Ante Kulušić odigrao je sjajno u zagrebačkom dvoboju, sada to treba ponoviti

 ŽELJKO PUHOVSKI/Cropix
ODBOJKAŠKI KLASIK

‘Ovo je derbi s velikim ulogom, a spreman sam i na to da me iz Mladosti namjerno gađaju‘

Subotnja utakmica ovog će puta ipak odlučivati ‘samo‘ o drugom mjestu u Superligi
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 25. veljača 2023. 07:53

Nogometni i odbojkaški raspored domaćih liga tako se poklopio da će ovo biti vikend najvećih derbija. U nedjelju Dinamo - Hajduk, a danas, pak, Ribola Kaštela - Mladost. Jer, bez omalovažavanja svega što radi i kako ove sezone igra Mursa-Osijek i činjenice da su lideri odbojkaške Superlige, ipak je zbog tradicije i dugogodišnjeg rivalstva te podatka da su međusobno izravno odlučivali o trofejima u posljednjem desetljeću pa i duže, okršaj Kaštelana i Zagrepčana ipak je taj koji zaslužuje epitet najvećeg domaćeg odbojkaškog derbija.

Pa čak i ako danas (17.00) neće, eto, odlučivati o prvom već o vjerojatno "samo" drugom mjestu u domaćem prvenstvu.

Ove su sezone Ribola Kaštela i Mladost igrali dva puta. Na početku sezone u MEVZA-i, kada su glatko pobijedili Zagrepčani, te pred kraj 2022., kada su Kaštelani slavili u Domu odbojke. Tada je u dresu gostiju jednu od boljih partija sezone odigrao Ante Kulušić, tada još uvijek 18-godišnjak, premda je nekoliko dana kasnije proslavio 19. rođendan.

- Nije baš najugodnije o sebi pričati, ali mislim da smo tada svi kompletno odigrali jako dobro i da je sve štimalo. Bili smo totalno opušteni, bez nervoze, a onda je i meni i svima lakše igrati - priča 197 centimetara visoki primač Kaštelana.

U Kaštelima kao kod kuće

Inače, ako vam se ime i prezime čini poznatim i to ne zbog odbojke, niste pogriješili. Jer podosta je Ante Kulušića u Hrvatskoj, a jedan od njegovih imenjaka i prezimenjaka je nogometaš, štoviše i ne samo to.

- To mi je rođak, koji je igrao prije nekoliko godina u Rijeci pa onda u Turskoj - ističe odbojkaški Kulušić.

Tu je onda još i Ante Kulušić, dugogodišnji nogometni arbitar i bivši predsjednik Komisije sudaca HNS-a.

- On mi, koliko znam, nije ništa.

Ono što ih sve veže jest Šibenik.

- Da, ja sam Šibenčanin, s 15 godina došao sam u Kaštela zbog odbojke. Ovo mi je četvrta godina ovdje i lijepo mi je, snašao sam se, blizu mi je i kući... Iako nije bilo lako odlučiti se doći s 15 godina sâm, bez roditelja, koji su ostali doma. Živio sam u đačkom domu, krenuo ovdje u školu i, eto, sada sam u Kaštelima kao kod kuće.

A nakon što je isprobao i nogomet i košarku (po nekoliko puta), završio je na kraju u odbojci, što se zasad ne čini lošom odlukom. Trener Ivan Rančić stalno ga hvali i vjeruje da u njemu gradi budućeg vrijednog reprezentativca.

Mladostaši se pojačali Pervanom

No o tom potom, to je tema za budućnost, danas je u fokusu utakmica protiv Mladosti.

- Mi smo spremni, ovo je ipak derbi s velikim ulogom. S tom pobjedom idemo na drugo mjesto, što bi donijelo prednost domaćeg terena za doigravanje, makar ima i poslije još utakmica za odigrati. Prvo treba ovo dobiti pa nastaviti dalje - govori Ante.

Nosi li utakmica protiv Mladosti ipak malo posebniji motiv nego li protiv ostalih, s obzirom na rivalstvo klubova?

- Svaka utakmica ima svoj značaj, ali da, ovo je rivalstvo dodatni motiv i nema što, idemo po pobjedu. Mladost se u odnosu na prošlu utakmicu pojačala Hrvojem Pervanom kojeg jako dobro poznajemo jer je to naš bivši igrač. S njim su dobili sigurnost i iskustvo na prijemu, on je i libero reprezentacije.

U toj prošloj utakmici, mladostaši su baš Kulušića gađali servisima, a možda će i danas trebati izdržati novu kanonadu?

- Spreman sam i na to, naravno. Sasvim je normalno da momčadi odluče na koga će ići servisi, imaju svoju taktiku, ali ja ću biti spreman.

No, možda prošla utakmica obeshrabri mladostaše da ne idu toliko na Šibenčanina?

- Vidjet ćemo. Vjerujem da se mogu nositi s time, pa kako bude.

Još ga nisu navukli na Hajduk

Osjetili ste ove sezone već snagu i Murse i Mladosti, je li realna slika da su Osječani sada na vrhu, odnosno da je Mursa trenutačno i jači suparnik od Mladosti?

- Mi smo nedavno protiv Murse izgubili 3:0, ali rekao bih da nismo imali svoj dan, pa su nas relativno lagano dobili. Ali, svejedno mislim da možemo i mi i Mladost njih dobiti. Ne bih rekao da su najbolji, no stoji da igraju jako dobro, jako dobru obranu imaju i stvorili su dobru atmosferu u momčadi te zato izgledaju tako dobro. Mislim da su najkompletniji i zasluženo su na prvom mjestu, ali može ih se dobiti i ne mislim da je sve riješeno, pogotovo ne u play-offu koji nas čeka.

Kaštelane je posljednjih tjedana pokosila viroza, zbog nje ni Kulušić nije igrao prethodno kolo, ali sada, za Mladost, svi bi trebali biti na broju.

- Dobro je sada, došli smo sebi i sve je dobro što se zdravlja tiče. Nadam se da će i atmosfera u dvorani biti kakva treba za derbi, ovo je dobra prilika da naši navijači dođu u većem broju i nadamo se podršci s tribina - podvukao je Ante Kulušić.

I da zaključimo ipak s nogometnim derbijem, kojeg će sigurno dan kasnije pratiti i odbojkaši.

- Sigurno da hoćemo jer mogao bi taj derbi puno toga odlučiti po pitanju prvaka, više nego ovaj naš. Za koga sam? Ne znam što bih rekao, neutralan sam ha ha.

Bit će da Kaštelani nisu još ovog Šibenčanina skroz "navukli" na Hajduk...

STANJE NA VRHU

1. Mursa-Osijek 16 16 0 48:3 48
2. Mladost 16 14 2 45:7 43
3. Ribola Kaštela 16 14 2 42:12 41

RASPORED DO KRAJA

MURSA-OSIJEK

Medicinar Trnje (k)
Kitro Varaždin (g)
Sisak (k)
Mladost (g)
Split (g)
Centrometal (g)

MLADOST

Ribola Kaštela (g)
Zadar (k)
Rovinj (g)
Mursa-Osijek (k)
Kitro Varaždin (g)
Sisak (k)

RIBOLA KAŠTELA

Mladost (k)
Split (g)
Centrometal (k)
Rijeka (g)
Marsonia (g)
Medicinar Trnje (g)

NAPOMENA: k - kod kuće; g - u gostima

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 15:24