Redoslijed u slalomu:

1. Marcel Hirscher (Aut) 420

2. Felix Neureuther (Njem) 370

2. Henrik Kristoffersen (Nor) 370

...

15. Ivica Kostelić (Hrv) 98

...

Ukupni redoslijed Svjetskog kupa:

1. Aksel Lund Svindal (Nor) 897

2. Marcel Hirscher (Aut) 875

3. Alexis Pinturault (Fra) 714

...

38. Ivica Kostelić (Hrv) 157

60. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) 70

Linker
04. srpanj 2024 10:06