Na fotografiji: Frane Žanić, Roko Sikirić
 

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
BORBA ZA POZICIJU

Bivši hrvatski reprezentativac kandidat za prvog čovjeka europske odbojke: ‘Vjerujem da sam prava osoba‘

‘To je velika odgovornost, znači predstavljanje 56 nacionalnih saveza‘
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 11. travanj 2024. 06:56

Za 24. kolovoz ove godine zakazana je izborna skupština za novog predsjednika Europskog odbojkaškog saveza (CEV), a tamo će jedan od trojice kandidata biti i - Hrvat. Roko Sikirić, 42-godišnji Bibinjac i naš nekadašnji reprezentativac, borit će se za poziciju prvog čovjeka europske odbojke, a kako sam ističe, dobri su izgledi da bude i izabran za novog predsjednika.

- Ovo je velika odgovornost jer pozicija predsjednika CEV-a znači predstavljanje 56 nacionalnih saveza, tisuće klubova, pa onda i svih igračica i igrača, ali spreman sam na takav izazov - naglasio je Sikirić na predstavljanju svoje kandidature u prostorijama HOS-a, čime je i službeno započela kampanja za izbore.

Čast i ponos

- Osjećam čast i ponos da sam ja kandidat ispred prije svega Hrvatske i našeg nacionalnog saveza, dakle iz male države, ali s velikim šansama za pobijedimo na izborima. Često je podcjenjujemo jer dolazimo iz manje države, ali zapravo imamo kvalitetne i sposobne ljude koji mogu puno toga ponuditi. Vidjevši nezadovoljstvo koje se stvara u odbojkaškim krugovima i potencijal koji europska odbojka ima, izrazio sam otvoreno svoju kandidaturu i dobio veliku podršku mnogih zemalja - ističe Roko Sikirić, čiji je slogan kampanje "glasajte za odbojku".

Sikirić je sa 16 godina stigao u zagrebačku Mladost, iz koje je lansirao prvo respektabilnu igračku karijeru (Italija, Francuska, Turska, Njemačka, Austrija), a potom i dužnosničku. Bio je uspješan sportski direktor kluba u Berlinu, a onda je pet godina proveo na raznim pozicijama u CEV-u unutar kojeg je brzo napredovao u hijerarhiji. Posljednja funkcija bila mu je šef odbojke, odnosno pod njegovom su ingerencijom bila sva natjecanja reprezentacija, od mlađih kategorija do seniorskih, te klupska natjecanja, što dakle uključuje Europska prvenstva i Ligu prvaka. Tako je zapravo iznutra jako dobro upoznao funkcioniranje CEV-a, njegove prednosti, a još više mane, što mu itekako pomaže u promoviranju programa, odnosno onog što namjerava promijeniti ako i kada postane predsjednik.

image

Roko Sikirić

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

- Moj se program bazira na rastu svih segmenata odbojke. Postoji šest glavnih točaka koje želim implementirati, a to uključuje osvježenje naših natjecanja, prije svega Lige prvaka, koja je naš "prime" proizvod na tržištu. Tu je i osnivanje vlastite firme kao nositelja marketinških i medijskih prava, odakle bi financijski pomagali klubove, pa uspostavljanje fonda solidarnosti za ulaganje u infrastrukturu, igrače, trenere... Već smo nekoliko mjeseci aktivni na "terenu" i reakcije saveza u državama koje smo posjetili jako su pozitivne. Svi žele vidjeti neko osvježenje, žele imati lidera s jasnom vizijom i kapacitetima da to vodi. A vjerujem da sam, uz svoje igračko i iskustvo sportskog djelatnika, posve kompetentan za voditi europsku odbojku - naglasio je Sikirić.

Najmanje četiri godine iskustva

Aktualni predsjednik CEV-a je Srbin Aleksandar Boričić (75), koji je i u Hrvatskoj bio rado viđen gost. Međutim, u ovoj utrci on "gura" svog aktualnog dopredsjednika, Talijana Renata Arenu. Još jedan kandidat je, inače, Poljak Leo Wencel.

- Boričića sam još prošle godine prvog obavijestio o svojim ambicijama za predsjednika, nakon čega je Upravni odbor CEV-a donio odluku da kandidati moraju imati najmanje četiri godine upravljačkog iskustva u nacionalnim ili međunarodnim savezima. To je uvjet koji ja nisam imao, pa je već to bila politička odluka kojom su me htjeli eliminirati. Međutim, na kasnijoj Generalnoj skupštini CEV-a ta je ideja odbijena.

Zapravo ta odluka, na koju je sâm Sikirić pozvao sve europske saveze, a kojom se izravno suprotstavlja Boričiću (i Areni), daje vjetar u leđa njegovoj kandidaturi.

- Bit će tu definitivno još takvih izazova, ali na sve njih sam spreman. Vodit ću afirmativnu kampanju, nuditi rješenja i to će, vjerujem, biti najbolji odgovor.

image

Roko Sikirić

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Podršku Sikiriću u ovoj kandidaturi pruža, jasno, i Hrvatski odbojkaški savez, koji ga je kao njegov matični savez i nominirao.

- S aktualnim vodstvom CEV-a odradili smo inicijalne sastanke, gdje su nam oni nudili određene funkcije, ali procijenili smo da je vrijeme napraviti iskorak i pokušati s Rokom napraviti nešto više - rekao je predsjednik HOS-a, Frane Žanić.

Odbojka zavrjeđuje bolje

- Mišljenja smo da europska odbojka zavrjeđuje bolje, više i jače od trenutačnog stanja u kojem se nalazi i u kontekstu toga smatramo da je Roko Sikirić, s ljudima koje će okupiti oko sebe, te uz vlastito znanje i iskustvo iz sporta te novom energijom, prava osoba za promijeniti sliku europske odbojke. Važno je naglasiti da pri tome neće raditi razlike između malih i velikih nacionalnih saveza, odnosno da će svi dobiti ono što zaslužuju, a to prije svega znači da je to prilika manjim savezima da budu konkurentniji. Trenutačno vodstvo CEV-a brine samo i velikim federacijama, a Roko kao naš kandidat nudi ravnopravnost.

Jasno da bi eventualni izbor Sikirića donio i neke posredne benefite HOS-u.

- Bilo bi to priznanje našem Savezu, našem radu, ali i stavilo nas u poziciju lidera. Dosad smo skupili podršku brojnih saveza, a njihova vjera da je baš Roko "taj" velika je čast i nama kao Savezu, i njemu osobno.

Kontriranje aktualnoj vlasti CEV-a u ovom slučaju ne bi trebalo, prema Žaniću, donijeti negativne konotacije za HOS.

- Mi smo do sada imali jako dobre odnose s CEV-om, a to će potvrditi i organizacija više od 35 CEV-ovih natjecanja u Hrvatskoj. Dakle, sigurno nas ne mogu zaobići i da žele, a vjerujem da će i svaka buduća suradnja, bez obzira tko u ovoj sportsko-političkoj utrci bude izabran, biti jednako uspješna, odnosno da ćemo i dalje biti stabilni partner CEV-u - podvukao je Žanić.

Linker
16. travanj 2024 13:59