FRANCK FIFE / AFP
TRIPUT BIO U TOP 10

NOVA TRAGEDIJA NA NAJSMRTONOSNIJOJ UTRCI NA SVIJETU Legendarni vozač životom platio nastup na utrci na kojoj nije niti smio biti

RELI ZAVIJEN U CRNO Portugalski motociklist Paulo Goncalves (40) smrtno stradao tijekom sedme etape jedne od najtežih auto-moto utrka
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 13. siječanj 2020. 18:57

Dakarski reli opet je zavijen u crno. Jedna od najbrutalnijih svjetskih auto-moto utrka uzela je u nedjelju još jedan život. Portugalski motociklist Paulo Goncalves (40) smrtno je stradao prilikom pada tijekom sedme etape utrke, na 276. kilometru rute od Rijada do Wadi ad-Dawasira u Saudijskoj Arabiji, gdje se Dakarski reli ove godine prvi put održava.

Organizatori su u 10.08 prema lokalnom vremenu dobili obavijest o nesreći, samo osam minuta trebalo je helikopteru s medicinskom pomoći da stigne na mjesto događaja, ali Portugalcu spasa nije bilo. Brzo je prevezen u najbližu bolnicu, ali tamo su samo mogli utvrditi smrt. Kao službeni uzrok navedeni su zatajenje rada srca i pluća.

Prema prvim informacijama, Australac Toby Price, lanjski pobjednik relija, te Ignacio Casale i Kevin Benavides, prvi su na mjestu nesreće pokušali pomoći Portugalcu.

- Od trenutka kad sam ga vidio na tlu, nisam se više mogao fokusirati na svoju vožnju. Ostatak etape sam proveo razmišljajući o njemu - rekao je Casale. - Paulo je bio jedan od najiskusnijih vozača, jedno od zaštitnih lica ovog relija. Ovo je vrlo težak udarac - izjavio je direktor Dakarskog relija David Castera.

Goncalves je veteran Dakara, prvi je put na ovoj utrci nastupio još 2006. godine i otad je nastupao gotovo redovito. Ovo mu je tako bio 13. put da se našao na startnoj listi i zapravo je jedan od rijetkih koji je prošao kroz posljednje tri zapravo vrlo različite ere relija.

- Lijepo je biti dio različitih poglavlja u povijesti Dakarskog relija. Dvaput sam se utrkivao dok se utrka održavala u Africi, 11 puta u Južnoj Americi, a evo me sada i tu, u Saudijskoj Arabiji - rekao je prije početka ovogodišnje utrke Portugalac, koji je prije pet godina osvojio i drugo mjesto ukupnog poretka među motociklistima, a još je tri puta ostvario Top 10 plasman.

- Valjda 98 posto vozača nije nikada vozilo okruženjem u kojem se održava ova utrka, tako da će to biti poseban izazov svima, pa i meni, naravno.

Bio je doista pravi veteran Dakara, prošao je na njemu sve i svašta, ali k tome je 2013. bio i svjetski prvak u kros-relijima. Na jednoj od utrka u Portugalu koncem 2019. puknula mu je slezena, zbog čega je morao na operaciju i, što se zdravstvenog stanja tiče, zapravo se jedva uspio pripremiti kako bi se pojavio na ovogodišnjoj utrci. Dapače, može se reći da možda zbog te ozljede nije niti trebao biti na startu Dakarskog relija...

Nažalost, igrom sudbine nije dočekao cilj jer koliko god bio bogat iskustvom, to mu nije pomoglo da izbjegne jednu od zamki kakvima Dakar obiluje gdje god se vozio. Ove je godine utrka još i otežana ukidanjem bilo kakvih pomoćnih sredstava za navigaciju osim najobičnije karte, pa tako i mobiteli tijekom etape moraju biti u zapečaćenom pretincu.

Svi su svjesni rizika

- Znamo da su motociklisti najugroženiji jer nemaju gotovo nikakvu zaštitu osim odijela u kojem voze. No, svi svjesno ulaze u taj rizik - dodao je Castera.

Uzrok Goncalvesova pada vjerojatno se nikad neće utvrditi, ostaje samo gola i hladna činjenica da je on već 20. motociklist koji je poginuo na ovom reliju, čije se prvo izdanje održalo 1979. Ukupno je 29. natjecatelj koji je izgubio život na Dakaru, a kada se tome dodaju gledatelji, prateće osoblje i svi ostali, crna lista stradalih na Dakarskom reliju penje se blizu sto. Dakle, osim što je možda i najteži, reli je svakako najsmrtonosnija utrka. Posljednji smrtni slučaj na Dakaru dogodio se prije 5 godina, na etapi u Južnoj Americi, kada je, također na motociklu, stradao Poljak Michal Hernik.

Htio je ostvariti svoj san

Smrt Paula Goncalvesa potresla je, jasno, i sve ostale sudionike utrke.

- Poznavao sam Paula dugo godina, bio je sjajna osoba i veliki natjecatelj. Iznimno sam tužan što smo ga izgubili, to je veliki gubitak za njegovu obitelj, suradnike i sve nas koji smo ga poznavali - rekao je Carlos Sainz, španjolski vozač u konkurenciji automobila, dvostruki pobjednik Dakara i trenutačno vodeći u ovogodišnjem izdanju.

Sućut je obitelji izrazio i predsjednik Portugala Marcelo Rebelo de Sousa, istaknuvši da je Goncalves bio “istaknuti sportski ambasador Portugala” te da je “poginuo pokušavajući ostvariti svoj san, a to je pobjeda na jednom od najtežih i najopasnijih relija na svijetu, u kojem je uvijek ponosno predstavljao svoju domovinu Portugal”.

29 natjecatelja dosad poginulo je na Dakarskom reliju

20 motociklista izgubilo je život vozeći na Dakru

12 puta je prije ove godine Goncalves nastupao na Dakru

Linker
18. travanj 2024 10:09