Slavlje igrača Hrvatske

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
POBJEDA ZA KRAJ

Bronca u Varaždinu: Petar Đirlić s velikih 29 poena vukao Hrvatsku do utješne medalje u Zlatnoj ligi

U borbi za 3. mjesto Hrvatska je dobila Ukrajinu u 5 setova i uzela treću medalju u ovom natjecanju
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 19. lipanj 2022. 21:30

HRVATSKA - UKRAJINA 3:2 (25:20, 25:19, 18:25, 17:25, 17:15)

VARAŽDIN - Arena. Gledatelja 400. Suci: Tillmann (Mađarska), Valentar (Slovenija).

HRVATSKA: Višić, Perić, Nikačević 11, Busak-Vidaković (L), Bakonji 1, Sedlaček, Hanžić 8, Šestan 5, Đirlić 29, Pervan (L), Mitrašinović, Mihalj 6, Stanković, Zeljković 5. IZBORNIK: Cedric Enard.

UKRAJINA: Polujan, Drozd 9, Ševčenko, Plotnickij 25, Brova (L), Rohožin, Semenjuk 11, Didenko, Fomin (L), Tupčij 3, Kovalov 16, Ščitkov 3, Kisiljuk 8, Sinicija 1. IZBORNIK: Ugis Krastins.

POENI IZ NAPADA: Hrvatska 48, Ukrajina 56, POENI IZ SERVISA: Hrvatska 3, Ukrajina 9, POENI IZ BLOKA: Hrvatska 13, Ukrajina 11, POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Hrvatska 37, Ukrajina 28.

--------------------------------------------------------------------------------

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija ipak se pobjedom oprostila od Varaždina. Grad baroka bio je proteklih mjesec i pol baza obiju naših selekcija, muške i ženske, a za kraj je bio domaćin Final Foura Europske zlatne lige za odbojkaše.

U borbi za utješno treće mjesto, nakon što su dan ranije u pofufinalu ispali od Turske, hrvatska je selekcija upisala pobjedu nad Ukrajinom u pet setova i tako osvojila svoju treću medalju u ovom natjecanju. Prvi put je to brončano odličje, budući da smo 2006. i 2013. osvajali srebro nakon poraza u finalima od Nizozemske, odnosno Belgije.

Iako su utakmice za plasman u ovakvim formatima uvijek nezahvalne, jer osim što se igraju i nepuna 24 sata nakon poraza, nemaju neki poseban rezultatski značaj, hrvatski su igrači ipak imali u čemu pronaći motivaciju. Jer s druge strane bio im je dobro poznati suparnik, reprezentacija koja ih je pobijedila na istom ovom mjestu u prve dvije utakmice u skupini na otvaranju Zlatne lige.

image

Tino Hanžić puca preko bloka

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Bilo je to i svojevrsno "krštenje" za našeg novog izbornika, Francuza Cedrica Enarda, njegove prve utakmice pod hrvatskom zastavom i koje sa samo dva osvojena seta nisu dobro prošle. Vjerojatno je i zato on imao nekoliko energičnih proslava naših osvojenih poena, sigurno mu je stalo da popravi dojam iz tih prvih utakmica protiv Ukrajine, ali istovremeno i da tim svojim proslavama malo i podigne svoje igrače, da i oni "zagrizu" malo jače i ozbiljnije.

Sedlaček ostao na klupi

Međutim, nije djelovalo da njima treba neki poseban podstrek, pogotovo ne Petru Đirliću, koji je bio pucački vrlo raspoložen i donio na koncu velikih 29 poena, a dizač Bernard Bakonji tražio ga je u napadu 43 puta. Ostao je, pak, na klupi kapetan Marko Sedlaček, startao je Tino Hanžić, da bi utakmicu na poziciji jednog od primača-pucača, uz Filipa Šestana, završio Ivan Zeljković.

Utakmicu smo otvorili sa 7:1 i ta prednost više nije padala na ispod tri poena do kraja seta. Druga dionica bila je izjednačenija, bez većeg rezultatskog odvajanja bilo koje reprezentacije, a posljednje izjednačenje bilo je na 14:14. Tek su u samom raspletu setu Hrvati uspjeli namaknuti osjetniju prednost, odnosno konačnih +6.

Međutim, u sljedeća dva seta odnosi snaga su se ipak malo promijenili, Ukrajinci su podignuli razinu igre, smanjili greške, "stisnuli" u obrani, pa je sve to rezultiralo izjednačenjem u setovima nakon nešto više od 100 minuta igre u Areni.

Zaključena prva faza

U rulet petog seta bolje su krenuli domaći, od starta držali minimalnu rezultatsku prednost, imali i opipljivih +3 (9:6), no Ukrajinci se nisu predavali. Dapače, kod 12:13 prvi su put poveli u petom setu, pa onda i prvi došli do meč-lopte (13:14). No, Hrvatska je ostala čvrsta u najvažnijim trenucima, a kod 14:14 naš je tehničar Bakonji, okrenut leđima mreži, s osnovne linije digao loptu preko cijelog terena Zeljkoviću na smeš i donio nama prvu meč-loptu. Servis Bakonjija nije prošao, ali je onda Đirlić donio novi poen, da bi potom Plotnickij, najbolji Ukrajinac s 25 poena, poslao loptu preko bloka što je označilo početak hrvatskog slavlja.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Jer medalja je medalja, a na stranu "nevažno" treće mjesto u Europskoj ligi, ovo je bio tip utakmice na kojoj se gradi karakter. Jer važan je i način na koji se dođe do pobjede, a pobijediti nakon što ste vodili 2:0 pa potonuli i onda opet pronašli energiju i koncentraciju za preokret.

Hrvatska reprezentacija tako je ipak pobjednički zaključila prvu od nekoliko ovoljetnih faza, slijede Mediteranske igre već od 25. lipnja u alžirskom Oranu, a onda kasnije (kolovoz) i najvažniji dio ljeta - kvalifikacije za EP.

Linker
24. travanj 2024 08:57