Slavlje mursaša u zagrebačkom Domu odbojke

 DAMIR KRAJAČ Cropix
ISPRAVNA KLUPSKA POLITIKA

I najavili smo borbu za trofeje, a prvi smo, evo, sada i osvojili

Odbojkaški klub s Drave treći put ukupno, a drugi put u posljednje tri godine osvojio Kup Hrvatske
Piše: Nino BenčinaObjavljeno: 17. ožujak 2023. 13:26

Sezona još nije gotova, ali zasada nema dvojbe koja je najbolja odbojkaška momčad u državi. Mursa-Osijek zaslužila je do daljnjega nositi taj laskavi naziv, koji ipak treba konstantno potvrđivati na jedinom mjerodavnom mjestu, a to je naravno parket.

A upravo su na parketu najtrofejnijeg kluba u državi, odbojkaši s Drave osvojili prvi domaći ovosezonski trofej. Mursaši su po treći puta u klupskoj povijesti, a drugi u zadnje tri sezone, zaslužili u vitrine pohraniti pokal namijenjen pobjedniku Kupa Hrvatske, koji od ove sezone u imenu ima i službeni dodatak Vinko Dobrić.

Momčad Marija Tepperta postala je svojevrsni ekspert za ovo natjecanje. Četvrtu sezonu zaredom izborila se finalna utakmica Kupa, a sve to začinjeno je i s dvije pobjede. Ova zagrebačka ima posebnu težinu, prva je izborena izvan Gradskog vrta, gdje su Osječani slavili 2011. i 2021. godine. Nije puno nedostajalo da se slavi još koji put, ali u dva izgubljena finala, s druge strane mreže bila je upravo Mladost, kojoj je sada vraćen i nemali dio duga.

- Očekivali smo utakmicu punu preokreta i neizvjesnosti. Stoji da smo je možda mogli ranije i mirnije privesti kraju, ali isto tako morali smo se boriti za zaostatkom u petom setu. Za razliku od nekih prethodnih utakmica u Zagrebu, sada smo ostali čvrsti do kraja iskoristili naše prigode. Zaslužili smo naslov. Zagrepčani su nam bili nepremostiva prepreka 2020., kada smo izgubili u pet setova, a prošle su godine bili bolji na našem parketu. No, na Savu smo ipak stigli s uvjerenjem da možemo otići do kraja. Razloga za optimizam imali smo dosta, a onaj glavni je da još uvijek ne znamo za poraz u domaćim okvirima, što je najbolji pokazatelj kakav kadar imam na okupu - kaže Teppert, koji je igračku križaljku uspješno s Upravom slagao i složio prošlog ljeta.

Za razliku od prethodnih rostera, ova je gotovo potpuno profesionalizirana i u njoj dominiraju igrači sa strane. Tu su dva Brazilca, tehničar Garchet i srednjak Da Silva Santos, koji je bio MVP finala, jedan Ukrajinac, primač Lizanec, i Venezuelanac, srednjak Viloria, te BiH internacionalac, dijagonala Vuković. U postavi koja je iznijela teret finalne pobjede samo su dvojica hrvatskih odbojkaša, kapetan Bogdanović, koji pokriva poziciju primača, te libero Busak-Vidaković, koji je državni reprezentativac.

image

Osječki stranci - Venezuelanac Viloria (lijevo) te Brazilci Da Silva Santos i Garchet

DAMIR KRAJAČ Cropix

- Nikad više stranaca nije bilo u našoj momčadi, ali klupska politika pokazala se ispravnom. Imamo mi i potentan domaći kadar, Đirlić, Kraljević, Majer, Škugor, Dugandžić, Šoš, Verasto..., pokazalo se to u dosta ovosezonskih utakmica. Napravili smo kvalitetan miks i atmosferu u svlačionici, a još jesenas najavili smo i borbu za trofeje. Evo, prvi smo osvojili - rekao je predsjednik Zlatko Kraljević, koji prvi suradnike ima u dopredsjedniku Denisu Škugoru, te Dušku Živkoviću, inače tajniku Gradskog odbojkaškog saveza, koji vodi brigu o logistici, koja se trudi pratiti uzlet kojim se ide posljednjih godina, a to nije nimalo lagan zadatak.

Proračun za ovu sezonu je nikad veću u povijesti kluba osnovanog prije 21 godinu. Ulaganja su opravdana rezultatima, koji su dostigli visoku razinu, koja se ne može održavati i povećavati lijepim riječima.

- Svi najbolji klubovi u državi, o onima izvan naših granica nema smisla govoriti, imaju glavnog sponzora ili nekoliko manjih. Mi od istih smo dobili 0,1 posto u ukupnom proračunu, stoga je jasno da nam treba dodatni i pouzdani partner, za dodatni vjetar u leđa. Nas podržava lokalna zajednica koliko može, ali ako želimo napredovati, moramo pronaći stabilnu financijsku podršku. U suprotnome, ova momčad neće moći ostati na okupu - priznaje Živković.

Što će biti na kraju sezone saznat ćemo vrlo brzo. A dotada, trener Teppert i njegovi igrači mogu s punim pravom razmišljati o dvostrukoj kruni. Vremena za slavlje nema previše, jer stižu nove obveze, prva već u subotu bit će teška. Nakon 23 uzastopne domaće pobjede (19 superligaških i četiri u Kupu), slijedi novi odlazak u Dom odbojke Bojan Stranić i još jedan okršaj s Mladosti. Ovoga puta u igri su važni superligaški bodovi i pobjeda.

Nastave li Osječani niz, startna jedinica za doigravanje je potvrđena, ali ni eventualni poraz ne umanjuje previše takav rasplet. Emocionalno pražnjenje nakon osvajanja trofeja sigurno će uzeti danak, ali Mursa-Osijek želi pokazati ono što smo napisali u uvodnom dijelu ovog teksta. Da je trenutno najbolja hrvatska odbojkaška družina.

image

Osječki navijači stvorili su atmosferu dostojnu finala

DAMIR KRAJAČ Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 11:06