Teško je mladostaški blok zaustavljao napade Kaštelana

 ŽELJKO PUHOVSKI/Cropix
DERBI SUPERLIGE

Kaštelani slavili u Zagrebu i uoči ‘zimskih praznika‘ preskočili mladostaše na drugom mjestu

Zaostala utakmica 6. kola PH odbojkaša ponudila je zanimljiv dvoboj u Domu odbojke, u kojem domaća momčad nije uspjela opravdati epitet favorita
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 21. prosinac 2022. 22:54

Stalni i stari rivali, klubovi koji već više od desetljeća međusobno izravno odlučuju o državnom prvaku, Mladost i Ribola Kaštela, prikladno su za oproštaj od domaćih odbojkaških zbivanja u 2022. ponudili gledljiv derbi, ali božićni vikend daleko će sretniji dočekati Kaštelani. Pobjeda nad Mladosti usred Zagreba uvijek je posebno vrijedna i slatka, a ova je k tome za momčad Ivana Rančića stigla u trenutku kada se i nije očekivala.

Zagrepčani su slovili kao favoriti, ali na svom terenu nisu opravdali taj epitet. Možda samo u prvom setu u kojem su još djelovali svježe i razigrano, dok je ostatak dvoboja protekao u znaku Kaštelana, koji su diktirali ritam i držali konce igre u svojim rukama.

Bili su gosti angažirani, agresivniji i hrabriji, držali su pritisak na servisu, branili se jako dobro i nisu popuštali ni za milimetar. Posebno u drugom setu kada su, prvo, vodili konstantno cijeli set, a kod 22:21 Mladost prvi put povela, te, drugo, kada su prokockali dvije set-lopte (22:24). Ostali su i tada čvrsti, štoviše tad su se u jednom poenu dva puta bacali u reklame, a na koncu su zato i nagrađeni osvajanjem seta.

To je bio prijelomni trenutak meča, jer poslije toga Mladost je sve više blijedila, Kaštelani sve više rasli, a potpuno se razmahao trojac Kulušić - Mehić - Stevanović, koji je isproducirali 63 od ukupno 100 poena gostiju. Na kraju su Kaštelani u pobjedničkom klupku zapjevali “ovdje nitko nije normalan...”

- Hvala mojim momcima, jer turbulentna je polusezona iza nas, od poraza u Zadru u kupu, do pobjede nad Mladosti u Zagrebu. Zato kapa do poda njima, vrijedno smo radili i nismo došli s bijelom zastavom ovdje, kako smo i najavili - sretan je bio strateg Ribole, Ivan Rančić, nakon velike pobjede.

- Osjetio sam da u posljednih 7-8 utakmica, Mladost nije kako treba, što je i logično jer i oni su momčad s mladim igračima, igraju tri natjecanja i u nekom trenutku mora doći do pada forme. Mi smo to iskoristili, igrali smo zrelo od početka i zasluženo smo pobijedili, što je u Domu odbojke uvijek teško jer i mnogi jači protivnici ne dobivaju Mladost kod kuće. Mi smo se stvarno dobro pripremili, napravili dobar skauting, ali trebalo je plan i provesti, pokazati karakter, imati i malo sreće, a sve se to skupilo u ovoj utakmici.

Kaštelani su ovime nanijeli drugi poraz mladostašima u Superligi (prvi je bio od Osijeka) i ujedno su ih time preskočili na ljestvici, odnosno zimsku stanku dočekali na drugom mjestu.

- Sve je sad otvoreno za drugi dio, ali mislim da je Mladost i dalje favorit prvenstva - zaključio je Rančić.

Ovo je, inače, bio drugi okršaj Mladosti i Kaštela ove sezone. Prvi je bio u sklopu MEVZA-e i taj su Zagrepčani glatko dobili. No, Ribola se u međuvremenu ekipirala, ojačala, dok je Mladost upala i u probleme s ozljedama i ovoga puta jednostavno nisu bili pravi.

- Ne ide nam zapravo već neko vrijeme, rekao bih još tamo od europskih dvoboja protiv Hebara i Maaseika. Prvi su problem ozljede, imamo ih puno previše i valjda će nam ova božićna stanka pomoći da se saniramo i oporavimo. Drugo, iz nekog razloga, nemam odgovor zašto, radimo puno previše neforsiranih grešaka, svi, ne samo mladi, nego svi igrači - rezimirao je tehničar Mladosti, Dmitro Dolgopolov.

- Nije nas Ribola iznenadila ni s čim, igrali su baš kako smo i očekivali, samo je naša egzekucija bila, da kažem blago, užasna. No, moramo raditi dalje i popraviti se. Momčad smo sa zanimljivom kombinacijom osobnosti i dobnih skupina i treba malo više vremena nego inače da funckionira sve kako treba, ali doći ćemo i do toga.

MLADOST 1
RIBOLA KAŠTELA 3

(25:23, 25:27, 21:25, 21:25)
ZAGREB - Dom odbojke Bojan Stranić. Gledatelja 100. Suci: Ramić, Jurković.
MLADOST: Dolgopolov 6, Cvanciger 24, Zeljković 10, Ecker 5, Gajić 11, R. Stevanović 8, Repek (L), Smiljanić (L), Jakopec, Jakoliš, Ivić, Vaško, Stanković. TRENER: Ratko Peris.
RIBOLA KAŠTELA: Strugar, Mehić 23, Kulušić 19, N. Stevanović 20, Daca 10, Martinović 2, Jurković (L), Aganović (L), Cvijović, Mustapić, Stojić, Jureta. TRENER: Ivan Rančić.
POENI IZ NAPADA: Mladost 52, Ribola Kaštela 52.
POENI IZ SERVISA: Mladost 5, Ribola Kaštela 3.
POENI IZ BLOKA: Mladost 8, Ribola Kaštela 11.
POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Mladost 27, Ribola Kaštela 26.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. rujan 2024 05:55