Goran Mehkek / Cropix
SVJETSKI KUP SOKOL MARIĆ

OBARANJE RUKU U ZAGREBU U našem sportu ima i dama, a tehnika je važnija od same snage

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 13. ožujak 2016. 13:34

Drugu godinu zaredom Zagreb i Hrvatska bit će domaćin Svjetskom kupu u obaranju ruku, amaterskom natjecanju nekih od najjačih ljudi na svijetu. Kao i lani, natjecanje pod nazivom “World Cup Sokol Marić 2016.” održat će se na zagrebačkom Cvjetnom trgu, termin je 6. i 7. svibnja.

Ovo natjecanje održava se svake godine i po kvaliteti je odmah iza svjetskih i europskih prvenstava, koja se također odvijaju na anualnoj bazi. U Zagrebu se očekuju svi najbolji svjetski obarači ruku u nekoliko kategorija, što uključuje muškarce i žene, juniore, najbolje ljevake i dešnjake u šest kategorija, kao i početnike.

Gotovo dva mjeseca prije Kupa predsjednik Hrvatskog saveza za obaranje ruke Aleksandar Jakovac ugostio je u Zagrebu predsjednika Svjetskog saveza za obaranje ruke (World Armsoport Federation), Bugarina Assena Hadjitodorova, koji je 12 godina bio predsjednik europske federacije, da bi zadnje četiri godine obavljao funkciju prvog čovjeka WAF-a. Hadjitodorov je bio vrlo zadovoljan organizacijom kupa 2015. te je Jakovcu i Hrvatskoj odlučio pružiti novu šansu za promociju ovog amaterskog sporta, koji u svijetu ima sve više poklonika:

- Hrvatska je prelijepa zemlja, Zagreb je idealan grad. Do hrvatske je metropole lako doći iz većine europskih zemlja, ali glavni je razlog to što je zadnji Kup bio organiziran gotovo savršeno. Zadovoljni smo do te mjere da razmišljamo da Zagreb bude stalna destinacija i stalni domaćin Svjetskog kupa.

Hadjitodorov je biranim riječima govorio o Jakovcu i njegovim nastojanjima da obaranje ruke u Hrvatskoj digne na još viši nivo:

- Za one koji manje znaju o ovom sportu, koji je čisto amaterski, Hrvatska je najjača među svim zemljama bivše Jugoslavije, top borci dolaze iz Rusije, Ukrajine, Turske, iz moje Bugarske. Siguran sam da će i Svjetski kup biti uspješan.

Aleksandar Jakovac pokušao je u kratkim crtama za laike objasniti o kakvoj se disciplini i o kakvom sportu radi:

- Posebno se natječu muškarci, posebno žene, što je logično, trudimo se imati podjednaku zastupljenost oba spola. Posebne su kategorije za dešnjake i za ljevake. U Zagrebu će se boriti u kategorijama 70, 78, 86, 95 i +95 kilograma u koju spadaju svi “divovi”. Na kraju će se boriti pobjednici svih kategorija međusobno. Ne pobjeđuju u vijek oni najveći i na prvi pogled najjači obarači ruku jer je u našem sportu tehnika vrlo važan faktor.

Linker
18. travanj 2024 17:59