Rajko Strugar (broj 5)

 CEV
DOŠAO U MIRNU SREDINU

Iz Ukrajine je bježao u kombiju i autostopom, a onda je spas pronašao u trofejnom hrvatskom klubu

Crnogorski reprezentativac Rajko Strugar proživio je neugodnu epizodu u ratnoj zoni
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 20. rujan 2022. 23:25

Svega je još desetak dana ostalo do početka nove domaće odbojkaške sezone, barem kada je u pitanju Superliga odbojkaša. Zbog Svjetskog prvenstva za odbojkašice, na kojem sudjeluje i naša reprezentacija, a koje počinje ovog petka (23. rujna) i traje do 15. listopada, ženska Superliga krenut će dva tjedna kasnije.

Muški odbojkaški klubovi, dakle, u završnici su pripremne faze za početak domaćeg nadmetanja, momčadi su manje-više kompletirane, uigravaju se postave, diže forma... Tako su u odbojkaškom klubu Ribola Kaštela s pripremama za novu sezonu krenuli još sredinom kolovoza, ali ovih dana dobili su i novo pojačanje u svojoj mahom mladoj momčadi. Naime, u Kaštelima su odlučili maksimalno promovirati svoje juniore, koji su klubu donijeli juniorsku titulu državnih prvaka, ali momčad će zapravo dati u ruke iskusnom Rajku Strugaru, 27-godišnjaku i dugogodišnjem reprezentativcu Crne Gore koji igra na ključnoj poziciji dizača.

"Tražili smo takav tip igrača, koji igra jako brzo, odličan je u obrani i miran kad se odlučuje", opisao ga je trener Ivan Rančić, koji nesumnjivo očekuje da Strugar bude i vođa kaštelanske momčadi.

Lovila nas i policija

No, maknimo se samo nakratko od odbojke jer uz crnogorskog igrača postoji i priča koja nas opet vodi na mjesto najvećeg svjetskog interesa posljednjih pola godine - u rat u Ukrajini. Naime, Strugar je igrao klubu Rešetilivka iz istoimenog grada koji je smješten na relaciji između Kijeva i Harkiva, a zapravo nešto malo bliže Harkivu i granici s Rusijom nego li glavnom gradu. Tamo ga je, dakle, u veljači zatekao rat, a sa suigračem iz kluba, Bjelorusom Kirilom Krasneuskim, organizirao je spektakularan bijeg “posudivši” klupski kombi.

"U Ukrajini sam proveo tri mjeseca prije nego je počeo rat. Kad je počeo napad na grad Poltavu, koji je u neposrednoj blizini Rešetilivke i gdje smo zapravo živjeli, klub nam je potpuno okrenuo leđa, ništa nije poduzeo da nas izbave. Uzeli smo stoga klupski kombi koji je bio ispred zgrade i uputili se na jedno 700 kilometara bijega od rata. Jurila nas je i policija u jednom trenutku jer je klub prijavio krađu vozila", ispričao je Strugar za klupsku stranicu neke detalje iz ove avanture.

Policija ih je na koncu u uhvatila, ali i pustila, nakon što su objasnili situaciju, no svejedno su ostali bez kombija. Dalje su spas morali tražili stopiranjem, prije nego je upomoć došao Rajkov otac i odvezao ih na sigurno, preko ukrajinske granice u Moldaviju.

Opet na europskoj sceni

Sada je, pak, Strugar, u sigurnim Kaštelima, gdje je stigao nakon što je s reprezentacijom nedavno završio ciklus kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2023., isti koji su igrali i hrvatski odbojkaši. Završilo je uspješno za obje strane, budući da je Crna Gora u skupini s Portugalom, Luksemburgom i Islandom s omjerom 5-1 bila druga i tako osigurala svoje mjesto među 24 nacije na EP. Bit će to za Crnu Goru treći uzastopni Eurovolley, a njihov prvi tehničar za njega će se, eto, “pripremati” u Kaštelima.

"Stigao prije ovdje prije tri-četiri dana i sve je super za sada, kao što sam i očekivao. A i destinacija sama, jer sam ja iz Budve, s mora, tako da vjerujem da će mi ovdje biti jako lijepo", govori 193 centimetara visoki Rajko.

"Trener je odličan, čuo sam da je Rančić vrhunski majstor što se tiče stvaranja, kao i vraćanja igrača u formu, a to je bilo presudno za moju odluku da dođem. Momčad Ribole Kaštela dosta je mlada, ali i talentirana, no čeka nas dosta rada na svim segmentima. Još je rano pričati, jer je ovo novi izazov za mene i nešto od čega očekujem samo najbolje, a to je da napadnemo titulu i Hrvatski kup, a vraćamo se i na europsku scenu s MEVZA-om, Challenge cupom..."

Deset godina je Strugar inače član seniorske reprezentacije Crne Gore, a posljednje četiri godine standardno igra u prvoj postavi. Igračku karijeru je započeo u OK Vojvodina iz Novog Sada, kako kaže, najboljem klubu za mlađe kategorije u Srbiji, gdje je proveo četiri godine. Zatim je igrao u Francuskoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Grčkoj, Iranu te Ukrajini.

Inače, što se Ribole Kaštela tiče, vrijedi spomenuti da se nakon više od 20 godina igračke karijere umirovila legenda kluba, Ante Šuker, koji je preuzeo klupsku školu odbojke.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 10:46