Foto: Vlado Kos / Cropix
PUN ENERGIJE I INICIJATIVE

NOVI PROJEKT HRVATSKOG GIMNASTIČARA, EUROPSKOG PRVAKA IZ 2015. 'Osmislili smo treninge za djecu migranata, pomoći ćemo im da se druže kroz sport'

MARIJO MOŽNIK Hrvatski gimnastičar, europski prvak na preči iz 2015, sa svojom je školom sporta SuperKid uspješno odradio jedan europski projekt, a u rukama već ima i novi
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. prosinac 2018. 17:37

Marijo Možnik je čovjek koji nikada ne miruje, pun je energije i inicijative. Možda ga u posljednje vrijeme i nema na gimnastičkim natjecanjima, ali nekadašnji osvajač europskog zlata i svjetske bronce na preči vodi vrlo aktivan život.

U lipnju je postao doktor društvenih znanosti iz polja kineziologije, na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu radi i kao asistent, a dio vremena oduzima mu i škola sporta SuperKid koju je pokrenuo s dvojicom prijatelja.

- Osnovana je 2016, a cilj je uključivanje u sport djece od najranije dobi, najviše smo usmjereni na predškolarce od 3 do 7 godina. Prioritet nam je njihovo bavljenje tjelesnom aktivnošću na način da dvaput tjedno provodimo treninge po sat vremena, u obliku univerzalne sportske škole, što znači da prolaze desetak različitih sportova kroz godinu dana i onda ih se, pod vodstvom educiranih trenera kineziologa, usmjerava u sport u kojem se najbolje snalaze, u kojem se mogu najbolje aktualizirati, što u smislu rezultata jednog dana, što u smislu onoga što najviše vole. Često postoji problem da bi roditelji htjeli dati dijete u sport, ali ne znaju koji. Upravo tome služi univerzalna sportska škola, prođe se kroz veliki broj sportova i trener da stručno mišljenje u koji bi sport djecu trebalo upisati, a onda ih se dalje prosljeđuje u klubove.

Škole klizanja i skijanja

- Sad je aktualna škola klizanja koju imamo na tri klizališta u Zagrebu, u Ledenom parku na Tomislavcu, te u centrima Supernova Buzin i Supernova Garden Mall, tamo provodimo školicu od pet dana ili vikend-školu. Ono što nam uskoro dolazi je škola skijanja na Sljemenu, od 14. siječnja pa dok bude snijega, a na proljeće slijede škole rolanja i plivanja. Tijekom zimskih i ljetnih praznika organiziramo i sportske kampove. U godinu dana kroz programe prođe ukupno oko 2.000 djece i jako smo zadovoljni kako sve funkcionira.

Nisu se Možnik i suradnici zaustavili samo na tome, već su sa svojim idejama izašli i izvan hrvatskih granica.

- Da, odlučili smo se malo okušati u europskim projektima. Za ovu smo godinu dobili prvi projekt, sufinanciran sredstvima programa Europske unije Erasmus+ Sport. Nazvali smo ga HEPAKid, skraćeno od Healthy European and Phisically Active Kid, a odradili smo ga s dvije zemlje koje su nam bile partneri, Italijom i Češkom, odnosno sa sveučilištem C.U.S. iz Palerma i s jednim vrtićem u Kunštatu. Kroz taj projekt smo proveli program univerzalne sportske škole, dakle treninge dvaput tjedno kroz četiri mjeseca, sudjelovalo je 30-ak djece predškolske dobi koja su besplatno prošla kroz treninge. Testirali smo ih na početku i na kraju, a rezultati su pokazali da su napredovali u nekoliko motoričkih sposobnosti.

Partneri u projektu su ovaj tjedan imali završni sastanak u Češkoj kako bi napravili evaluaciju napravljenog i prezentirali to Europskoj uniji koja je sve sufinancirala. Uz to, Možnik je bio i u Beogradu gdje je predstavio rezultate projekta na jednoj međunarodnoj sportskoj konferenciji.

- Jako smo zadovoljni, a posebno moram istaknuti Češku, u toj maloj sredini je ovaj projekt bio jako velika stvar. Izvukli su nešto dobro iz svega toga, nastavit će raditi u tom stilu, a djeca su oduševljena. Slično je i u Italiji, i kod njihove se djece vidio napredak u motoričkim sposobnostima,

Ako ste mislili da će se Možnik zaustaviti na ovome, varate se. U rukama već ima novi projekt, iznimno zanimljiv i plemenit.

- U međuvremenu smo dobili i drugi projekt HEPA2RefugeeKids, proširili smo zemlje partnere, sada imamo Italiju, Portugal, Grčku i Tursku. Radit ćemo kroz dvije godine, razvijati program treninga i primjenjivati ga i provoditi s djecom migranata u navedenim zemljama. Surađivat ćemo s institucijama koje skrbe o migrantima i njihovoj djeci, a uključit ćemo se tako da ćemo im osigurati treninge prema programu univerzalne sportske škole. Djeca će se tako moći i socijalno uključiti i razvijati tijekom migracija koje definitivno ne podnose lako. Pomoći ćemo im koliko možemo, da se uključe i da se druže kroz sport, što međusobno, a što s domaćom djecom, pa da se tako možda i međunarodno zbliže, upoznaju i steknu nova prijateljstva - zaključio je Možnik.

Linker
16. travanj 2024 20:37