Timofej Žukovski

 SIIM SEMISKAR
ZLATNA LIGA

Bronca za Hrvatsku: Odbojkaši uzeli medalju u Zadru, kapetan se oprostio s odličjem oko vrata

U zadarskom hramu košarke završilo je simboličnom ‘tricom‘ u dvoboju s Češkom
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 25. lipanj 2023. 19:23

HRVATSKA - ČEŠKA 3:0 (25:23, 25:18, 25:20)

Zadar - KD Krešimir Ćosić. Suci: Sikanjic (Lih), Witte (Njem).
HRVATSKA: Žukovski 2, Đirlić 15, Marelić 14, Šestan 11, Mihalj 4, Nikačević 10, Pervan (L), Kulušić 0, Perić, Hanžić, Višić, Zeljković, Cvanciger. IZBORNIK: Cedric Enard.
ČEŠKA: Srb 3, Indra 10, Vašina 13, Čech 6, Zajiček 4, Špulak 5, Pfeffer (L), Šotola 7, Bryknar 0, Monik (L), Liček, Klajmon, Benda, Polak. IZBORNIK: Jiri Novak.
POENI IZ NAPADA: Hrvatska 40, Češka 39.
POENI IZ SERVISA: Hrvatska 3, Češka 0.
POENI IZ BLOKA: Hrvatska 11, Češka 6.
POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Hrvatska 21, Češka 16.

Hrvatska odbojkaška reprezentacija osvojila je brončanu medalju u europskoj Zlatnoj ligi svladavši u utakmici za treće mjesto Češku. U zadarskom hramu, ipak prije svega, košarke, završilo je simboličnom “tricom”, odnosno 3:0 za domaći sastav.

Za našu je reprezentaciju ovo druga uzastopna bronca, jer smo istu kolajnu osvojili i prije 12 mjeseci na Final Fouru u Varaždinu. Ukupno je to četvrta muška medalja iz europske lige, budući da imamo dva srebra iz 2006., odnsno 2013.

U nedjeljnoj utakmici, za koju nije bilo lako pronaći motivaciju nakon poraza ni 24 sata ranije, Hrvatska je ipak skupila malo više koncentracije i bolje odigrala nego li Češka na suprotnoj strani mreže. Nije bila u igri samo medalja, već i činjenica da se svaka utakmica, dakle i svaka pobjeda boduje za svjetski renking, tako da su se mogli osvojiti važni bodovi. U slučaju Hrvatske bilo je tu i nešto bonusa jer se pobjede nad bolje rangiranim suparnicima vrednuju više, a Češka je na svjetskoj ljestvici čak 15 mjesta ispred, odnosno na 21. poziciji.

Prvi set protekao je u stalnom lovu Čeha na našu prednost od dva-tri poena. I stigli su nas na 18:18, ali na tome i ostali, odnosno Hrvatska je opet pobjegla, štoviše i na plus četiri (24:20). No, umalo smo to prokockali jer su gosti došli na 24:23, no srećom zadnji poen osvojili smo trojnim blokom, iako tek nakon potvrde video-provjerom da nije bilo našeg dodira mreže.

Uvelike je takav rasplet odredio daljnji tijek dvoboja jer još je malo to dotuklo ionako utučene Čehe, koji su dan ranije u dramatičnoj završnici izgubili od Turske u pet setova. Drugi smo set tako brzo usmjerili u našu korist, ali u trećem su pobjednici ovog natjecanja od prije dvije godine zaprijetili vodstvom 14:12. No, brzo smo se sredili, vratili vodstvo (19:15) i završili priču da slučajno ne ode u četvrti set.

Tako se Timofej Žukovski od reprezentacije drugi put oprostio, ali sada ipak s medaljom, što je izbacilo puno emocija iz dugogodišnjeg našeg kapetana.

- Da, kakav god bio uspjeh na prošlom EP s osminom finala, ovo je ipak malo ljepše jer medalja je medalja. Igrali smo kod kuće, za medalju tako da smo morali dati svoj maksimum jer nikad ne znaš što te čeka sutra, možda ti je ovo zadnja utakmica... Želim sreću momcima dalje u budućnosti, i to je to, hvala na svemu - uz suzu je završio Cima.

Pobjednici Zlatne lige su Turci, koji su u iscrpljujućem finalu svladali Ukrajinu sa 3:2 (14:25, 25:22, 26:24, 22:25, 15:8).

Linker
30. travanj 2024 10:04